A 60. SIA kiállítást tavaly márciusban rendezték meg Franciaország fővárosában, Párizsban. Több mint 600 000-en látogattak el erre az eseményre, ennyien mutattak érdeklődést a mezőgazdaság iránt. 1000-nél is több francia és nemzetközi kiállító volt jelen, köztük a SEMAE, a francia vetőmag- és palántakereskedelmi szövetség, amelynek standján egy cirokról szóló konferencia is helyet kapott. A SEMAE Seed Village televíziós platformján három előadó is szóhoz jutott a cirokról szóló konferencia keretében.

A Sorghum ID számolt be a “Fajtainnováció, ellátási láncok és jövedelmezőség: a cirok jövőjének 3 pillére Franciaországban és Európában” című szakmai beszélgetésről.

Kedvezőtlen vízviszonyok mellett, a mély rétegekbe hatoló gyökérzetének köszönhetően a cirok a többi gabonafélétől eltérően továbbra is termel biomasszát

Három szakember beszélt a cirok termesztésének tulajdonságairól

A SEMAE Seed Village televíziós platformján három előadó is szóhoz jutott a cirokról szóló konferencia keretében.

Julie Toussaint, a Semences de France és az Eurosorgho igazgatója kiemelte a cirok előnyeit, különösen az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, valamint az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló genetika kulcsszerepét. 

„Kedvezőtlen vízviszonyok mellett, a mély rétegekbe hatoló gyökérzetének köszönhetően a cirok a többi gabonafélétől eltérően továbbra is termel biomasszát. Még ha nem is csodanövény, a cirok diverzifikációt kínál a gazdaságokon belül.” 

Arra biztatta a gazdákat, hogy adjanak több helyet a ciroknak a vetésforgóban. „A vetésterület évről évre változik, az év kontextusától függően akár még meg is duplázódik, de azt látjuk, hogy a piac mindig felveszi az összes terményt.”

Martin Gomez, a Sorghum ID nemzetközi cirokfejlesztési vezetője hangsúlyozta a cirok értékesítési lehetőségeinek sokféleségét és a feldolgozási láncok további fejlesztésének szükségességét. 

„A feldolgozóipar dinamikus fejlődést mutat, minden évben számos kezdeményezés indul különböző termékekkel és különböző léptékben” – magyarázta. 

„Franciaországban az állati takarmányozás a fő felvevőpiac, de minden évben új projektek jelennek meg, ami nagyon biztató fejlemény”. Európa vezető ciroktermesztőjeként Franciaország inspirációt meríthet a magyarországi példából, ahol már évek óta strukturált iparág fejlődik.

Eudes Coutte, az Ile-de-France régió ciroktermesztője hangsúlyozta, hogy a cirok jövedelmezőségét rotációs alapon kell vizsgálni. 

„4 évvel ezelőtt indítottam a gazdaságot, és már a kezdetektől termesztek cirkot. Bizonyos más gabonafélékkel szemben azért részesítettem előnyben ezt a növényt, mert úgy gondolom, hogy ez a jövő növénye, és helyet kell adnunk neki. A terméshozamok még nem felelnek meg az elvárásainknak, de a genetika segíteni fog a fejlődésben. A cirok pedig még a jelenlegi hozamok mellett is jövedelmező növény a vetésforgóban. Nem igényel semmilyen beruházást. Termesztése alacsonyabb költségekkel jár, mivel nem szorul öntözésre, növényvédelmi kezelésre, illetve csak nagyon kevés műtrágyát kell használni. Jó elővetemény, segíti a következő növény terméshozamát. Ha a cirok hozzáadott értékét nézzük a teljes vetésforgóban, akkor nyereséges kultúráról van szó - fogalmazott.

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás