A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács körképe szerint áruhiánytól ebben az évben sem kell tartani a hazai liba- és kacsatermékek terén. A Magyarországon előállított baromfifélék, köztük a lúd- és kacsatermékek nem csak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak az állatjólétre is.

Miközben a kacsahús fogyasztása ma már nem tekinthető szezonálisnak, a libatermékek iránti kereslet még mindig elsősorban néhány ünnephez – Márton nap, karácsony, húsvét – köthető - írta a NAK. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, bár az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő.

Az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő
Az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő

A lúd ágazaton belül ebben az évben novemberig előállított és vágásra adott egymillió darab hízott liba - az élő tömege alapján – a tavalyi szinthez képest mintegy 8 százalékos növekedésnek felel meg. A leadott 1,2 millió húshasznosítású liba viszont 18 százalékkal marad el a múlt évitől. A hízott libamáj előállításában Magyarországnak vezető szerepe van, hazánkban termelődik meg a teljes, kóser elismertségű mennyiség, ez a termékpálya egyelőre tudja tartani a korábbi termelési szintet.

Egyszerre segít és gátol a madárinfluenza

A víziszárnyas termékek elsősorban exportra kerülnek (mintegy 80%-ban), és a hazai fogyasztás nagy része a vendéglátáson keresztül történik. Így a hazai piacon csak akkor keletkezik zavar, ha a madárinfluenza járványhelyzet miatt olyan alacsony szintű a termelés, hogy a preferált időszakban a hazai piacra nem jut elég áru. A libahúsfogyasztás szezonalitása miatt a kereslet sem egyenletes. A korábbi, Franciaországot is erősen sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelentősen csökkent az árualap, ami kedvező piaci lehetőségeket nyújtott a magyar víziszárnyas ágazatnak, azonban a termelés szintjének felfutása jelenleg igen gyenge export-árakat eredményez.

Mire érdemes figyelni az igazán jó liba-, vagy kacsapecsenye sütésekor?

A vásárlás során az áru megjelenése (frissesség, feldolgozás igényessége, csomagolás) mellett az áru származását sem árt szem előtt tartani. Hízottmáj vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a beszerzés, illetve felhasználás között várhatóan mennyi idő telik el. Amennyiben a vásárlás után közvetlenül készítjük el a májat, akkor vásároljuk frissen, viszont, ha fagyasztásra van szükség, úgy vásárláskor érdemes inkább a fagyasztott, vagy feldolgozott (különböző pástétomok, elősütött) termékeket választani. A feldolgozóüzemekben használt berendezések minőségvesztés nélkül tudják elkészíteni a friss alapanyagot, míg a háztartásokban fellelhető eszközök erre kevésbé alkalmasak, roncsolhatják a máj szerkezetét, rontva ezáltal élvezeti értékét - írta a cikk.

A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani. 

A kacsa- és libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.

A hazai liba- és kacsatermékek mellett szól a fokozott élelmiszerbiztonság, amelyet az állományok folyamatos állatorvosi felügyelete, valamint a szigorúan ellenőrzött, jó minőségű takarmány garantál. A magyar árunak kisebb a környezeti lábnyoma, amit a rövid ellátási lánc is erősít. Amikor a járványhelyzet lehetővé teszi, az állományok nagyrészt szabadban (kifutón) tartózkodnak, így állatjóléti szempontból is kedvező körülmények között tartják őket. A jelenlegi madárinfluenza-helyzetről érdemes a Nébih weboldalán rendszeresen tájékozódni.

A biztonság és az állatvédelem

Rendkívül fontos, hogy az egyes termékpályák, hasznosítási irányok és technológiák termékei, a termelés és termékelőállítás sokszínűségét és hagyományait megőrizve, kontrollált módon, szabályozott formában az állatvédelmi szabályok teljes megvalósulása mellett jelenhessenek meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A Baromfi Termék Tanács által 2010. évben megjelentetett Baromfi Állatjóléti Útmutató Európában egyedülálló módon minden baromfifaj, valamennyi hasznosítási irányára kiterjedően tartalmazza a hazai és EU jogszabályokat.

A kevésbé szabályozott területeken továbbá szakmai ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek betartása garantálja, hogy a Magyarországon előállított baromfifélék (köztük a lúd- és kacsatermékek) nem csak ízletesek és biztonságosak, illetve jó minőségűek legyenek, de előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak az állatjólétre - írták.

Megosztás

További híreink

Partner

Hat évtizedes tapasztalat és csúcstechnológia: Az Alta Seeds útja a világpiacra

2025.01.14.

Az Alta Seeds az Advanta Seeds Hungary Kft prémium márkája, amely a UPL csoport részeként erős jelenléttel bír mind Európában, mind Észak-Amerikában.

Lejár a határidő a népszerű zöldenergia támogatásra, de nyílik egy új lehetőség is

2025.01.14.

Befejeződik a kedvelt lehetőség: 2025. január 15-ig lehet pályázni a zöldenergia támogatásra

Nincs könnyítés: január utolsó napja a határidő az agráradatok szolgáltatására

2025.01.14.

Már csak elektronikus úton lehet elvégezni az adatszolgáltatást és az adatmódosítást is Magyarországon a gazdáknak, nagy torlódás és sok idegeskedés várható január végéig.

A hangyák forradalmasíthatják a biogazdálkodást az almaültetvényekben

2025.01.14.

A hangyák hatékonyan küzdenek különféle növénybetegségek, például az almafák varasodása és rothadása ellen, miközben a kártevőket, például a téli araszoló hernyókat is pusztítják, amelyek veszélyeztetik az almafák lombozatát.

Újra felbukkant a ragadós száj- és körömfájás Németországban – 37 év után először

2025.01.14.

Németországban három vízibivalyban igazolták a rendkívül fertőző ragadós száj- és körömfájás vírusát. A megbetegedések egy 14 állatot számláló gazdaságban jelentkeztek, ahol az érintett bivalyok elpusztultak.

Tovább szedi áldozatatait a madárinluenza Magyarországon

2025.01.14.

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták Hajdú-Bihar vármegyében. Az érintett tömőlúd-állomány felszámolása lezárult, a járványügyi vizsgálatok még zajlanak.

Partnerhírek
Partner

Hat évtizedes tapasztalat és csúcstechnológia: Az Alta Seeds útja a világpiacra

2025.01.14.

Az Alta Seeds az Advanta Seeds Hungary Kft prémium márkája, amely a UPL csoport részeként erős jelenléttel bír mind Európában, mind Észak-Amerikában.

Partner

Aszálytűrő kukoricahibridek magas terméspotenciállal

2025.01.13.

A hazai időjárási viszonyok kiszámíthatatlansága miatt az utóbbi években kiemelt fontosságúvá vált a termésstabilitás. Az előrejelzések szerint az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukoricanemesítés során.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 153 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás