Nyakunkon a tavasz, és alig pár héttel vagyunk túl a szerelmesek februári ünnepén. A Valentin-nap alkalmából ma a szívekben is ott zsong az újjászületés hónapjának lehelete. Pontosan ebből az alkalomból igyekezett megmutatni laptársunk, hogy milyen lehetőségek állnak a lovunk szerelmének beteljesedésére. Hiszen a lovunknak is jár a szerelem! Kérdés, hogy juthat hozzá.

A természetességtől a lombikig

Ha visszanyúlunk egy kicsit a történelem időfonalán, világossá válik, hogy a legrégebbi és nevéhez híven a legtermészetesebb tenyésztéstechnika, a természetes avagy kézből való fedeztetés. Bár utóbbi elnevezés kissé csalóka, emberi beavatkozás nélkül is kerülhet sor naturalista megtermékenyítésre.

A természetes avagy kézből való fedeztetés elnevezés kissé csalóka, emberi beavatkozás nélkül is kerülhet sor naturalista megtermékenyítésre (Fotó: Pixabay)

A modern világ azonban a tenyésztési metódusokat is megreformálta, módunkban áll most már friss spermás, illetve mélyhűtött spermás mesterséges termékenyítési eljárásokat alkalmazni. Nem is beszélve az embrióbeültetés módszeréről – írja a lovasok.hu.

Friss sperma a hűtőből

A mesterséges termékenyítés legegyszerűbben friss spermával végezhető el. Azonban a spermiumok így csak rövid ideig életképesek, a mén és a kanca nem lehet túl messze egymástól, legjobb, ha ugyanazon az állomáson vannak. Ennek másik oka, hogy a termékenyítés és a peteérés között eltelő időnek döntő szerepe van a vemhesülés szempontjából. Amennyiben mégsem a szomszédban lakik a kiszemelt apa, tartósítani kell az örökítőanyagot, hogy mindenképpen túlélje az utazást.  Ennek legkézenfekvőbb megoldása pedig a hűtés. A lehűtött spermát 48  órán belül felhasználják!

Mélyhűtés: örök csikó kémcsőben tartósítva

A legtöbb neves mén a sport csatasoraiban teljesíti szolgálatát, viszont ez nem akadályozza meg abban, hogy apaként is helytállon. Annak érdekében, hogy megóvják a méneket a kettős terhelés hátrányaitól, gyakran csak mélyhűtőtt spermát kínálnak. Ez annyit tesz, hogy a versenyszezon szüneteiben a lehető legtöbb spermát leveszik, majd azt egész évben rendelkezésre bocsájták. Ehhez a spermát egy különleges, direkt erre a célra kifejlesztett mélyhűtő-hígítóval kezelik, majd -196°C alá hűtik.

Lombikcsikó bérkancából

Az embrióátültetés valódi lehetőség az élsportban szereplő kancáknak, hogy a sportkarrierjük tovább íveljen felfelé, miközben örökítik értékes génjeiket. Ennek ellenére az embriók levétele, majd átültetése bérkancákba még nem elég elterjedt. A kancát termékenyítik, így természetes körülmények között jön létre az embrió, amit 6-8 nap eltelte után kimosnak a méhből. Ezután a lehűtött embriót elszállítják, majd beültetik az ideális béranyába.

Ovum-Pick-Up – kémcsőben fejlődő szerelmi gyümölcs

Az OPU, avagy petesejtlevétel és az ezt követő introcitoplazmatikus spermainjekció a legújabb megtermékenyítő eljárások egyike. 2020-ban 12 egészséges csikó született az OPU/ICSI-eljárásból. Hollandiában és Belgiumban legalább három-négy éve olyan online árveréseket bonyolítanak le, amelyeken ilyen, rendkívül jó vérvonallal rendelkező, akár szexált (megálapított nemű) embriók kerülnek kalapács alá.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás