Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaváltozásnak.

Nyilvánvaló, hogy a kertészeknek törekedniük kell fenntarthatóbb kertek létrehozására, amelyek alkalmazkodnak a változó éghajlathoz. A bőséges öntözést igénylő pázsit fenntartása helyett olyan növényeket kell kiválasztanunk, amelyek ellenállnak a szárazságnak és a melegnek. (Forrás: garden-guide.com)

Amellett, hogy heteket kibírunk eső és rendkívüli szárazság nélkül, folyamatosan küzdünk a hőhullámokkal. A talaj kőkemény és repedezett lesz, a fű megég, a növények elsorvadnak. A tavasz fagykárokat, míg az ősz gyér termésú gyümölcsfákat hoz.

Nyilvánvaló, hogy a kertészeknek törekedniük kell fenntarthatóbb kertek létrehozására, amelyek alkalmazkodnak a változó éghajlathoz. A bőséges öntözést igénylő pázsit fenntartása helyett olyan növényeket kell kiválasztanunk, amelyek ellenállnak a szárazságnak és a melegnek.

Fedezzük fel, hogyan készíthető fel a kert a forró nyarakra a megfelelő növények kiválasztásán túl.

1. Optimalizálja a talaj nedvességét: használjon talajtakaró növényeket

Az egyik legfontosabb szabály a párolgás csökkentése a kertben; minél csupaszabb a felület, annál több nedvesség vész el. A kertben a vízvisszatartás többféleképpen is elérhető. Mindenekelőtt olyan talajtakaró növényeket termesszen, amelyek vastag, sűrű szőnyeget alkotnak, beleértve az évelőket és a cserjéket is. A megfelelő talajtakaró növények árnyékos és napos területekre is a következők:

 • Berkipimpó (Waldsteinia fragarioides)
 • Püspöksüveg (Barrenwort)
 • Illatos macskamenta (Nepeta cataria)
 • Talajtakaró rózsák (Rosa spp.)
 • Örökzöld keserűfű (Persicaria affinis)
 • Ír moha vagy szálkás zöldhúr (Sagina subulata)
 • Japán kövérke (Pachysandra terminalis)
 • Mirigyes pereszlény (Calamintha nepeta)
 • Kővirág (Sedum spp.)
 • Keskenylevelű kakukkfű (Thymus serpyllum)
 • Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)
 • Kis meténg (Vinca minor)
 • Gyapjas cickafark (Achillea tomentosa)

2. Takarítson meg vizet hatékony talajtakarással

A talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Terítse ki a levágott füvet, leveleket, ágakat, dugványokat vagy szalmát az ágyásokban. A kerti utak csúszásmentes anyaggal boríthatók. A kéregtakarás és a faforgács természetes megjelenést biztosít.

A szilárdabb altalaj érdekében a burkolt területeknek vízáteresztőeknek kell lenniük, porózus, vízáteresztő burkolattal, vagy szélesebb réseket hagyva a burkolólapok és a kövek között, hogy az esővíz beszivárogjon a talajba.

3. Hozzon létre árnyékot sövényekkel, fákkal és bokrokkal

Védje kertjét a szélsőséges hőségtől úgy, hogy a napos területeket fákkal, sövénnyel és bokrokkal árnyékolja be. Az olyan növények, mint az európai gyertyán, a komló-gyertyán, a sövényjuhar, a vadon élő szolgafa, a szil jobban tűrik a szárazságot, mint sok más faj. A gyümölcsfák árnyékot is adnak. Míg az almafák a hűvösebb időt részesítik előnyben, addig a körte, a sárgabarack, az őszibarack és a birsalma melegebb körülmények között fejlődik. A kisebb fákra terített háló tavasszal megvéd a fagykártól, nyáron pedig a leégéstől.

4. Használja ki az esővizet: gyűjtési és tárolási tippek

Szereljen fel földalatti víztartályokat, esőhordókat vagy kis vízfolyásokat az ereszcsatornából kiindulva, hogy értékes öntözővizet és hűtést biztosítson a kertnek. A kavicsból készült kis vízelvezető árkok is hatékonyan képesek felszívni, visszatartani és továbbítani az esővizet.

5. Szerves anyagokkal javítsa a talaj minőségét

Növelje talajának vízmegtartó képességét szerves anyagok, például komposzt, jól korhadt trágya vagy levélpenész hozzáadásával. A szerves anyagok javítják a talaj szerkezetét, így több nedvességet és tápanyagot tartanak meg benne. Ezeknek az anyagoknak a rendszeres beépítése a kerti ágyakba jelentősen megváltoztathatja a száraz körülményeknek való ellenálló képességüket.

6. Válassza a szárazságtűrő növények lehetőséget

Válasszon olyan növényeket, amelyek természetesen alkalmazkodnak a száraz körülményekhez. Néhány kiváló szárazságálló választás a levendula, a rozmaring, a zsálya, a cickafark és a pozsgás növények, mint az agave és az aloe. Az őshonos növények szintén nagyszerű választási lehetőséget jelentenek, mivel általában jól alkalmazkodnak a helyi éghajlati és talajviszonyokhoz.

7. Szerelje be a csepegtető öntözést

Fontolja meg egy csepegtető öntözőrendszer telepítését, amely közvetlenül a növények gyökereihez juttatja a vizet. Ez a módszer rendkívül hatékony, csökkenti a vízpazarlást, és biztosítja, hogy a növények a legmelegebb napokon is megkapják a szükséges nedvességet. A csepegtető öntözőrendszerek időzítőkkel állíthatók be, hogy biztosítsák az állandó öntözést, tovább kímélve a vízkészleteket.

***

Kertjének hozzáigazítása a forró, száraz nyarakhoz nemcsak okos stratégia, hanem szükséges is a változó éghajlaton. Talajtakaró növények használatával, mulcsozással, árnyékot adó fák ültetésével, a csapadékvíz összegyűjtésével, a talaj szervesanyaggal történő javításával, a szárazságtűrő növények kiválasztásával és a csepegtető öntözéssel olyan ellenálló és fenntartható kertet alakíthat ki, amely a legzordabb körülmények között is virágzik. Használja ezeket a gyakorlatokat, hogy kertje buja és élénk oázis maradjon egész évben.

(Forrás: garden-guide.com)

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás