A jácint (Hyacinthus orientalis) a tavasz egyik legkedveltebb hagymás növénye, amely gyönyörű és illatos virágzatával varázsolja el a kertészeket és a virágkedvelőket világszerte. Eredetileg Közép- és Dél-Ázsiában őshonos, és már évszázadok óta termesztik Európában. Az illatos virágok és a gazdag színváltozatok miatt nem csupán a kertekben, de a lakásokban is kedvelt dísznövény. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a jácint botanikai jellemzőit, gondozását, ültetését, szaporítását, de a történelmi hátterét is.

Történelmi és kulturális háttere

A jácint Európába a 16. században került, és gyorsan népszerűvé vált. A holland botanikusok a 17. században kezdték el nemesíteni, és mára Hollandia a jácinthagymák egyik fő termelője. A görög mitológiában is jelentős szerepet kapott: Apollón isten és a spártai herceg, Hyakinthosz tragikus szerelmi története a jácint virág keletkezéséhez kapcsolódik, amely azóta a szerelem, az újjászületés és az emlékezés szimbóluma.

Fotó: Freepik

A jácint botanikai jellemzői

A virág az Asparagaceae család tagja, évelő hagymás növény. Virágai erős, édes illatúak, amelyek sűrű fürtökben nőnek a növény tetején. Színük változatos: kék, lila, rózsaszín, fehér, sárga és narancs árnyalatokban is előfordulhatnak. Levelei hosszúak, kardszerűek és sötétzöld színűek. A növény magassága 15-30 cm között változik, és kora tavasszal, márciusban vagy áprilisban nyílik.

A jácint gondozása

Fény- és hőigény

A napos vagy részben árnyékos helyeket kedveli, ahol naponta legalább 4-6 órán át közvetlen napfényt kap. A hűvösebb időt részesíti előnyben, ideális számára a 10-15 °C közötti hőmérséklet. A túl meleg és száraz környezetet nem tűri jól, ezért nyáron, amikor a növény nyugalmi állapotban van, hűvös és száraz helyen kell tartani a hagymákat.

Vízigény és trágyázás

A jácint rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne túlzottan vizes, mert a hagymák könnyen elrothadhatnak. A növekedési időszakban és a virágzás alatt bőségesebb öntözést igényel, míg a nyugalmi időszakban kevesebbet. Ősszel ültetéskor, illetve tavasszal növekedéskor műtrágyával vagy tápoldatos vízzel támogathatjuk a növényt.

Ültetés és átültetés

A hagymáját ősszel, szeptember és november között ültetjük el, körülbelül 10-15 cm mélyre. A hagymák között hagyjunk 10-15 cm távolságot. Átültetése ritkán szükséges, de ha mégis, akkor ősszel a legjobb időszak erre. A hagymákat óvatosan kell kiásni, majd egészségi állapotukat ellenőrizni, és szükség esetén elültetni őket új helyre.

Cserépben nevelés

Cserépben is könnyen nevelhető. A megfelelő méretű cserép és jó minőségű, vízáteresztő virágföld a siker kulcsa. Ültetéskor a hagymát 10-15 cm mélyre helyezzük, és rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. A cserépben nevelt jácintot tegyük világos, de nem túl meleg helyre.

Jácint virágzása és gondozása elvirágzás után

A virágzása általában három hétig tart. A virágok elhervadása után a szárat az aljánál le kell vágni, de a leveleket még hagyni kell, hogy a hagyma visszanyerje energiáját. A levelek elszáradása után a hagymák nyugalmi időszakba lépnek, ekkor már kevesebb öntözésre van szükségük.

Jácint szaporítása

A szaporítása sarjhagymákkal a legegyszerűbb. A sarjhagymákat elválasztjuk az anyahagymától, majd elültetjük őket. Ez a módszer pár év alatt hoz virágzó növényeket.

A tavaszi kertek és lakások csodálatos dísze, amely illatával és színpompás virágaival mindenkit elbűvöl. Gondozása viszonylag egyszerű, ha figyelembe vesszük fény- és vízigényét, valamint a megfelelő hőmérsékleti körülményeket biztosítunk számára. A hagymáit ősszel ültetve, tavasszal gyönyörködhetünk a növény szépségében és illatában. Ahogy Apollón ajándékozta meg Hyakinthosz emlékét jácint virággal, úgy varázsolhatjuk mi is otthonunkba a tavasz szellemét e különleges növénnyel.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás