A DR GREEN termékcsalád tavalyi bevezetése pozitív visszhangra talált a piacon. A gazdálkodók eredményesen alkalmazták a Valcum Agro Kft. által forgalmazott lombtrágyákat a szántóföldi kultúrákban. Dr. Varga Zsolt, a cég termék-menedzsere, beszélt nekünk a múlt év tapasztalatairól és az idei terveikről is.

Üzleti szempontból hogyan sikerült a tavalyi évük?

A 2022-ben a magyar piacra bevezetett DR GREEN termékcsalád jól startolt. Repcében, napraforgóban, cukorrépában, szójában, kalászosokban, kukoricában és mákban is bizonyított. Több körben helyeztük ki a technológiát, hozzávetőlegesen 20 ezer hektárt tudtunk lefedni vele.

Pozitív a visszajelzés érkeztek vissza hozzánk mind a szakmából, mind a tényleges gyakorlat aspektusait illetően. Független szakmai kísérletekben is teszteltük a termékeket őszi búzában és repcében, és itt is nagyon jó eredményeket értünk el. A vizsgált terménymintákban a beltartalmi, minőségi paraméterek (fehérje, sikér, Zeleny-szám) szignifikánsan javultak, tehát a technológia bizonyított.

Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. termékmenedzsere

És mi jellemzi az idei évet a műtrágyapiacon?

A műtrágyapiac fenekestől felfordult. A tavalyi, a valóságtól elrugaszkodott őszi árak után egy jelentős visszaesés volt tapasztalható a keresletben, de február végéhez közeledve még mindig áll a piac. A termelők kivárnak és az árak alakulást figyelik. Látjuk már a kitavaszodás jeleit, a fejtrágyázások elindulnak vagy el kellene, hogy induljanak, így a műtrágya beszerzésének kérdése egyre időszerűbb. A gazdálkodók ki kell, hogy juttassák a tápanyagot, közeledik a tavaszi vetésű növények talajelőkészítése, illetve a komplexműtrágyázások… A kereslet biztosan nőni fog, de egyelőre várnak a termelők. Nyilván további árcsökkenést remélnek, aminek van is valószínűsége, de bizonytalan a kimenetele.

Viszont a DR GREEN termékcsaláddal pontosan a bizonytalanok szegmensén szeretnénk segíteni. Ahol a magas műtrágyaárak miatt dóziscsökkentés vagy általában műtrágyaelhagyás történt, a mi lombtrágyánk, a DR GREEN technológiánkkal megnyugtató megoldás lehet.

Milyen tervekkel kezdték a 2023-as évet?

Az első évben rengeteg tapasztalatot szereztünk, és erre támaszkodva építkezünk tovább. A felhasználók körét szeretnénk bővíteni, valamint a technológiákat finomítani, de bővíteni kívánjuk a kultúrák körét is, hiszen a kertészetekben és a gyümölcs-ültetvényekben még csak apró lépéseket tettünk, van feladat bőven.

Mire gondol konkrétan?

Annak ellenére, hogy a portfólió része a DR GREEN Zöldség, a DR GREEN Gyümölcs és a DR GREEN Szőlő, ezekben a kultúrákban még nem tudtunk hatékonyan sem szakmailag, sem a technológiával elindulni. Eddig egyértelműen a szántóföld volt a kiemelt terület, erre fektettük a hangsúlyt és ide tettük az energiát, de terveink szerint idén nemcsak a gyümölcs és a szőlő, hanem a tökfélék, a dinnye és a gyökérzöldségek is cégünk célkeresztjébe kerülnek. Jócskán van tere a fejlődésnek és a bővülésnek.

Hogyan néz ki ez a bővülés a gyakorlatban?

Érdeklődés már van az új termékek iránt, mert a technológiának a szakmában megy a híre. Zöldségtermesztőktől már kaptunk megkereséseket. Volt, aki azt szerette volna tudni, például, hogy hogyan lehet a DR GREEN termékeket csepegtető öntözéssel kijuttatni vagy, hogy hogyan kell állománykezelés céljából használni. Kisparcellás és üzemi kísérleteket állítunk be, ez a továbblépés előfeltétele.

https://www.youtube.com/watch?v=2LpByjP8ViM

Jelenleg hogy állnak az állományok és mit javasolna a gazdálkodóknak?

Az első kezelések az őszi vetésű növényeket, a kalászosokat és a repcét érintik majd. Láttuk, hogy a már megszokott módon, a tél idén is nagyon enyhe volt. Most februárban ugyan volt néhányszor jelentősebb éjszakai fagy, de csak egy nagyon rövid időszakra. A repcében a repceszár-ormányos és a nagy repceormányos ellen a következő időszakban meg kell kezdeni a védekezéseket. Első kezelésként a repcében a DR GREEN Startot, ezt a magas, 60%-os foszfortartalmú termékünket javasoljuk 2 kg-os dózisban kijuttatni, kombinációban.

Ezt követően, a zöldbimbós stádiumban használhatjuk a DR GREEN Olajos termékünket, szintén 2 kg-os mennyiségben.

A kalászosokban, különösen az árpában látjuk a tápanyaghiány sárgulásos tüneteit, ami egyébként teljesen megszokott. Az árpa és a búza esetében a legelső beavatkozás esedékessége március első felére tehető, amikor szintén a DR GREEN Starttal lehet egy tél utáni regeneráló, gyökértömegnövelő, bokrosodást elősegítő kezelést végezni. A DR GREEN Gabona alkalmazása pedig annak réz- és mangántartalma miatt fontos ilyenkor.

Később majd képbe kerülnek a kapásnövények és a kalászosokban, illetve a repcében jönnek a következő körös kezelések. Ahogy már a minőségjavítás is előtérbe kerül a DR GREEN Energy és Quality nyújthat hasznos segítséget.

DR GREEN technológiával kezelt őszi búza

Bízunk benne, hogy a piac hamarosan rendeződik, aminek előfeltétele, hogy a terménypiac is „meginduljon” és emelkedjenek az árak. Mind a termény-, mind a műtrágyapiac nagyon kaotikus és bizonytalan a kifutásuk. Akár a termelői, akár a kereskedői, akár a gyártói oldalt nézzük, egy nagyon nehéz szezon előtt állunk. Jó hír, hogy éltünk meg már ilyet, és akkor is tudtuk rendezni a sorokat. Most is úgy dolgozunk, hogy megpróbáljuk ebből a helyzetből a legjobbat kihozni.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás