A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) trópusi-szubtrópusi eredetű vándorlepke, ennek megfelelően szárazság és melegkedvelő lepkefaj. Jól ismert, ennek ellenére mégis jelentős kártevő a kukoricában szinte minden évben.

Rendszertanilag a károsító az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályának lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül is a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.

Fotó: Pixabay

A gyapottok-bagolylepke kártétele

A kártétele minden évben jelentkezik és alapvetően a generatív részek károsításában mutatkozik meg. A lárvák (valódi hernyó) a károsított növény generatív részeit, a virágzat címer felőli részét) támadják meg, ahol ezután rejtve vannak. Leginkább virág és termésfogyasztó. A szemek károsításának következtében létrejövő mennyiségi kár mellett minőségi problémákat is okoznak a csövön, hiszen utat nyitnak különböző penészgombáknak (fuzárium, aszpergillus, pencillium és alternária fajoknak), amelyek a csövön megtelepedve aztán mikotoxinokkal is szennyezhetik a betakarított termést. Polifág fajként számos szabadföldön is termesztett zöldségfélét is károsít.

Életmódját tekintve 2-3 nemzedékes polifág (sok tápnövényű, 100 faj feletti gazdanövénnyel) vándorlepke. Az első lepkék május, június folyamán érkeznek dél felől, a nőstények egy alkalommal akár ezer petét is képesek lerakni. A hernyók június-júliusban okozhatnak károkat. A nyár és ősz folyamán még egy, esetleg két nemzedék fejlődik ki. Az ősszel, októberben, novemberben kifejlődő imágók nagyrészt dél felé vándorolnak. Az ősszel ki nem kelő bábok egy része a talajban magyarországi körülmények között is áttelelhet.

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezés

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezés legfontosabb alappillére a károsító megfigyelése, előrejelzése és ennek megfelelően a növényvédelmi kezelések időzítése. Az intergált növényvédelem eszköztárába tartozó agrotechnikai lehetőségek a károsító ellen szinte teljesen hiányoznak, ahogyan rezisztens genotípus sem áll rendelkezésre. Ezért is kiemelten fontos az imágók előrejelzése, és a jól időzített védekezés, mert miután a hernyók berágnak a termés belsejébe, inszekticidekkel gyakorlatilag elérhetetlen helyen fejlődnek tovább. Az imágók rajzását ragacsos vagy varsás típusú feromoncsapdával vagy fénycsapdával is megfigyelhetjük. A tömeges lárvakelés a rajzáscsúcsot követően 8-12 napra várható, ekkorra kell időzíteni a kémiai védekezést is. Az inszekticidek közül érdemes a környezetkímélő és/vagy szelektív hatóanyagok közül (pl. kitinszintézis gátlók, juvenil hormonok, Bt hatóanyagú szerek) választani.

Biológiai védekezési eszköz lehet a Trichogramma nemzetségbe tartozó petefürkészek betelepítése, azonban mivel ezek az imágók egyesével helyezik el a petéiket, így a kukoricamollyal ellentétben ez a módszer nem mindig hatékony.

Forrás: Kukorica Kör Egyesület

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás