Hirdetés
A ciroklikőr tudnivalóiról beszélt egy ruandai vállalkozó
A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette. A férfi a franciaországi Essonne régióban működteti vállalkozását, amely helyben elérhető alapanyagokat használ. Az első vásárlók tetszését elnyerte az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes ízű ital.
A Sorghum ID írta meg, hogy Justin Faida nem először kísérletezett rendhagyó italok gyártásával. Ruandában dolgozott újságíróként, de az 1994-es háború után más munka után kellett néznie. Úgy döntött, hogy különböző gyümölcsökből – banánból, ananászból, gyömbérből, mangóból, hibiszkuszvirágból stb. – gyümölcsleveket és szeszes italokat kezd el készíteni. Így aztán, amikor 2007-ben Franciaországba érkezett, úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet, és megalapította saját, egzotikus termékek feldolgozására szakosodott vállalatát, a PHC Jus-t.
Különböző alapanyagokat tesztelt, hogy bővítse a gyümölcslevek és alkoholos italok kínálatát.
A cirok egyike volt az első alapanyagoknak, amelyet ki akartam próbálni – emlékezett vissza. Kezdetben Maliból származó cirokmagot vettem a Rungis nagybani piacon, mivel helyi terméket nem találtam. Aztán némi keresgélés után felfedeztem, hogy egy szomszédos gazda, Eudes Coutté termeszt cirokmagot. Elmagyaráztam neki a projektemet, és beleegyezett, hogy néhány kilót szállít nekem. Így kezdődött az izgalmas kaland - fogalmazott.
Helyi cirokmag a helyi élelmiszerboltokban
„Az első üveg likőrt két évvel ezelőtt adták el egy baráti gazdaságban, amely más cirok alapú különlegességeket, például lisztet és készételeket is forgalmaz – folytatta Justin Faida. A vásárlók első visszajelzései nagyon kedvezőek voltak. Tetszett nekik az ital jellegzetes íze. A cirok kesernyés ízét egy kis mézzel kompenzálta, így a likőr édesebb ízt kapott. Egy likőrhöz képest alacsony, 15 százalék körüli alkoholtartalommal, hogy szélesebb közönséget is meg tudjanak szólítani. Jól lehűtve a legfinomabb - mondta Justin Faida. A vállalkozó helyi élelmiszerboltokban is szeretné forgalmazni a likőrjét.
1,5 kilogramm cirok 10 liter likőrhöz
A gyártási folyamat alapja meglehetősen egyszerű. Miután megkapom a cirokmagokat, kicsíráztatom őket, és két-három napig 40°C-on hagyom őket száradni – magyarázta Justin Faida. A szárítást követően ledarálom a cirokmagokat, hogy cirokkását kapjak, amelyet utána erjesztek és likőrré alakítok. Átlagosan 10 liter előállításához 1,5 kilogramm cirokra van szükség.
Az eljárást még finomítani kell, mert a mostani technikánk még túl sok hulladékot termel az én szememben – ismeri el. Ez egy újabb kihívás, ami azonban nem ijeszti meg a vállalkozót. Sőt, máris egy másik ötletet forgat a fejében: ciroksört szeretne előállítani. A kísérletek már megkezdődtek, és ígéretesnek tűnnek - írta a cikk.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
„Az a startmező, amikor a második traktornál is a te neved jut a gazda eszébe” – mezőgép-értékesítési titkok az AGROTEC Magyarország Kft.-nél
Janó Szabolcs 18 éve dolgozik a mezőgép-értékesítés világában, Illés Zoltán ügyvezetővel szinte egy időben érkezett az AGROTEC Magyarország Kft. csapatába, amelyben azóta is ugyanolyan töretlenül hisz, mint magában a New Hollandban.
Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész
Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 111 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés