Egy olasz kutatócsoport a közelmúltban értékelte az étrendi hidrolizálható tanninok hatását a sertéshús teljesítményére és minőségére. A tanninok a növényvilágban mindenütt előforduló fenolos vegyületek, amelyek antioxidáns és antimikrobiális hatásúak. Az étrendi tanninokat az elválasztás utáni hasmenés és a fonálféreg-parazitizmus kezelésére használják. Javítják a bélrendszer egészségét is.

A tanninok nincsenek negatív hatással a sertések teljesítményére; a sertéshús minőségére gyakorolt ​​hatásuk azonban továbbra sem ismert.

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítésének nem volt káros hatása az átlagos napi gyarapodásra, a végső testtömegre, a hasított test tömegére és hozamára, az izom pH-jára és a hús sütési veszteségére (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatócsoport 20 keresztezett PIC × Pietrain kocát választott ki ehhez a vizsgálathoz, amely 56 napig tartott. Véletlenszerűen besorolták a sertéseket a kontroll és a hidrolizálható tanninok csoportjába. A kontrollcsoport kereskedelmi pelletált takarmányt kapott. A kísérleti csoport 11,5 g/kg kereskedelmi forgalomban kapható hidrolizálható tanninkivonattal kiegészített, kereskedelemben kapható pelletált tápot kapott.

A csapat rögzítette a takarmányajánlatot, és egyénileg értékelték az önkéntes takarmányfelvételt és a visszautasítást. Kéthetente rögzítették az egyéni testsúlyt. A vágás után a csapat meghatározta a hasított hús tömegét és pH-ját. Ezen túlmenően a szárazanyag-, nyersfehérje-, nyerszsírelemzésekhez a vizsgálat elején, közepén és végén táplálék-almintákat gyűjtöttek.

A csapat értékelte a zsírsavprofilt, a koleszterint és a zsírban oldódó antioxidáns vitaminokat is. Továbbá felmérték az antioxidáns kapacitást és az antioxidáns enzimek aktivitását a húskivonatban. Ezenkívül mérték a színparamétert és a hús lipidoxidációját.

Hatás a teljesítményre, a hasított test tulajdonságaira és a hús sütési veszteségére

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítésének nem volt káros hatása az átlagos napi gyarapodásra, a végső testtömegre, a hasított test tömegére és hozamára, az izom pH-jára és a hús sütési veszteségére. Ezenkívül a tanninok táplálkozásellenes hatását ellensúlyozhatja a bélrendszerre gyakorolt ​​pozitív hatásuk.

Hatás az intramuszkuláris zsírra

A sertések hidrolizálható tanninokkal történő takarmányozása nem befolyásolta az intramuszkuláris zsírtartalmat, de csökkentette a koleszterintartalmat, ami aligha befolyásolja a sertéshús táplálkozási minőségét. Valószínűleg a tanninok bélrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatása módosítja a húszsírsavak felszívódását.

Hatása a hús antioxidáns kapacitására

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése nem befolyásolta a sertéshús zsírban oldódó antioxidáns vitamintartalmát és antioxidáns kapacitását. A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése azonban csökkentette a szuperoxid-diszmutáz aktivitást.

Hatás a sertéshús oxidatív stabilitására

A hidrolizálható tanninok étrend-kiegészítése nem befolyásolta a hátzsír és a sertéshús színstabilitását, de a sertéshúsminták kissé sötétebbek voltak, ami aligha volt hatással a fogyasztói elfogadottságra. Ezen túlmenően, a sertések hidrolizálható tanninokkal történő takarmányozása pozitív hatást gyakorolt ​​a sertéslipid stabilitására az antioxidáns aktivitás miatt.

Következtetések

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a sertéshús takarmányának kiegészítése hidrolizálható tanninokkal csökkentette a lipidoxidációt a sertéshúsban anélkül, hogy negatív hatással lett volna a sertéshús érzékszervi minőségére és a sertés teljesítményére.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás