Elkezdődött a napraforgó, a kukorica, a cukorrépa és az egyéb tavaszi vetésű növények vetése. A talajhőmérséklet ideális (a talajok inkább már szárazak), a csapadékra még várni kell. A kelések ezért elhúzódhatnak, ami hosszú idejű „vadkárt” eredményezhet.

Legyen raktáron kén (is)

Sok esetben már a vetést követő napokban láthatunk túrást vagy a szikleveles napraforgó rágását. Szinte azonnal ki kell menni és folyékony elemi ként fújni a táblára, mert a kén gázosodásához is kell néhány nap. Ez a késlekedés pedig több kárt okozhat, mint amennyibe a kénezés kerül. Tehát, pár száz liter folyékony kénnek raktáron kell lennie, hogy azonnal be tudjunk avatkozni.

Mennyit kell fújni és mikor?

A folyékony elemi kénből (Profi S80) 6–10 liter/ha dózis között kell használni. Az egész táblát le kell kezelni, de nagyobb dózist a táblák szélein használjunk.

A kukoricánál a túrás ellen már a vetés másnapján fújjuk ki a ként. A napraforgónál elég megvárni a kelést, a szikleveles állapotot. Az elemi kén „semleges” termésnövelő, amivel együtt használhatjuk a növényvédő szereket is.

Sokkal több víz van a fiatal napraforgóban. Mindenki szomjas, a növény az állat.

Meddig használhatjuk a ként?

Az elemi ként állományba akár több alkalommal is használhatjuk. Lehetőleg az esti órákban juttassuk ki, közepes–nagy vízmennyiség mellett.

A kénszuszpenzió „világosabbra” színezi a növény levelét, ami védi a túlzott napsütés és a felmelegedés ellen. Ugyanakkor, ha a napégés, a hőség ellen akarunk védekezni, akkor a kén mellé érdemes egy kis kalciumszuszpenziót (Kalci-Form300) is tenni.

A növényeknek a kén és a kalcium is hasznos tápanyag, de az igazi termésnövelést a „levél hűtése” fogja okozni.

Rendeljen már most ként és vegye igénybe az akciókat

Az elemi kénszuszpenzió 2024-től már új gyártási technológiával készül. Így nem okoz dugulást, bármilyen modern permetezővel bosszúság nélkül kijuttatható!

www.vulcanagro.hu
Tel.: +36-70/905 5000

(x)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás