Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás – jelentette ki a Nébih igazgatója a Portfolio Agrárium 2024 konferencián, Kecskeméten. A rendszert jelenleg is fejlesztik, a cél az, hogy digitális alapú döntéstámogató szoftvert alakítsanak ki. A program használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a kisebb területeken gazdálkodók kezébe is egy üzemirányítási szoftver kerül.

A gazdálkodási naplók vezetésének idei követelményei, valamint az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) eddigi tapasztalatairól és továbbfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást a Kecskeméten megrendezett Portfolio Agrárium 2024 konferencián Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója. Mint elmondta, a rendszer indulása során tapasztaltak problémákat a gazdák, de a szoftver fejlesztése folyamatos, és számos téren segítheti a termelőket - számolt be róla az Agrárszektor.

Voltak anomáliák az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) bevezetésénél, de összességében sikerként értékelhető az adatszolgáltatás a Nébih igazgatója, Várszegi Gábor szerint - Fotó: Magro.hu, CSZS, Regöly, illusztráció

Lehetőségek és fejlesztések

Az elektronikus rendszer használatával lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodást a termelők a korábbi évek tapasztalatával tervezzék meg, ezzel a legkisebb gazdálkodók kezébe is kvázi egy üzemirányítási szoftver kerül - mondta.

Ezzel nyomonkövethetők a legfontosabb környezetvédelmi szempontok, és így tervezhetők a gazdasági következmények, valamint a megoldással több esetben kiválthatók a gazdálkodói adatszolgáltatások is.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a támogatási konstrukciók esetében a tevékenység igazolására is használható a rendszer, vagyis fontos segítséget jelent a monitorozásban is. Az adatszolgáltatás segíti a stratégiai, agrárpolitikai döntéshozatalt is, szinte minden felmerülő döntést adatokkal lehet alátámasztani - fogalmazott.

Részben még lehet papíron is

Az e-GN idei vezetési elvárásai kapcsán megjegyezte: az idei év is átmeneti lesz, akárcsak 2023. Így bizonyos kivételekkel – például a rovarölő szerek használata - lehet papíron is vezetni a tevékenységet, amelyet később is fel lehet tölteni a nyilvántartásba. Hangsúlyozta ugyanakkor: fontos, hogy ez ne egyszer egy évben történjen, hanem legalább havonta, negyedévente végezzék el a gazdák a feladatot. A tavalyi nitrát nyilvántartást március 31-ig fel kell tölteni – hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet.

Voltak hibák, de alapvetően sikeresnek értékeli az elektronikus gazdálkodási naplót

Az igazgató elmondta, hogy az e-GN adattartalomban további változás nem várható, minimálisan tér el a gazdálkodási napló adattartalmától. A rendszerben 2023-ban a létrehozott naplók száma meghaladta a 150 ezret, a hosszabbítás után 93 százaléka a termelőknek teljesítette a kötelezettségét. A létrehozott mezőgazdasági táblák száma 1 millió volt, több mint 4,5 millió agrotechnikai műveletet rögzítettek – ezzel egyedülálló adatforrás keletkezett. Az anomáliák és hibák ellenére sikeres adatszolgáltatás valósult meg - jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban megemlítette: az adatszolgáltatás csúcsán ügyfélkapu-problémák is jelentkeztek, hiszen másodpercenként két ember próbált bejelentkezni. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: befejezik azokat az oktatóvideókat, amelyek segítenek a termelőknek, lesz új felület a tápanyag-gazdálkodási terv adatok bevitelére, valamint a MÁK rendszerével interfészen kommunikáló szoftvert alakítanak ki, és készül a mobilapplikáció is. Ez utóbbi vélhetően leginkább a növényvédelmi kezelések azonnali felvitelét segíti majd - mondta a szemlézett cikk szerint Várszegi Gábor.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás