A gépgyártók a függesztett munkagépek vontatottá alakításához, illetve többféle rendeltetésű függesztett eszköz összekapcsolásához is kínálnak hordozókocsikat. Érdemes ezeket megnézni, mert egy ilyen hordozókocsi alkalmazása sok esetben jelentősen megkönnyíti a munkavégzést a telepeken és a földterületeken is. A stabilitás és a hatékonyság növelése kulcskérdés abban, hogy ezek a gépek jól szolgálják a gazdákat. Több megoldás közül is lehet választani.

Farkas Imre a Mezőhír cikkében írt részleteket a munkagéphordozó keretek, illetve kocsik technológiai megoldásairól, ezt az anyagot szemléztük.

A gépgyártók a függesztett munkagépek vontatottá alakításához, illetve többféle rendeltetésű függesztett eszköz összekapcsolásához is kínálnak hordozókocsikat

Hordozókocsik és hordozókeretek

Az erőgépek hidraulikus rendszerű hátsó hárompont-függesztő berendezése behatárolt emelőképességű, miközben ennek tartós kihasználása jelentős terhelést ró magára a berendezés elemeire, illetve a traktor hátsó tengelyére, a kerekeire. A hosszan tartó maximális terhelés tartósan megváltoztatja az erőgép súlypontját és stabilitását is. Szállítási helyzetben, magas pozícióban ez folyamatos igénybevételt jelent a függesztőszerkezetre és annak hidraulikus rendszerére, mivel a szántóföldi terepviszonyok leküzdése komoly lengésekkel veszi igénybe az erőgépet. Ezek mellett a traktorok hátsó függesztőművének behatárolt emelőképessége sok esetben egy amúgy alacsony teljesítményigényű, de nagy tömegű munkagép üzemeltetését jelentősen korlátozza - írta a szerző. 

Amennyiben kiegészítik, illetve áthelyezik a függesztett munkagépet hordozókocsira, úgy azt a TLT teljesítményigényéhez megfelelő, alacsonyabb teljesítményű erőgéppel vontatva is üzemeltetni lehet, így alacsonyabb költséggel végezhető szántóföldi függesztett munkagéppel a feladat. Ha a munkagép súlya nem terhelődik a traktor hátsó tengelyére, akkor kisebb talajnyomást gyakorlunk a földre, ami felázott, lazább vagy művelt területen való szántóföldi munkáknál kiemelten fontos szempont. A szántóföldi nehezebb, rosszabb terepviszonyok miatt a munkában és a szállításban is jóval kevesebb káros lengés, rázkódás éri a munkagépünket és a traktorunkat, és azok mértéke is alacsonyabb lesz - fogalmaz a cikk.

Konstrukciós szempontból elég vegyes az európai kínálat az ilyen hordozókeretekből és -kocsikból. Vannak olyan típusok, amelyek csak egy, de találunk olyan megoldást, amely több különböző rendeltetésű munkagép csatlakoztatására és műveletsorának összevonására is alkalmasak. Két konkrét példán érzékeltették, melyek a legáltalánosabb kialakítások.

Kreatív svájci megoldás

A svájci Walter Marolf AG, Fahrzeugbau und Maschinenbau által kínált Row-Chipper hordozókeret Ruedi Emch gazdálkodó ötletén alapul. A tervező hosszú ideje végzett mechanikus gyomirtást, de költséghatékony megoldást és nagy területteljesítményt csak olyan kultivátorral érhettek el, amelyek szélessége legalább 6 méter. Egy ilyen munkaszélességű, 12 soros kapa tömege 3000 kilogramm körül van, ami túl nagy terhet jelent egy könnyű univerzális erőgépre. A traktornak azonban a sorközben végzett munkákhoz kis felfekvőfelületű, keskeny gumiabroncsokkal kell rendelkeznie.

Ezek a követelmények ellentmondanak a hátsó tengely és a gumiabroncsok megengedett terhelésének, de az igazi probléma leginkább a lejtőkön vetődött fel, az oldalra sodródás miatt. Bár a modern, professzionális kultivátorok oldalirányú automatikus korrekciós berendezésekkel vannak már felszerelve, a kapáló elemet így sem lehet párhuzamosan tartani a növénysorral. Ezek a problémák késztették az ötletgazdát arra, hogy megoldást keressen, amit leginkább egy speciális hordozókeretben látott megtalálni - írta a cikk.

Az erre a célra megépített egytengelyes, félgömbfejes traktor-munkagép csatlakozású vontatott hordozókeretet kormányzott kerékkel és tengellyel, illetve sűrített levegős fékkel szerelte fel. 

A traktornak automata kormányrendszerrel kell rendelkeznie, és a munkagéptartón lévő GPS-vevő RTK-pontossággal továbbítja ezt a jelet a traktorról a hordozókocsi kormánytengelyére, ami automatikusan korrigál minden görbét vagy sodródást, és a kapaelemek mindig pontosan párhuzamosak maradnak a növénysorral. A munkagéphordozó kocsira az összes, kereskedelemben kapható maximum 6 méter munkaszélességű kultivátor felkapcsolható a saját hárompontos hidraulikus rendszere segítségével, továbbá behajtható 3 méteres szállítási szélességbe. A kocsi a kultivátor mellett más függesztett mezőgazdasági munkagépek, például butterfly rotációs kaszák üzemeltetésére is alkalmazható.

Vontatott henger, mint hordozó- és kapcsolókocsi

A holland munkagépgyártók  közül több kínál a térségben olyan vontatott hengert, amely a hátsó függesztésű munkagép hárompont-csatlakozó pontjainak harmadik felső pontjához vagy a munkagépre rögzített félgömbfejhez, illetve csapos vonófejhez kapcsolható, és így vontatja a magas vázzal szerelt vontatott hengert.

A henger kiemelése a hidraulikus mozgatású keréktengellyel történik. Többféle felszereltségben kínálják ezeket a hengereket, melyek közül a magasabb szintűeket a futómű fölött, hátul további hidraulikus mozgatású hárompont-függesztéssel egészítik ki. Rendelkezésre állnak hátul munkalámpák, további hidraulikakörök és elektromos berendezések kiszolgálására alkalmas csatlakozások is. Így például a nehézkultivátorhoz, hajtott magágykészítőhöz vagy rövidtárcsához kapcsolt henger után még egy munkamenetben gabona- vagy szemenkénti vetőgépet is üzemeltetni lehet. Így a viszonylag kis beruházást igénylő speciális vázszerkezetű vontatott henger egy univerzális kapcsoló-hordozó kocsi funkcióját is ellátja, és három munkamenet vonható össze vele.

Hordozókocsik tárcsás függesztett kaszákhoz

Sajnos a kategória Európában még alig ismert, míg a tengerentúlon már hatalmas piaca van ezeknek az egyszerű eszközöknek. A hátsó hárompont-függesztésű tárcsás kaszák még nagy, 3 méteres munkaszélesség esetén is alacsony TLT-igényt támasztanak az erőgéppel szemben, viszont a hidraulikus emelőszerkezettől jelentősebb emelőkapacitást kívánnak meg. Emellett még külön probléma, hogy a munkagépkapcsolat miatt a kasza rezgésének nagy része is átvezetődik az erőgépre. Az előbb említett hátrányok áthidalására a tengerentúlon széles kínálat áll rendelkezésre a függesztett kaszákhoz fejlesztett „caddy” hordozókocsikból.

A szállítás közbeni stabilitás megőrzése érdekében a szállítókeret bal oldala pótsúlyozható. A TLT hajtástovábbító egysége 540 f/min fordulatszám továbbítására képes. A hordozókocsira kapcsolt függesztett kaszával könnyedén lehet éles kanyarokat venni. Ráadásul, mivel a kasza jóval a traktor mögött helyezkedik el, több idő van megállni, ami nagy segítség abban, hogy kikerüljük a nehezen észrevehető akadályokat. A legtöbb konstrukció állítható csatlakozóval kerül forgalomba, így a kezelő azt a traktor vonórúdjának magasságához igazíthatja. Mindegyik eszközön megtalálható egy hidraulikusan emelhető hárompont-függesztő, egy emelőhenger, hidraulikus tömlők és állítható felső támkarok, amelyek a kasza emelését és süllyesztését még kényelmesebbé teszik. Az egységhez egy ugyanilyen szögben álló, 540-es fordulatszámú TLT-kardán is tartozik. A tartókeret egy pár kopásálló bordázatú kerékabroncsra támaszkodik - írta Farkas Imre.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás