„Borest a Bor Akadémián” címmel a Pesti Vigadóban rendezte meg ünnepi estjét a Magyar Bor Akadémia. Egy helyen kaphatott kóstolót minden megjelent nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeiből, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb boraiból is.

„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki a színvonalas szórakoztatáson túl az est háziasszonya szerepét is betöltötte.

A szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is (Fotó: Pixabay)

A borászok minden évben kapnak egy új lehetőséget

Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a töki Nyakas Pincészet főborásza egy feltett kérdésre elmondta: jól érzi magát ebben a „férfias” szakmában, a borok miatt nem tud háttérben maradni. A borász diploma, a doktori iskola mellé pálinkamesteri oklevelet is szerző szakember a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta.

Három fiúgyerek édesanyjaként állandóan lavírozik a család és a munka között – írja a magyarmezogazdasag.hu. Vallja, szerencsések a borászok, hiszen minden évben kapnak egy új lehetőséget, hogy tökéletesítsék a munkájukat.

Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kiemelte, munkahelyén olyan atmoszféra veszi körül, amely folyamatosan előbbre viszi. Idén volt a 26. szürete Pannonhalmán, s ahogyan mondta, szoros kapcsolatban a természettel, s még több imát elmormolva készülnek a borai. Hitvallása szerint a szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is.

Villánnyal együtt örökölte

Günzer Tamás Villánnyal együtt a szőlő és a bor szeretetét is megörökölte. A Gödöllőn állattenyésztőként végzett szakember – aki 12 éven keresztül szarvasmarha-ágazatvezetőként dolgozott – első szőlőjét 1991-ben kapta, s már az első szüretből származó Oportója aranyérmet nyert. Ez adta a kezdő lendületet, s azóta a boros sikereken túl megkapta az Év Pincészete és a Legszebb szőlőbirtok díjat is.

Ipacs Szabó István – akinek Siklós felett van saját pincéje – véleménye szerint azokból lesz jó borász, akik az életet is tudják élvezni, s nem elég tudással felvértezve lenni.

A saját pince működtetésén túl szakember a közelmúltban elvállalta Pécsett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatának irányítását is.

Mint elmondta, tette azért, mert úgy érzi, nélkülözhetetlenek a folyamatos szakmai kihívások. A saját 2 hektáros birtokra is azért van szüksége, mert csak benne járva lehet megismerni a szőlőt, amiből a bor lesz.

Csopak szélén már honvágya van

Figula Mihály is – akinek Csopak szélén már honvágya van - izgalmas és változatos borsorral készült. Úgy tartja, arra az italra, amely helyet kapott a Bibliában, nem tekinthetünk pusztán alkoholként. Felhívta a figyelmet, hogy a termőhely önmagában tökéletes, már csak a borászon múlik, hogy mit hoz ki belőle, a dűlő és a borász szimbiózisban él. Bár borászként végezte az egyetemet, de hamar rá kellett jönnie, hogy minden a szőlővel kezdődik. A csopaki szakember elmondása szerint olyan kollégákkal dolgozhat együtt, akik számára a borkészítés ne csak munka, hanem hobbi is.

Megosztás

További híreink

Apró kártevő, óriási veszteség – a burgonya-fonálféreg veszélyei és a megoldások

2025.03.19.

A burgonya-fonálféreg (Globodera rostochiensis) a burgonyatermesztés egyik legjelentősebb kártevője, amely világszerte komoly gazdasági károkat okoz. Ez a mikroszkopikus méretű fonálféreg a burgonya gyökereit támadja meg, ami a növények gyengüléséhez és a terméshozam csökkenéséhez vezet.

Szakmai útmutatót adott ki a tavaszi lemosó permetezéshez a Gazdahely

2025.03.19.

A megfelelő időben és szakszerűen végzett tavaszi lemosó permetezés segít a szezon során a fertőzési nyomás csökkentésében.

Nincs sok idő az eGN beadására: március 31-ig kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást

2025.03.19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a termelők figyelmét, hogy a nitrát adatszolgáltatás határideje 2025. március 31-e.

Újra kapható a legendás Traubisoda – magyar tulajdonban éled újjá az ikonikus üdítő

2025.03.19.

Újra elérhető a magyar piac egyik legismertebb üdítőitala: a Traubisoda ismét visszatér a boltok polcaira

Most még napsütés, de újra jönnek a záporok

2025.03.19.

Péntekig folytatódik a száraz, napos idő az ország nagy részén, de szombattól nedvesebb légtömegek érkeznek, így esőre, záporokra is számíthatunk.

Március 20-ig nyújthatóak be a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatási kérelmei

2025.03.19.

A zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek támogatási rendszerének célja, hogy segítse a szervezetek működését, elősegítse a közös értékesítést, a termelés tervezését, valamint a piaci versenyképesség fokozását.

Partnerhírek
Partner

UREUS 46 a hatékonyabb nitrogénhasznosulás érdekében

2025.03.15.

Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke. Ez az innovatív készítmény jelentősen hozzájárul a nitrogénveszteség csökkentéséhez és a tápanyag hasznosulásának növeléséhez. Különösen fontos azokban az esetekben, amikor a nitrogén kijuttatását követő csapadék bizonytalan, hiszen az ureáz inhibitor alkalmazásával a nitrogénveszteség minimalizálható.

Partner

AgroFlow: a magyar fejlesztés, ami érdemben könnyíti meg a gazdálkodók életét

2025.03.15.

Március 6-án került sor a HSSI Group Szakmai Napjára, amelyen a nagyszámú érdeklődő 3 szekcióban, az agrárdigitalizáció, az öntözésfejlesztés és a precíziós gazdálkodás témájában hallgathatott meg előadásokat.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 191 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás