Számos nitrogénforma áll a gazdák rendelkezésére, de sok esetben a megszokás vagy éppen hangos kampányok, ellenkampányok alapján hozzuk meg a döntést, melyik nitrogénformát használjuk. Cikkünkben szakmai alapokra helyezve szeretnénk bemutatni a KITE Zrt. által forgalmazott nitrogéntermékeket, illetve bemutatni legújabb termékünket, az UREUS 46-ot.

Az UREUS 46 a KITE új, saját terméke, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.

Mi az az inhibitor? Miért kell inhibitorral kezelni a karbamidot?

A nitrogén inhibitor olyan vegyi anyag, ami a nitrogén feltáródásának valamelyik folyamatát gátolja. Az ureáz inhibitorok az ureáz enzim aktivitását gátolják, így csak az amid nitrogénformára vannak hatással. A nitrifikációs inhibitorok a nitrifikáló baktériumok tevékenységét gátolják, tehát az ammónium nitrogénformára vannak hatással.

Mi a Limus Care?

A Limus Care a BASF által fejlesztett és gyártott, az ureáz enzim aktivitását korlátozó inhibitor.

A terméket speciálisan arra fejlesztették, hogy a karbamid felületére felvigyék. Kétféle hatóanyagot tartalmaz, NBPT-t és NPPT-t. Ez azért előnyös, mert az ureáz enzimek sem egyformák, eredetüktől és talajtípustól függően különbözőek lehetnek, de a két hatóanyag széles spektrumban lefedi őket.

Hogyan működik a Limus Care?

A karbamid hidrolízisének katalizátora az ureáz enzim. A NPBT és NPPT hatóanyagok ezeknek az enzimeknek a hatását korlátozzák, így a folyamat lassan, fokozatosan megy végbe.

A talajban a hidrolízis során ammónia keletkezik, ami a növények által is felvehető ammónium-ionként beoldódik a talajoldatba. A Limus Care a hidrolízist hivatott lassítani, így a fokozatosan létrejövő ammóniának van ideje reakcióba lépni a talajon vagy a talajban található vízzel, és ammóniumionná alakulni.

Ha az első lépcsőbe, a bomlási folyamatba nem avatkozunk be, ez a folyamat túl gyorsan megy végbe, és a keletkező nagy mennyiségű ammóniának nem lesz lehetősége ammóniumionná alakulni, így elillan a levegőbe.

Forrás: BASF

Milyen nitrogénformákat használhatunk fejtrágyázásra?

  • Széles körben elterjedtek a MAS 27% típusú műtrágyák, amiből számos gyártó terméke érhető el ma Magyarországon. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük 13,5% ammónium- és 13,5% nitrátformában tartalmazza a nitrogént. Emellett kísérőanyagként mészkő- vagy dolomitőrleményt adnak hozzá, ezáltal további kalcium- és vagy magnéziumtartalma is van a termékeknek. A nitrát és az ammónium is gyorsan felvehető nitrogénformák. A nitrát azonban nem tud a talajkolloidok felületén megkötődni, így a csapadékkal kimosódhat a gyökérzónából. Szórásszélességben és egyenletességben érdemi különbség nincs a piacon lévő termékek között.
  • A kénigényes kultúrákban, repce és őszi búza esetén is ajánlott a nitrogént és a ként AmoSulfan NS 20-24 típusú műtrágyával pótolni. A nitrogén és a kén egymás felvételét segítik. A kén pozitív hatással van a búza minőségére, megfelelő kénellátottság esetén javul a sütőipari értéke. A repce esetében az olajtartalmat növeli. Az ammónia gyorsan felvehető nitrogént biztosít.
  • Évről évre egyre nagyobb az aránya azoknak a gazdáknak, akik folyékony technológiával pótolják a nitrogént. Az UAN (Urea-Ammónnium-Nitrát) 50%-ban karbamidból származó amid nitrogént, 25%-ban ammóniumot és 25%-ban nitrátot tartalmaz. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy egy folyékony termék gyorsabban hasznosul.
  • Magas hatóanyag-tartalmának, kedvező árának és az Agro-ökológiai Programnak köszönhetően egyre népszerűbb hazánkban a karbamid, más néven urea.

A nitrogént amid formában tartalmazza. Feltáródása során ammónium, majd nitrát keletkezik, így hosszabb idő telik el a mozgékony nitrátformába történő átalakulásáig. Megfelelő, okszerű használattal, jól időzített kijuttatással, bedolgozással a hatóanyag-veszteség minimálisra csökkenthető.

Mikor használjunk karbamidot és mikor használjunk az UREUS 46-ot?

Karbamidnál nitrogénveszteség akkor alakulhat ki, ha a talajfelszínen marad bemosó csapadék nélkül, ahol a legnagyobb veszteséget a hőmérséklet növekedése okozza. Ennek megelőzésére az állományban teljes felületen történő karbamidkijuttatást érdemes a várható csapadék függvényében tervezni, ugyanis pl. 6 mm-t meghaladó csapadék is lecsökkenti az elillanási veszteséget. Amennyiben vetés előtt végzünk teljes felületű kijuttatást, a műtrágya bedolgozása mihamarabb történjen meg. Kapás kultúrákban a karbamid alkalmas kultivátoros kijuttatásra is, ami ugyancsak megelőzi az elillanást. Amennyiben bedolgozásra kerül a talajba, az ammóniaveszteség minimalizálható.

Forrás: BASF

UREUS 46-ot azon esetekben érdemes alkalmazni, amikor állományba kijuttatva bizonytalan a bemosó csapadék ideje, mennyisége. Az inhibitor hatására akár 12 nap is eltelik hatóanyagveszteség nélkül. Ezzel rugalmasságot nyerhetünk a fejtrágyázás időzítésében. Mivel tovább marad stabil állapotban a karbamid-hatóanyag, lassabban alakul át, lehetőség van 2 fejtrágyázás helyett egy menetben kijuttatni a teljes fejtrágyázási műtrágyamennyiséget, ezáltal megspórolva egy munkamenetet.

Van megoldás az UAN folyékony műtrágyák kezelésére is?

A BASF Limus Clear és Limus Perform néven forgalmaz ureáz inhibitort, ami a fent ismertetett hatásmechanizmussal biztosítja a nitrogén jobb hasznosulását.

2024-ban módosult az AÖP a karbamid környezetbarát felhasználásának gyakorlatát tekintve. A korábbi évvel ellentétben most már lehetőség lesz minden kultúra fejtrágyázására folyékony, karbamidtartalmú műtrágyával (UAN) abban az esetben, ha a kijuttatás során egy, a kiadott listán szereplő ureázgátló inhibitort is alkalmaznak! Természetesen a Limus Clear és a Limus Perform szereplenek a szerlistán.

Az UREUS 46-ot ajánljuk minden olyan kultúrába, ahol a bedolgozás nem megoldható, például őszi búza, repce fejtrágyázásra. Kukoricaállományba kijuttatva sorközművelő kultivátorral is nagyon eredményesen alkalmazható.

Árakkal és részletekkel kapcsolatban kérjük keresse KITE szaktanácsadóját!

(x)

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás