Franciaország ismét tartózkodott a szavazáson az Európai Bizottság javaslatáról, amely a vitatott gyomirtószer, a glifozát engedélyének megújítására vonatkozik. Októbeben a tagállamok szavazásán nem érték el a szükséges többséget a glifozát használatának további 10 évre történő jóváhagyásához, most novemberben viszont már igen.

Az októberi első szavazáson Franciaország azzal indokolta tartózkodását, hogy a teljes tilalom bevezetése nélkül akarja csökkenteni a glifozát használatát.

Franciaország az elmúlt években fokozatosan csökkentette a glifozát használatát, nemrég 27%-kal csökkentette a felhasznált mennyiséget a 2015-2017 közötti időszakhoz képest (Fotó: Pixabay)

Egyetlen európai ország sem tiltja be

„Mi vagyunk az egyetlen olyan ország a világon, amely 30%-kal csökkentette a glifozát használatát” – mondta Fesneau, hozzátéve, hogy „egyetlen európai ország sem tiltja be a glifozátot”, mert nincsenek alternatívák.

Franciaország az elmúlt években fokozatosan csökkentette a glifozát használatát, nemrég 27%-kal csökkentette a felhasznált mennyiséget a 2015-2017 közötti időszakhoz képest, bár 2019 és 2020 között 42%-os növekedés volt tapasztalható a minisztérium adatai szerint.

A megújítást várhatóan ismét leszavazza Németország, Ausztria és Luxemburg – az egyetlen ország, amely teljes mértékben betiltotta a gyomirtót –, mivel az első szavazáson mindhárom ország a bizottsági javaslat ellen szavazott.

Reakciók

„Elítélem Franciaország gyávaságát és képmutatását a glifozát ügyében. A tartózkodás anélkül, hogy alternatívát javasolnának, azt jelenti, hogy hagyják, hogy az Európai Bizottság egyedül döntsön, és ezzel lehetővé teszik, hogy elfogadhatatlan javaslata átmenjen” – nyilatkozta Christophe Clergeau szocialista EP-képviselő az X-en.

Stéphanie Yon-Courtin európai parlamenti képviselő (Renew) azonban megvédte a francia álláspontot, „elfogadhatatlannak” nevezve a Bizottság javaslatát. „Mi a francia korlátozó megközelítés harmonizációját akarjuk, de mit ajánlunk a gazdáknak? Biztonsági hálóra van szükségük" – mondta.

A nem kormányzati szervezetek, a mezőgazdasági termelők szakszervezetei és a fogyasztói szervezetek napok óta nyomást gyakorolnak Fesneau-ra, hogy vizsgálja felül álláspontját.

A WHO 2015-ös tanulmánya mellett, amely a glifozátot valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak minősíti, valamint a legutóbbi olasz tanulmány, amely a glifozát-expozíciót leukémiával hozza összefüggésbe, a csoport Emmanuel Macron francia elnök 2017-es ígéretére is rámutat, miszerint „három éven belül” betiltja a gyomirtót.

„Biztosíthatom Önöket, hogy érdekel a franciák egészsége” – hangsúlyozta Fesneau, elismerve, hogy hatékony alternatíva nélkül „a teljes betiltás nem lehetséges”.

Azok, akik Fesneau-hoz hasonlóan ellenzik a betiltást, ha nincs alternatíva a láthatáron, arra a tucatnyi szabályozó ügynökségre (köztük az EFSA-ra) hivatkoznak, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát rákkeltő kockázata valószínűtlen.

(Forrás: euractiv.com

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás