Jó irányba indult el az európai uniós Közös Agrárpolitika egyszerűsítése, de kérdés, mi valósul majd meg belőle ténylegesen - hangzott el a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián. A szakemberek szerint mindenképpen szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésére, az egyes feltételek és előírások újragondolására és azt is megvitatták, mi várható az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az agroökológiai programban (AÖP). Arról is szó volt, hogyan alakulhatnak a zöld vidékfejlesztési pályázatok 2025-től.

Az Agro Napló beszámolóját szemléztük. A 2023-as év elején példátlan gazdatüntetési hullám zajlott le Európában, amelyre válaszul az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika stratégiai tervének több korábbi rendelkezését is enyhítette, vagy visszavonta. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy az uniós szabályozásban addig lehet elmenni, ameddig az intézmények kompromisszumkészsége engedte. A szakpolitikus szerint minden egyes - legyen bár kötelező, vagy önkéntes - feltétel, amelyet a gazdákkal be akarnak tartatni, megnöveli az adminisztrációt.

A szakemberek szerint mindenképpen szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésére, az egyes feltételek és előírások újragondolására és azt is megvitatták, mi várható az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az agroökológiai programban (AÖP)

Minél több feltétel van, minél több vállalást kell tenni, annál több adatot kell szolgáltatni, egyúttal kezelni és összesíteni is. És minél összetettebb előírásrendszert állítunk elő, annál bonyolultabb adminisztráció lesz mögötte - emelte ki Feldman Zsolt.

Az államtitkár szerint éppen ezért az adminisztráció csökkentéséhez az előírásrendszer összetettségének enyhítése kellene. Mindezt azonban úgy szeretnék elérni, hogy ez ne érintse hátrányosan a gazdák számára elérhető támogatásokat, és a zöld átállás folyamata se rekedjen meg.

Az egyszerűsítés felé tartanak

Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője elmondta, hogy a Közös Agrárpolitika stratégiai tervének reformcsomagjából az irányokat már látják, és az egyszerűsítés tekintetében szerintük jó irányba indultak el a döntéshozók, de sok múlik majd azon, hogy végül mi és hogyan válik majd valóra. Gulyás Levente ugyanakkor rámutatott, hogy bár az irány jó, mégis, többet kellene tenni ahhoz, hogy rövidtávon is érzékelhető legyen az egyszerűsítés a gazdák számára. A főosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ami gazdálkodói részről egyszerűsítés, az végrehajtói oldalról nem feltétlenül az. A szakember szerint ez egy hosszú folyamat lesz, és ennek függvényében a következő év várhatóan ismét egy újabb útkeresés lesz.

Terjednek a zöld átállás technológiái

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban óriási fejlődésen ment és megy keresztül a mezőgazdaság, és sorra jelennek meg azok a technológiák, amelyek a zöld átállást támogatják. A szabályozási környezet és az adminisztráció bonyolultabbá válása miatt azonban ma egy átlagos mezőgazdasági termelő már felsorolni sem tudja, mi mindennek kéne megfelelnie. A szakember ugyanakkor reméli, hogy a mostani intézkedéscsomag nem fogja megállítani a zöld átállást, mert van benne technológiai fejlődési lehetőség.

Bene Dániel, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) tanácsadója szerint foglalkozni kell a KAP-on kívüli uniós közvetlen alapokkal, mert ezek úgy épülnek fel, hogy több szereplőnek kell összeállnia, és valamilyen innovációt megvalósítania egy közös cél érdekében. A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy a magyarok részvétele nagyon alacsony ezeknél a közvetlen uniós alapoknál, jellemzően azért, mert elsőre senki nem szokott nyerni. A mezőgazdaság szereplői nem is nagyon foglalkoznak vele, inkább egyetemek és kutatóintézetek szoktak belevágni. Ez azonban hiba, jegyezte meg Bene Dániel, mert amíg a csapat tagjai egy innovációs célért dolgoznak, amelynek során lehet pályázni gép- és technológiafejlesztésekre. A MFOI tanácsadója beszélt arról is, hogy most a projektek értékelési szakasza jön.

Lassabban zajlik a folyamat a kellő alapok nélkül

Vajda Péter, a Phylazonit ügyvezetője szerint a digitalizáció mindig jól hangzik, de úgy nem lehet egyik pillanatról a másikra fejleszteni és előrelépni, hogy nincsenek meg a szükséges alapok. A szakember szerint először inkább a talajra kellene fókuszálni, mielőtt nagyon technológiai fejlesztésekben gondolkodnának az emberek. Vajda Péter beszélt arról is, hogy rengeteg biológiai készítmény behozatalát az agrárökológiai program (AÖP) hozta el, és most ezen felbuzdulva mindenki mikrobiológiai készítményeket akar értékesíteni, de anélkül, hogy lenne hozzá megfelelő szolgáltatás, kijuttató berendezések vagy épp tanácsadás. A szakember úgy vélte, hogy Magyarországon a mezőgazdasági termelők túlnyomó része még nem áll azon a szinten, hogy a digitalizáció minimális szintjét megüsse.

Milyenek az AÖP első évének tapasztalatai?

Hadászi László szerint az agrárökológiai program remek kezdeményezés, mert ha források kerülnek a mezőgazdaságba, akkor legyen lehetőség azok jó ügy érdekében történő felhasználására, a talaj védelme pedig rendkívül fontos. Az innovációs főigazgató szerint éppen ezért fontos lenne tisztázni a forgatás nélküli talajművelés pontos paramétereit, és hogy a szántás és a no-till talajművelés között milyen opciók állnak a gazdálkodók rendelkezésére. Ezzel együtt azt is tudomásul kell venni, hogy az egyes talajművelési módszerek más inputanyagokkal járnak. Hadászi László ugyanakkor kifejtette, hogy a karbamid felhasználásának kérdését is át kellene gondolni, hogy ne lehessen egy termék megvásárlásával kipipálni a két pontot az AÖP-ben.

Feldman Zsolt elmondta, hogy amikor kijönnek az egységes kérelem jogszabályok, az azt feltételezi, hogy a stratégiai terv változásai már benne vannak. A mostani javaslatokat még el kell fogadtatni a Bizottsággal, de amiket a következő jogszabály tartalmazni fog, azok már benne lesznek a 2025-ös kiírásokban is. Gulyás Levente elmondta, hogy az AÖP népszerű, és vannak jól, könnyebben és nehezen végrehajtható gyakorlatai. A legnagyobb probléma azokkal volt, ami a teljes üzemterület egy bizonyos részére kellett vállalást tenni, mert ezeknél könnyű volt a vállalási szintek alá csúszni - mondta Gulyás Levente.

Vajda Péter szerint erősíteni kell a fókuszt a talajon, és az agrárökológiai program erre kiváló megoldás volt. A szakember csatlakozott Hadászi Lászlóhoz a karbamid kérdésében, szerinte azzal, hogy valaki egy termék megvásárlásával kipipálhat egy vállalást, épp annak a lényege vész el. Vajda Péter beszélt arról is, hogy a következő időszakban nem is annyira az AÖP-öt, hanem a HMKÁ 6-ot kellene újragondolni.

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás