A Valcum Agro Kft. DR GREEN termékcsaládja egy olyan tápanyag-utánpótlási technológiát kínál, mely – többek között - a kimondottan mikroelemigényes napraforgót is hozzásegíti a hatékonyabb szárazságtűréshez. Dr. Varga Zsolt a cég termékmenedzsere, és Kardos Károly gyugyi gazdálkodó egy videóban beszélt erről a témáról. Az alábbi anyag, ennek a leirata.

A napraforgó Magyarországon egy meghatározó szántóföldi kultúrnövény, melyet megközelítőleg 700 ezer hektáron termesztenek. Mivel fokozott odafigyelést igényel, így elengedhetetlen a megfelelő növényvédelem. A DR GREEN termékcsalád a lombtrágyázás technológiájával járul hozzá a sikeres folyamathoz.

Dr. Varga Zsolt: A napraforgót 6-700 ezer hektáron termesztik Magyarországon, így a DR GREEN forgalmát tekintve ez egy meghatározó szegmens. Ha a repcét és a napraforgót együttesen számoljuk, azt mondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen egymillió hektáron vetnek olajos növényt, és ebből a napraforgó a domináns.

Ez egy nagyon kényes növény, mind a tápanyag-utánpótlást, mind a növényvédelmét illetően. A mi technológiánkkal ebből a lombtrágyázásban kínálunk megoldást. A DR GREEN termékek a lombon keresztüli mikro- és makroelem-utánpótlásban is meghatározó termékek.

A DR GREEN kiemelt szakmai hatékonysággal, a növény mikro- és makroelem-igényét figyelembe véve járul hozzá a napraforgó fejlődéséhez. A technológia alkalmazása során bór, mangán, foszfor és kálium jut a növénybe.

Dr. Varga Zsolt: A foszfor és a kálium kiemelt szerepkört tölt be a napraforgó életében. A foszfor a kezdeti stádiumban, a gyökérképződés elősegítésében egy nagyon fontos makroelem, a kálium pedig a vegetáció második felében játszik kiemelt szerepet. A bór és mangán közül a napraforgónak a bórigénye a meghatározó. A talajból a növény ezeket a mikroelemeket nehezen tudja felvenni, ezért is fontos a lombon keresztüli pótlásuk a DR GREEN termékekkel.

Két szegmenst különíthetünk el a termékcsaládon belül. A mikroelem-tartalmúak közé tartozik a DR GREEN Olajos és a DR GREEN Bór. Előbbi egy komplex, 6 mikroelembázisra épülő termék, utóbbi pedig egy kimondottan az olajosokra kifejlesztett, nagyon magas bórtartalmú készítmény.

Kiemelném, hogy a mikroelem-tartalmú lombtrágyáink nem tartalmaznak makroelemeket, tehát sem nitrogént, sem foszfort, sem káliumot, ezért a makroelem-utánpótlást, az erre specifikusan kifejlesztett DR GREEN Start, Energy és Quality termékeinkkel lehet megoldani. Ezekben az úgynevezett univerzális készítményeinkben viszont nincs mikroelem.

Technológiában mindenképp kombinációban lehet és érdemes gondolkozni. Ehhez vegyük figyelembe a növény fenológiáját, fejlettségi állapotát, az adott időpontban fellépő tápanyagigényét, és ehhez alkalmazkodva tudjuk az egyes termékeket beilleszteni a permetezésekhez, növényvédelmi technológiákhoz.

Mint minden növénynél, a napraforgó lombtrágyázásának is van optimális intervalluma, mely hatékonyan járul hozzá a növekedés elősegítéséhez.

Dr. Varga Zsolt: A napraforgó esetében a kijuttatás első időpontját a 2-4-6 levélpáros stádiumra tenném. Ebben a fázisban kiemelt szerepe van a DR GREEN Startnak, mert ez egy nitrogén-foszfor összetételű termék, így „löketet” tud adni a növénynek. A 12%-os nitrogéntartalom mellett, a magas (60%-os) foszfortartalom segíti a minél tökéletesebb, erősebb gyökérrendszer kialakulását. A gyomirtással egy menetben javasolt kijuttatni.

Hazánk változékony, olykor aszályos időjárására is megoldást kínál a DR GREEN.

A szárazság vagy aszálytűrés támogatásában a káliumnak van kiemelt szerepe. Ha a tápelem felvétele talajon keresztül gátolt, pont az aszály miatt, akkor lombon keresztül tudunk beavatkozni. Például, a DR GREEN Energy vagy a DR GREEN Quality káliumtartalmával.

A DR GREEN termékeket egyszerű használni, csak egy permetezőgépre van hozzá szükségünk, mellyel a jól oldódó szert könnyedén a növényre tudjuk juttatni.

Dr. Varga Zsolt: A DR GREEN lombtrágyákat, azok permetező tartályba történő beoldását követően tudjuk kipermetezni egy permetezőgép segítségével. Kiváló oldékonyságuk miatt valódi oldatot képeznek a permetező tartályában található egyéb növényvédő szerekkel, azokkal egy menetben kijuttathatók.

Kardos Károly őstermelő, családi gazdálkodó a Somogy vármegyében található, gyugyi napraforgótábláján használta a DR GREEN-t, melynek köszönhetően - elmondása alapján - pozitív tapasztalatai voltak.

https://www.youtube.com/watch?v=JaqfOmnkaW4&t=368s

Kardos Károly: Nekem egy függesztett, szántóföldi, 800 literes vegyszerezőm van. Abba szoktam bekeverni a terméket. Mivel könnyen oldódik, nem ülepedik, nem csapódik ki, nincs vegyszermaradvány a tank aljában, teljes mennyiségben ki lehet juttatni a növényre. Szántóföldi kerettel a technológiának megfelelő magasságban, növény fölött elvive, gyönyörűen ki lehet juttatni a növényre, és minden mellékhatás nélkül föl tudja venni azt a növényt. Nem égeti le még akkor sem, ha véletlenül egy technikai hiba miatt meg kell állni a kijuttatás során, és egy kicsit több permetlé folyik ki.

Három éve használjuk a GREEN készítményeket. Meg lehet nézni az állományon, hogy milyen jó eredménnyel. Jelen pillanatban 31 hektáron saját erőgépekkel gazdálkodunk. Hidas traktoron és kombájnon kívül minden eszközzel rendelkezünk. Minden műveletet el tudunk végezni, legyen az vegyszerzés, talajelőkészítés vagy vetés. Jelen pillanatban egy 5,8 hektáros napraforgó területen állunk.

Kelés után 4-leveles állapotban GREEN Startot kapott az állomány hektáronként 2 kg-os dózissal, majd csillagbimbós állapotban GREEN Olajost juttattam ki, szintén 2 kg-ot, míg a virágzás vége fele hidas traktorral újra 2 kg került ki. Remélem, hogy mindezt a törődést meg is fogja hálálni, szépen be vannak rakódva a fejek. A többit meg a természetre bízzuk.

A DR GREEN termékcsalád méltán mondható a lombtrágyázás szakértőjének, professzionális módon a napraforgó igényeit teljes körűen kielégítve járul hozzá a növény egészséges fejlődéséhez.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás