AGROTEC Magyarország területi központok Enyingen és Szekszárdon

Minél kevesebb a munkáskéz és egyre extrémebb az időjárás, úgy néznek a magyar gazdálkodók is egyre nagyobb gépek után a mezőgazdaságban, átlagosan 3-4 LE-vel tolva ki a gépek teljesítményét évente. Azonban az olyan szakemberek szerint, mint a New Holland mezőgazdasági gépekkel 1999 óta dolgozó Szániel Imre, a jól felkészült szervizháttér nélkül minél nagyobb a termelékenység, annál nagyobb a kitettség is egy műszaki probléma esetén. Az AGROTEC Magyarország Kft. szekszárdi és enyingi területi központjainak munkáját felügyelő területi műszaki vezető szerint a jövő egyik legfontosabb feladata, hogy ne csak a gazdák, a mezőgazdasági gépek szervizelésére hivatott márkaháttér is lépést tartson a precíziós gazdasággal járó forradalmi fejlődéssel.

A szakember szerint ehhez a titok, hogy bár a dicséret édes, de a kritikákra a szervizesnek ennél is jobban oda kell figyelnie, a munkanapokon pedig a lélekre legalább annyira ügyelni kell, mint a gépre, ha a hatékonyságot célozzuk.

Szániel Imre, az AGROTEC Magyarország Kft. szekszárdi és enyingi területi központjainak munkáját felügyelő területi műszaki vezető

Az AGROTEC Magyarország Kft.-nél a 2013-as start óta segíted a New Holland gépekkel dolgozó gazdákat, amihez kitartottál a márka mellett, amikor előzőleg a márkakereskedői háttér nehéz időket élt át. Mi tartott meg a kék-sárga gépek mellett?

Szániel Imre: 1999-ben szerviztechnikusként kezdtem el a New Holland traktorokkal, kombájnokkal foglalkozni még az akkori márkakereskedőnél, majd ahogy teltek az évek, felkértek a műszaki vezetői feladatok ellátására, amit Szekszárdon, majd Pécset és Baján is végeztem az évek során. 2013-ban, amikor a gyár úgy döntött, hogy az AGROTEC Magyarország Kft.-nek adja a márkakereskedői jogokat, az első perctől ott voltam, mentem tovább a csapattal. Ennyi idő után a márkával foglalkozni hivatássá válik az embernek, megteremtette a múltunkat, és gyakorlatilag közösen írjuk a New Hollanddal a jövőnket is. Kölcsönös történet ez, hiszen mi ott vagyunk csapatként, a cég pedig áldoz arra, hogy jó körülmények között, kiváló színvonalon tudjuk kiszolgálni a gazdákat. Az AGROTEC háttér kiépülését előrelépésként éltük meg, lehetőségünk adódott jobbá tenni a dolgokat. A cég anyagi forrásaival, stabilitásával végre betű szerint követhettük a márkaelőírásokat. Felújíthattuk az olyan régi telephelyeket, mint a szekszárdi, vagy olyan új beruházásokat vihettünk végig, mint az Enyingi Területi Központ kiépítése, ami a New Holland „nagy könyvét” követi. Összhangban van a gyár audit programjával, külsőségekben, dizájnban előírásszerű, a szerviz pedig jól felszerelt, képes kiszolgálni a legmodernebb gépeket is. Szekszárdon négy szerelővel, Enyingen három szervizes kollégával dolgozunk. A nagyobb, új enyingi központban kényelmesen tudjuk végezni akár négy nagy mezőgazdasági gép javításait is, Szekszárdon három állásos a szerviztér. A régi épületnek ugyan vannak korlátai, de ebből az infrastruktúrából is mindent kihoztunk a partnereknek. A munkánkat egy-egy mobil alkatrészes kolléga segíti a központokban.

Az AGROTEC szekszárdi telephelye

Néhány éve elképzelhetetlen lett volna, hogy 2-3 ember képes 100 hektáron ellátni a teendőket egy-két géppel. A precíziós gazdálkodás technológiája és a növekvő teljesítmény mégis lehetővé tette ezt. Miért elengedhetetlen, hogy ezzel az átalakulással a szervizháttér is lépést tartson?

Sz. I.: A precíziós gazdálkodás felfutása most már 20 éves múltra tekint vissza, a megyében is vannak olyan zászlóvivőink a gazdák között, akik 16-17 éve folyamatosan fejlesztenek, hogy a géppark mindent tudjon a hozamméréstől kezdve a térképezésen át a differenciált dózissal végzett tápanyag-kijuttatásig bezárólag. Ehhez átalakultak a gépek – sokkal több az alkatrész, megugrott az elektronika aránya –, ezzel párhuzamosan pedig a partnerek elvárásai is. Muszáj ennek megfelelően fejlődnünk, hogy az összetett hidraulikus rendszereket, az egyre kifinomultabb szoftveres vezérlést átlássuk. A tapasztalat az, hogy a New Holland mezőgazdasági gépek, ahol már a gyár saját szoftvercsomagja vagy a gépadatok élő megosztását a szervizcsapattal biztosító MyPLM telematika elérhető, mára kiforrtak, megbízhatóak. Az új precíziós megoldások a nagy teljesítményű gépeknél rohamtempóban fejlődnek, ami nemcsak nagy teljesítményt, de nagy befektetést is jelent a gazdáknak. Érthető, hogy az állásidőt minimalizálni szeretnék. A kiváló munkatársaknak köszönhetően ehhez a tervezhető szervizek, karbantartások nem okoznak problémát. A kihívás inkább az, hogy elég egy rossz szoftveres beállítás – például nem egyezik a méretezés a kijuttatási térkép és egy munkaeszköz saját térképrácsa között –, a gazda már csak annyit lát, hogy a drága eszköz felforralja az olajat, leáll. A szerencse, hogy márkakereskedőként ilyenkor az ország minden központjával egyeztetni tudunk a vevőszolgálaton keresztül, ahogy a gyárral is, ami gyors reagálást tesz lehetővé. Az is fontos, hogy maga a New Holland is folyamatosan új megoldásokkal áll elő ilyen téren, például ilyen az IntelliCentre adatközpont is, aminek köszönhetően ma egy komoly szakmai múlttal bíró szervizes kolléga felügyeli folyamatosan a partnerek gépeiből származó adatokat a komáromi központban. Riasztás esetén minden információ és eszköz adott, hogy gyorsan segíthessünk.

Az AGROTEC enyingi telephelye

Milyen alapelveket követve lehet hatékonyabbá tenni a mezőgazdasági gépek szervizelését? Az év melyik időszaka tartogatja a legtöbb kihívást?

Sz. I.: A legfontosabb ehhez a munkához az őszinte kommunikáció. Ahol lehet, igyekszünk segíteni a partnereknek, mert egy nagy mezőgazdasági üzemben évente akkor is több száz munkaórát jelent az üzemeltetés, ha minden rendben van a gépekkel. Területi műszaki vezetőként évente beiktatok 2-4 személyes találkozót, tájékoztatom a gazdákat átalánydíjas szervizszerződések előnyeiről, amivel 10-20%-kal olcsóbb lehet a gépek üzemben tartása, és megtisztelem az idejüket azzal, hogy nyíltan beszélünk. Az árajánlattól kezdve a kedvezményeken át a teljes ügymenetben végig nyílt lapokkal játszunk, mert a szervizes ilyenkor a céget képviseli, és mi az elégedett ügyfelekért dolgozunk. Emiatt fogadom nyitott füllel az esetleges kritikákat is, mert nem a bizonyítványt kell magyarázni, hanem ki kell javítani a hibákat. A csapat nélkül ez nem menne, ezért kezdünk minden napot egy beszélgetéssel. Esetenként több százezer forintos alkatrészek beszerelését végzi egy-egy kollégánk, tudnom kell azokról a problémákról, amelyek elvonhatják a figyelmét a munkáról, igyekszem segíteni abban, amiben lehet. A központjainkban így tudjuk kiszolgálni a nyári aratáshoz hasonló csúcsidőszakokat. Évente ez a legnagyobb kihívás, rengeteg a feladat, ráadásul a partnereink is kiemelten kezelik, hiszen az első bevételek múlnak rajta. A munkákat ilyenkor rangsoroljuk, a sürgős javítanivalók előnyt élveznek, plusz ügyelünk arra is, hogy az alkatrészek is elérhetőek legyenek a javításokhoz. Nyáron csábító a gondolat, hogy a hétvégéket az ember a Balatonon töltse, de amíg a partnerek dolgoznak, addig nekünk sincs megállás.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új erősítést és szakembereket kapott a magyar erdőgazdálkodás - videóval

2024.07.22.

Nagy István agárminiszter a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén méltatta az erdészeket.

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás