Hirdetés
A fogyasztók nyitottak a fenntartható táplálkozás felé, viszont vannak akadályok
Egyre több olyan fogyasztási cikk van, amely elősegíti a fenntartható táplálkozás felé vezető út fejlődését. Az unióban készített felmérés alapján a legtöbb fogyasztó nyitott a fenntartható táplálkozás iránt, viszont aggályokba is ütköznek ezzel szemben. Legfőképp a növényi alapú fehérjék az elfogadottak, azonban a rovarokkal szemben továbbra sem túl elfogadóak az emberek.
Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) 11 ország fogyasztói számára tett fel kérdéseket, amelyek a fenntartható táplálkozás vizsgálatára vonatkoztak, mint például, hogy hajlandóak-e csökkenteni a vörös hús fogyasztását, vagy, hogy a kormány elősegíti-e a fenntartható élelmezés előremozdítását. A felmérés értékelése során az a megállapítás született, hogy az unióban a legtöbb fogyasztó hajlandó változtatni étkezési szokásain, ehhez viszont meg kell könnyíteni a fogyasztók számára az élelmiszerek közötti választást.

A felmérést még a világjárvány kitörése előtt készítették, amely már akkor is pozitív véleményt mutatott a kielemzést követően. A járvány kitörése után viszont valószínűsíthető, hogy még javultak az eredmények. A háztartásokra ható befolyásoló tényezők között az élelmiszerek a legfontosabbak, ezt követi a fűtés illetve a lakhatás tényezői, továbbá a személygépkocsik használata.
Hirdetés
Továbbá a felmérés azt is megállapította, hogy a fogyasztók alábecsülik az élelmezési szokásaik környezetre gyakorolt hatásait, viszont általánosságban tisztában vannak az étkezési szokások környezeti hatásával. A fogyasztók kétharmada hajlandó lenne megváltoztatni étkezési szokásait, viszont ehhez több információra lenne szükség. Ugyanis az ár, ismeretek, korlátozott élelmiszerválaszték és konkrét információk hiánya nagyban befolyásolja a fogyasztók döntését. A felmérés kitöltőinek több, mint 40 százaléka állította, hogy már nem fogyaszt vörös húst annak környezeti hatása miatt, viszont a vörös hús fehérjeforrásait nem rovarokból származó, vagy laborban előállított hússal pótolnák. A legtöbben inkább a növényi alapú fehérjéket részesítik előnyben, így inkább hüvelyesek szolgálnának helyettesítésképp.
Monique Goyens, a BEUC főigazgatójának elmondása szerint az eredmények alapján a fogyasztóknak több információra lenne szükségük az élelmiszerek leírásában és cimkéjén, illetve több olyan terméket megismerni és látni, amelyek fenntartható módon készülnek. A szabályozók, a kiskereskedő, és az előállítók az árképzéssel, a marketinggel, illetve további egyéb tényezőkkel is ösztönözhetik a fogyasztókat arra, hogy melyik élelmiszert válasszák inkább, és részesítsék előnyben. Nem hiába az ár áll legelső helyen a fenntarthatóbb étkezés akadályai között. A kormányok és fogyasztói csoportok viszont nagyban elősegíthetik azt, hogy a fogyasztók felismerjék, nem kell feltétlenül többet költeniük a fenntartható táplálkozásért. Az étkezési szokásokat viszont meg kell változtatni ahhoz, hogy ezt a változást el tudják érni, így például a húsfogyasztás és a pazarlás mértékének csökkentésével.
A felmérésben Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország vett részt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban
2025.04.29.Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft., a Magyar Talajtani Társaság tisztelettel meghívják Önt a Növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban Szántóföldi Szemlekörök Szakmai Továbbképzés a gyakorló növénytermesztők számára című szakmai továbbképzésére.
Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért
2025.04.29.Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatDurumbúza C-komplex technológia gombaölő hatással, réz + kén + cink
1 020 HUF
+ áfaHO napraforgó lombtrágya réz-kén-kálium-bór-cink gombaölő hatással
980 HUF
+ áfaMagro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 199 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés