A kertészkedés a buja zöldek és az élénk virágok csábításával gyakran vonzza a kezdőket és a tapasztalt rajongókat egyaránt. A természet egy szeletének ápolása izgalomba hozza az érdeklődőket. Eközben azonban könnyen belebotlanak olyan gyakori buktatókba, amelyek meghiúsíthatják a kert szépségét és gazdagságát. A garden-guide.com írása nyolc olyan elterjedt hibát tár fel, amelyekkel a kertészek – kezdők és veteránok egyaránt – gyakran találkoznak. A cikk betekintést nyújt abba is, hogy ezek hogyan kerülhetőek el.

A virágzó kert alapja a felszín alatt rejlik. Ha túlzottan nagyvonalú  a talaj egészségét érintő, szükséges módosításokkal, például a komposzt vagy a talajtakaró figyelmen kívül hagyásával , búcsút inthet kertészeti törekvéseinek (Forrás: garden-guide.com)

1. Irreális elvárások

Csalódáshoz és frusztrációhoz vezethet, ha magas elvárásokkal indul valaki egy kertészkedési útra. Ajánlatos kicsiben kezdeni, néhány növényfajt nevelve. Kezelhető méretű kerti terület választásával pazar figyelmet fordíthat a zöldellő világra. Anélkül, hogy túlterhelné a munkateher vagy a költségek.

2. A talajminőség figyelmen kívül hagyása

A virágzó kert alapja a felszín alatt rejlik. Ha túlzottan nagyvonalú  a talaj egészségét érintő, szükséges módosításokkal, például a komposzt vagy a talajtakaró figyelmen kívül hagyásával , búcsút inthet kertészeti törekvéseinek. Időt kell szánni a talaj összetételének megértésére, és ennek megfelelően a talaj gazdagítására, hogy az termékeny alapot biztosítson növényei számára.

3. Rossz faj ültetése

A nem megfelelő növények kiválasztása katasztrófát okozhat a kertben. Óvakodni kell a nagy gondozást igénylő fajoktól, amelyek túlzott törődést igényelnek, vagy az invazív fajtáktól, amelyek ellenőrizetlenül terjednek, és eluralkodnak a kertben. Ajánlott felkutatni az adott éghajlati és talajviszonyokhoz illő olyan őshonos növényeket, amelyek révén harmonikus kerti ökoszisztéma alakulhat ki.

4. Az információs címkék figyelmen kívül hagyása

A vásárláskor a növényt kísérő kis címke létfontosságú információk tárháza. Az ültetési utasításoktól az ideális termesztési feltételekig ezek a címkék felbecsülhetetlen értékű útmutatóként szolgálnak az egészséges növények gondozásához. Ügyelni kell ezekre a részletekre, hogy a kert ereje teljében virágozzon.

5. Türelmetlenség

Róma nem egy nap alatt épült fel – és a virágzó kert sem. A rövid életű szépséget kínáló gyors megoldásoknak, például az egynyári növények csábításának ellenállni kulcsfontosságú a fenntartható kert kialakításában. Élvezze mindenki az évelő növények és zöldségek hosszú távú előnyeit, és élvezze esztétikai vonzerejüket és kulináris élvezeteiket.

6. Vegyi anyagok túlzott használata

A kártevő- és gyomirtás során felmerülhet a kísértés, hogy vegyi megoldásokhoz folyamodjunk. Az inszekticidek és gyomirtó szerek túlzott használata azonban megzavarhatja a kerti ökoszisztéma kényes egyensúlyát. Érdemes környezetbarát alternatívákat választani, mint például a kártevők kézi szedése és a házi készítésű szerves peszticidek alkalmazása. Így megóvható a kert egészsége.

7. Halogatás

A kertészeti vállalkozás megkezdésének késleltetése gyakori buktató – hátráltatja a fejlődést. Akár kezdő, akár gyakorlott kertész, a tanulási görbe elfogadása a legfontosabb. Merüljön el, piszkolja be a kezét, és hagyja, hogy a tapasztalat legyen az útmutató ezen a zöld úton.

8. A karbantartás elhanyagolása

A gondozott kert rendszeres gondozást és odafigyelést igényel. A karbantartási feladatok elhanyagolása, az öntözéstől a metszésig rakoncátlan növekedést és csökkent vitalitást eredményezhet. Időt kell szánni a kert ápolására, virágzó szépség lesz a jutalom.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás