A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette. A férfi a franciaországi Essonne régióban működteti vállalkozását, amely helyben elérhető alapanyagokat használ. Az első vásárlók tetszését elnyerte az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes ízű ital.

A Sorghum ID írta meg, hogy Justin Faida nem először kísérletezett rendhagyó italok gyártásával. Ruandában dolgozott újságíróként, de az 1994-es háború után más munka után kellett néznie. Úgy döntött, hogy különböző gyümölcsökből – banánból, ananászból, gyömbérből, mangóból, hibiszkuszvirágból stb. – gyümölcsleveket és szeszes italokat kezd el készíteni. Így aztán, amikor 2007-ben Franciaországba érkezett, úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet, és megalapította saját, egzotikus termékek feldolgozására szakosodott vállalatát, a PHC Jus-t. 

A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette
A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette - Fotó: Sorghum ID

Különböző alapanyagokat tesztelt, hogy bővítse a gyümölcslevek és alkoholos italok kínálatát. 

A cirok egyike volt az első alapanyagoknak, amelyet ki akartam próbálni – emlékezett vissza. Kezdetben Maliból származó cirokmagot vettem a Rungis nagybani piacon, mivel helyi terméket nem találtam. Aztán némi keresgélés után felfedeztem, hogy egy szomszédos gazda, Eudes Coutté termeszt cirokmagot. Elmagyaráztam neki a projektemet, és beleegyezett, hogy néhány kilót szállít nekem. Így kezdődött az izgalmas kaland - fogalmazott.

Ciroklikőrök palackjai
Ciroklikőrök palackjai - Fotó: Sorghum ID

Helyi cirokmag a helyi élelmiszerboltokban

„Az első üveg likőrt két évvel ezelőtt adták el egy baráti gazdaságban, amely más cirok alapú különlegességeket, például lisztet és készételeket is forgalmaz – folytatta Justin Faida. A vásárlók első visszajelzései nagyon kedvezőek voltak. Tetszett nekik az ital jellegzetes íze. A cirok kesernyés ízét egy kis mézzel kompenzálta, így a likőr édesebb ízt kapott. Egy likőrhöz képest alacsony, 15 százalék körüli alkoholtartalommal, hogy szélesebb közönséget is meg tudjanak szólítani. Jól lehűtve a legfinomabb - mondta Justin Faida. A vállalkozó helyi élelmiszerboltokban is szeretné forgalmazni a likőrjét.

1,5 kilogramm cirok 10 liter likőrhöz

A gyártási folyamat alapja meglehetősen egyszerű. Miután megkapom a cirokmagokat, kicsíráztatom őket, és két-három napig 40°C-on hagyom őket száradni – magyarázta Justin Faida. A szárítást követően ledarálom a cirokmagokat, hogy cirokkását kapjak, amelyet utána erjesztek és likőrré alakítok. Átlagosan 10 liter előállításához 1,5 kilogramm cirokra van szükség. 

Cirokból likőr
Cirokból likőr készül

Az eljárást még finomítani kell, mert a mostani technikánk még túl sok hulladékot termel az én szememben – ismeri el. Ez egy újabb kihívás, ami azonban nem ijeszti meg a vállalkozót. Sőt, máris egy másik ötletet forgat a fejében: ciroksört szeretne előállítani. A kísérletek már megkezdődtek, és ígéretesnek tűnnek - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

Tényleg megéri ökogazdálkodásra átállni?

2024.12.12.

Új agrárgazdasági kutatást indít az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával.

A spanyol, marokkói és török paprika miatt a hazai termelők komoly kihívások előtt állnak

2024.12.12.

Az európai paprikapiacon egyre nagyobb a verseny, mivel a harmadik országok termelői fokozatosan növelik piaci részesedésüket az Európai Unióban. Ezzel részben összefüggésben a hazai export csökken, míg az import dinamikusan növekszik. A legtöbb paprika Spanyolországból, Egyiptomból és Törökországból érkezik az országba.

Csináljon 9 napos pihenőt mindössze 2 szabadnapból 2025-ben

2024.12.12.

Jövőre is számos hosszú hétvége vár minket, melyekkel ügyesen gazdálkodva jelentős pihenőidőket alakíthatunk ki

Trump elnök tervezett tarifái jól megkavarhatják a gabonaárakat 2025-ben

2024.12.12.

A márciusi szállítású kukorica 0,2%-kal 4,48 dollárra csökkent vékánként a chicagói árutőzsdén szerdán. A határidős árak nem tudták átlépni a 4,50 dolláros vékánkénti szintet, miután az USDA csökkentette a kukorica zárókészletére vonatkozó előrejelzését. A januári szójabab 0,1%-kal 9,95 1/2 dollárra, a márciusi búza pedig 0,1%-kal 5,62 1/4 dollárra nőtt vékánként ugyanakkor.

Támogatásokról és fejlesztésekről is szólt a Vidék Konferencia 2024

2024.12.12.

Budapesten, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. szervezésében valósult meg a Vidék Konferencián.

Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 103 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás