A MetaFarms, egy minnesotai székhelyű szoftver- és elemző cég legutóbbi jelentése szerint az amerikai sertéstelepeken a kocák elhullása 1%-kal nőtt 2022-hoz képest 2023-ban, és elérte az iparág történelmi csúcsát, a 15,3%-ot.

A MetaFarms csapata megjegyzi, hogy a tavalyi halálesetek közel egynegyedét (23%) méh- és végbélsüllyedés okozta. További 24% a felépítésnek/testállapotnak, 12% pedig az általános egészségügyi problémáknak tulajdonítható, de a legnagyobb kategória az egyéb/ismeretlen volt: 34%.

Az átlagos éves kocák elhullása Kanadában jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, csaknem kétharmaddal kevesebb, 5,7%. (Fotó: Pixabay)

PRRS

A PRRS (reproduktív és légúti sertésszindróma) valószínűleg szerepet játszik az utolsó 3 kategóriába tartozó elhullásokban. A betegség nemcsak Észak-Amerikában okozott magas halálozási arányt az elmúlt néhány évben, de a PRRSv-t túlélők legyengítették az immunrendszert, és könnyebben elhalnak másodlagos fertőzések, például tüdőgyulladás következtében.

Kanadai kocák elhullása

Kanadában más a helyzet. Egy nemrégiben megjelent cikkben a Saskatchewani Egyetem Prairie Swine Centre, a Kanadai Sertésfejlesztési Központ és a Centre de dévelopement du porc du Québec csapata 104 kanadai sertéstelepen végzett felmérés eredményeit és egyéb elemzéseket ismertette. Az eredmények azt mutatják, hogy az átlagos éves kocák elhullása Kanadában jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, csaknem kétharmaddal kevesebb, 5,7%.

Magasabb kocapusztulás a csoportosan elhelyezett vemhes kocáknál

Kanadában magasabb az átlagos kocák mortalitása a csoportokban elhelyezett vemhes kocáknál, és a felmérést végző tudósok azt feltételezik, hogy ennek oka lehet az agresszív interakciók megnövekedett száma, amelyek sérülést okoznak az ilyen típusú tartásban. Megjegyzik, hogy ahogy a termelők egyre tapasztaltabbak lesznek a csoportos vemhesség terén (és a genetika is alkalmazkodik), egyre kevesebb kocapusztulás következik be.

Azonban a nagyobb állományméretek is szerepet játszanak. „A gazdaság mérete és a halálozási arány közötti összefüggés általános megállapítás, de az okok nem tisztázottak” – állítják a tudósok. „Az egyik elmélet szerint a nagyobb gazdaságokban nagyobb létszámhiány tapasztalható, és korlátozott idő áll rendelkezésre a veszélyeztetett kocák azonosítására és kezelésére.”

Több képzés, jobb ellátás

Brad Eckberg, a MetaFarms üzleti elemzője erre a magyarázatra összpontosít egy nemrég írt cikkében . Hangsúlyozza, hogy a sertéstartás módja kulcsfontosságú a kocák elhullásának csökkentésében. A személyzetet megfelelően ki kell képezni a problémás állatok korai felismerésére.

Eckberg nemrég interjút készített egy amerikai gazdálkodóval, akinek nagyon alacsony a kocapusztulási aránya. Amellett, hogy a PRRS-t, a sertésjárványos hasmenést és a mycoplasmát távol tartja a farmtól, a gazda magas szintre képezi alkalmazottait. Ez biztosítja, hogy gondosan odafigyeljenek minden sertésre, minden nap, és kikényszeríti a fejlesztők megfelelő menedzselését is.

A genetikai vonalra való odafigyelés, az adatok elemzése és a vezetőség, a táplálkozási szakértő és az állatorvos közötti jó csapatmunka is fontos a művelet sikeréhez. Az ilyen gazdálkodási gyakorlatokba való befektetéssel és a rendkívül szigorú biológiai biztonság gyakorlásával ez a gazda bebizonyítja, hogy bármely egyesült államokbeli sertéstartó képes minimalizálni a kocák elhullását.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás