Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá az emberi szervezet működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcse a szamóca, melynek a háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását. A kíméletes tartósító technológiák hatását Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta.

A MATE írta meg, hogy az emberi immunrendszer kiemelt figyelmet élvez az ősz beköszöntével, a vírusok elleni hatékony védekezés egyik leghatékonyabb módja pedig a vitamindús étrend. A friss szamóca fogyasztásának jótékony hatása segítséget nyújthat a gyulladás, az oxidatív stressz, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az elhízás elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, antocianinokat és egyéb antioxidáns hatású vegyületeket. Illetve jelentős mennyiségű ásványi anyagot, főleg kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz – mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ifjú tehetsége, aki Dr. Dalmadi István egyetemi docens témavezető segítségével folytatott kutatómunkát az alternatív tartósításon belül a kíméletes hőkezelés és nagy hidrosztatikus nyomáskezelés bevetésével.

A kíméletes tartósítás technológiájának hatását Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta szamócán

Szamócapürén vizsgálta a tartósítás technológiájának hatásait

A vizsgálataihoz kereskedelmi forgalomból származó szamócát használt fel, melyből pürét állított elő. Kerülve a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket, az élelmiszeriparban alkalmazott egyik legsikeresebben adaptált technológia segítségével arra a kérdésre kereste a választ:

Milyen módon lehet minél kedvezőbben megtartani a gyümölcs eredeti tápanyag- illetve élvezeti értékeit?

„A kíméletes tartósítási technológiák minimálisan hatnak az élelmiszerek minőségjellemző tulajdonságaira, hatékonyan megőrizve azok eredeti friss ízét, illatát, állományát, valamint kiindulási tápanyag- és vitamintartalmát. Továbbá alkalmazásuk során kerülik a mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket” – mondta a MATE kutatója. Ide tartozik a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (300-600 MPa) és a kíméletes hőkezelés, melyek kombinált alkalmazása garantálhatja a gyümölcs kedvező beltartalmi tulajdonságainak megőrzését, azaz táplálkozásbiológiai értéke és kémiai összetétele nem, vagy csak minimálisan változik.

A tartósítás eredménye biztató

A szamócapüré esetében a különböző önálló és kombinált kezelések hatásait összehasonlító vizsgálat mindenesetre biztató: 14 napig biztonságosan eltartható 2-15 °C-os hűtve tárolás esetén is.

„A termékek tárolásához javasolt alacsonyabb tárolási hőmérsékletet választani. A kezelések sorrendjét illetően ajánlott először a nyomáskezelést elvégezni a hőkezelés előtt a kedvezőbb végeredmény érdekében” – foglalta össze vizsgálatának eredményeit Salamon Bertold.

Így olyan szamócapürét lehet előállítani, melynek kedvelt érzékszervi jellemzőit (színét, ízét, illatát, állományát) valamint kedvező beltartalmi értékeit képesek vagyunk úgy megőrizni a 14 napos hűtve tárolás során, mintha azt frissen készítettük volna. Az eredmények igen biztatóak további kutatások elvégzésére, hogy magasabb kezelési szintek alkalmazásával ily módon még hosszabb ideig eltartható legyen a szamócapüré.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért

2025.04.29.

Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.

Egyre nehezebb kukoricát vetni, a minőségi talajművelés és egy másik növény hoz helyette jó választ

2025.04.29.

Az egyre gyakrabb aszályos évek kérdésessé teszik a kukorica termesztését, helyette megfelelő talajművelési technológiával a szója jelenthet jó megoldást.

Zöldforradalom indul Budapesten: mindenki vadvirágos oázissá alakíthatja a kertjét

2025.04.28.

Még idén nyáron elérhetővé válik a sokak által várt Budapest-magkeverék, amely lehetőséget ad arra, hogy bárki természetközeli, vadvirágos méhlegelőt alakítson ki a kertjében vagy akár közterületeken.

Megroppant a magyar méhészet: hogyan lehet megállítani az állománypusztulást?

2025.04.28.

Súlyos veszteség érte a magyar méhészetet: a hazai méhcsaládok fele elpusztult a téli hónapok során, az áprilisi fagyok pedig az akácerdők kétharmadának virágzását is tönkretették.

Csak a káreseménytől számított 21 napig lehet kérelmezni az áprilisi vis maior fagykár kompenzációját

2025.04.28.

A 2025. április elején bekövetkezett tavaszi fagykárt vis maior eseménynek ismeri el az ország teljes területére az Agrárminisztérium.

Partner

A nagy BactoFil®-sztori

2025.04.28.

Az AGRO.bio Hungary Kft. termékkínálatát immáron 24 éve vezeti a BactoFil® termékcsalád. Az egyik első mikrobiológiai készítmény a hazai piacon, hatékonyságát közel 2 millió hektár tapasztalatai igazolják. Hogyan kezdődött a történet, hol tart most, és mit mutat a jövő?

Partnerhírek
Partner

Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért

2025.04.29.

Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.

Partner

A nagy BactoFil®-sztori

2025.04.28.

Az AGRO.bio Hungary Kft. termékkínálatát immáron 24 éve vezeti a BactoFil® termékcsalád. Az egyik első mikrobiológiai készítmény a hazai piacon, hatékonyságát közel 2 millió hektár tapasztalatai igazolják. Hogyan kezdődött a történet, hol tart most, és mit mutat a jövő?

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 199 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás