Hirdetés
7 étel az egészséges bélrendszer működéséért
Ha az egészség megőrzéséről és a legjobb közérzetről van szó, a bélrendszer az egyik első dolog, amire figyelni kell. Az egészséges bélrendszer biztosítja az emésztőrendszer zökkenőmentes működését, és hatással lehet az alvásra, a hangulatra és más testrendszerekre is. Ha bélgyógyító ételeket adunk hozzá az étrendhez, elősegítjük a jó bélbaktériumok egészséges egyensúlyát.
Az emésztőrendszer nyálkahártyájában – beleértve a szájat, a nyelőcsövet, a gyomrot és a beleket – több mint 100 billió mikroba található, mindegyikük egyedi. Ezek a mikrobák együtt dolgoznak, hogy a táplálékból a tápanyagokat metabolizálják, a bélgát sértetlenségét és működését biztosítsák, valamint megakadályozzák a káros baktériumok túlszaporodását és támadását.
Pénztárcabarátok a bélgyógyító ételek
Ha a bélben felborul a jó és a rossz mikrobák egyensúlya, az egyéb egészségügyi állapotok mellett számos emésztési tünetet is tapasztalhatunk. A kutatók azt találták, hogy a bélmikrobiom befolyásolhatja más betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a neurológiai állapotok, például a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát.
Hirdetés
A jó dolog az, hogy ezek a bélgyógyító ételek pénztárcabarátok, könnyen megtalálhatók és finomak. Probiotikumokban, rostokban és más kulcsfontosságú tápanyagokban gazdagok, amelyek segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét.
1. Édesburgonya
Az édesburgonya és más burgonya nagy mennyiségű ellenálló keményítőt tartalmaz, egy olyan típusú keményítőt, amely nem bomlik le, hanem erjed az emésztőrendszerben. A rezisztens keményítő üzemanyagként működik a bélben lévő jó baktériumok számára.
A burgonyában lévő rezisztens keményítő mennyisége növelhető a burgonya főzésével, majd lehűtésével. Az édesburgonya és más, magas rezisztens keményítőt tartalmazó ételeket lassan kell növelni, hogy segítse a bélrendszert a megnövekedett fermentációhoz való alkalmazkodásban.
2. Avokádó
Tudjuk, hogy az avokádó jó forrása az egészséges zsíroknak, de felvehető a bélgyógyító ételek listájára is. A Journal of Nutrition 2020-ban megjelent tanulmánya megállapította, hogy az avokádó fogyasztása hozzájárulhat a bélmikrobióma javításához is. Azt találták, hogy azokban az emberekben, akik napi egy csésze avokádónak megfelelő mennyiséget ettek 12 héten keresztül, lényegesen változatosabbak voltak a bélbaktériumok, és három jótékony baktériumtörzs is megnőtt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak avokádót.
3. Ananász
Függetlenül attól, hogy élvezi-e valaki az ananászt a pizzáján vagy sem, ennek a gyümölcsnek a rendszeres fogyasztásával megőrizheti bélrendszerének egészségét és hatékony működését. Az ananász a bromelain enzim egyetlen táplálékforrása, amely elősegíti a fehérjék emésztését és lebontását. Az ananász és a magas fehérjetartalmú ételek, például a hús együttes fogyasztása segíthet a szervezetnek a fehérjék könnyebb megemésztésében. A bromelaint sikeresen alkalmazzák olyan emberek kezelésére, akiknek a hasnyálmirigye nem választ ki elegendő emésztőenzimet.
4. Joghurt
Ha a probiotikus ételekről van szó, a joghurt az egyik legkönnyebben elérhető, pénztárcabarát és legnépszerűbb választás. A probiotikus élelmiszerek élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek segíthetik az emésztőrendszer megtelepedését, és elősegítik a jó emésztést azáltal, hogy távol tartják a rossz baktériumokat. De nem minden joghurt egyenlő.
Fontos gondoskodni arról, hogy a joghurt élő aktív kultúrákat és a baktériumtörzsek felsorolását tartalmazza. Óvakodnia kell a joghurtban lévő hozzáadott cukor mennyiségétől is. A Nutrients 2020-as cikke szerint a magas cukortartalmú étrend negatív hatással lehet a bélrendszerre, felboríthatja a bél baktérium-összetételét, és gyulladáshoz vezethet.
5. Fokhagyma
Bár a „fokhagymás lehelet” nem biztos, hogy a kívánt hatást jelenti, a fokhagyma sok fruktánt, prebiotikumot tartalmaz, amelyek segítik a jó baktériumok táplálását a bélrendszerben. Mivel a fruktánok a bélben fermentálódnak, rövid szénláncú zsírsavakat szabadítanak fel, amelyek elhagyják a beleket, és jótékony hatással vannak az egész szervezetre.
A fokhagyma antibakteriális vegyületekben is gazdag. Ezek segítenek leküzdeni a betegségeket és a fertőzéseket, így remek kiegészítője lehet az ételeknek és harapnivalóknak a megfázás és az influenza idején. Étkezési ihletért érdemes kipróbálni valamelyik ízletes fokhagymás receptet .
6. Chia mag
A chia mag kiváló forrása az oldható rostoknak és az omega-3 zsírsavaknak, mindkettő hasznos lehet a bélrendszer egészségében. Az oldható rostok prebiotikus üzemanyagforrásként szolgálnak a jó baktériumok számára, és elősegítik a lágyabb, rendszeresebb bélmozgást. Az omega-3-zsírsavak hozzáadása a bélben lévő baktériumok sokféleségének növelésében is segíthet, miközben csökkenti a vastagbél gyulladását.
Ha azon tűnődik valaki, hogyan illesztheti be étrendjébe ezt a bélgyógyító ételt, érdemes kipróbálnia a finom chiamagreceptek bármelyikét .
7. Keserű zöldek
Bár lehet, hogy nem a legfinomabb önmagukban fogyasztani, a keserű zöldségek, például a pitypang, a rukkola, a mustárzöld és a radicchio nagyszerűek a bélrendszer számára. Gazdagok prebiotikumokban, és segítenek kiválasztani a gyomorsavakat, amelyek elősegítik az emésztést, növelve az élelmiszerből felszívódó tápanyagok számát.
Magas a rosttartalmuk, ami segít kiseperni a vastagbelet, és megakadályozza a székrekedést. Egy csésze mustárzöld 1,8 gramm rostot és csak 15 kalóriát tartalmaz. Próbáljunk keserű zöldeket hozzáadni salátákhoz és szendvicsekhez, sült krumpliban megpirítva és tojásrántottával!
(Forrás: cleanplates.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kétszer ad, aki gyorsan ad
El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.
Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok
A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatFurmint, hárslevelű minőségi borszőlő eladó Szerencsen
175 HUF
Solis 20 szervós kis traktor
Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés