Az erjesztés, vagyis a fermentálás már az őskortól fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. A kémiai folyamat során valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki. A kovászolás segítségével állítják elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is. A zöldségeket is lehet erjeszteni, hozzájuk kenyeret, kaprot és sós vizet adva, meleg helyen tartva lehet azokat kovászolni, a folyamathoz fényre nincs is feltétlenül szükség.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy a mikroorganizmusok szerepét a XIX. században Louis Pasteur mikrobiológus, orvos fedezte fel. Ő használta először a fermentáció kifejezést a cukortartalmú anyagok átalakulásának leírására, amelyet élesztő gombák, baktériumok levegőtől elzárt, anaerob körülmények között történő szaporodása okoz folyadékkultúrában. A kovászolás során a tejsavbaktériumok anyagcsere folyamatai következtében létrejövő savaknak (tejsav) és aromaanyagoknak köszönhetően tápanyagokban, ízekben és illatanyagokban bővelkedő élelmiszerek készülnek. Továbbá a friss alapanyaghoz képest biztonságosabbak, tovább eltarthatók, ami a fermentáció alatt keletkező antimikrobiális anyagok hatása. A tejsavbaktérium-fajok populációinak egymást követő uralomra jutásának meghatározott sorrendje van. Az erjedés során a tejsavbaktériumok növekvő savtermelő, csökkenő savtűrő képességeik szerint szigorú rendben követik egymást.

Szinte minden zöldséggel megvalósítható a kovászolás

A kedvező íz és illat nem minden

A kovászolás alatt a természetes toxinok és az antinutritív anyagok is lebomlanak. A zöldség könnyebben emészthető lesz, ami főleg a pillangósvirágúak esetén komoly előny. Több esetben jobb a kovászolt zöldség tápértéke, mint a nyersé. A tejsavbaktériumoknak szükségük van zöldségre, valamint a sós lére, ami kioldja a cukrokat a bevagdalt zöldség belsejéből. A tejsavbaktériumok ezt a cukros, sós levet kezdik el erjeszteni. A keletkező tejsav pedig könnyen be tud hatolni a sótól megrongálódott sejtekbe.

A magas szénhidráttartalom miatt kenyér is kell a folyamathoz, mert a tejsavbaktériumok ezt kezdik el fogyasztani, aztán ahogy elszaporodnak, fokozatosan áttérnek az uborkában és más zöldségekben található szénhidrát tejsavvá alakítására. Mivel a nyers burgonyaszelet is hasonló folyamatokat indít be, a gluténérzékenyeknek a kenyér helyett használható. A tejsavas erjedés fűszerek nélkül is végbemegy, viszont azok különleges ízeket, aromákat, illatokat adnak a kovászos zöldségeknek.

  • babérlevél és termés,
  • bazsalikom,
  • borsikafű,
  • borsmenta,
  • citromfű,
  • édeskömény,
  • fűszerkömény,
  • izsóp,
  • kakukkfű,
  • kapor,
  • koriander,
  • lestyán,
  • levendula,
  • majoranna,
  • oregánó,
  • rozmaring,
  • tárkony, torma,
  • vasfű,
  • zsálya.

A kovászolható zöldségek:

articsóka, bimbóskel, bordáskel, brokkoli, cékla, cikória levél és gyökér, cukkini, cukorborsó, csemegekukorica, endívia, étkezési paprika, édesburgonya, fejes káposzta, fejes saláta, feketegyökér, fokhagyma, fürtös uborka, fűszerpaprika, görögdinnye, gumós édeskömény, gumós zeller, hónapos retek, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kígyóuborka (darabolva), kínai kel, leveles kel, lóbab zölden, mángold, metélőhagyma, okra, zöld paradicsom, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rebarbara, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, sütőtök, szőlőlével, szárzeller, tarlórépa, téli retek, téli sarjadékhagyma, padlizsán, torma, új-zélandi spenót, vöröshagyma, vöröskáposzta, zeller, zöldbab, zöldborsó (korai változat hüvellyel).

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A Nyírségben épül Európa legnagyobb szervestrágya-gyára

2025.05.14.

Nyírjákón indul a nyár folyamán Magyarország eddigi legnagyobb szerves trágyafeldolgozó üzemének építése. A négynapos almos tartásból származó csirketrágyát feldolgozó létesítményt 9,9 milliárd forintért építik meg, és a tervek szerint 2026 második felében kezdődik meg a termelés.

Markáns változás jön az időjárásunkban: csütörtöktől erős szél, záporok és zivatarok érkeznek, jelentős lehűléssel

2025.05.14.

A következő napokban markáns frontváltásra számíthatunk: csütörtöktől erős szél, záporok és zivatarok érkeznek, a front mögött pedig jelentős lehűlés áll be.

Megjelent a magyar vizekben is a glifozát

2025.05.14.

Tavakban, folyókban és a talajvízben is kimutatható a glifozát jelenléte Magyarországon egy eddig nem publikált vízügyi jelentés szerint.

Rejtély Rózsahegyen: holttestet talált egy gépkezelő a termőföld szélén

2025.05.14.

Egy gépkezelő egy férfi holttestét találta meg a termőföldön, mezőgazdasági munka közben, Szlovákiában.

Több ezer sertést is levágtak, mert közel voltak a vírusfertőzött marhákhoz

2025.05.13.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban a közel 10 000 sertést tartó sertéstelepet is kiürítették a ragadós száj- és körömfájás vírus miatt.

Partnerhírek
Partner

DR GREEN lombtrágyák az eredményes napraforgó-termesztésért

2025.05.12.

A napraforgó gazdaságos termesztés csak intenzív technológiával, de mégis költséghatékonyan valósítható meg. A tavaszi vetést követően az olajos növények (napraforgó, szója) megfelelő gyökértömeg-kialakításához és az energiaháztartásához fontos a foszfor hatékony és gyorsan hasznosítható.

Partner

Steyr Terrus és TERRASEM - egy tökéletes gépkapcsolat

2025.05.09.

Lukács Ádám a Vas vármegyei Fertőszentmiklós határában, megközelítőleg 200 hektáron gazdálkodik. A nemrég befejeződött tavaszi vetések kapcsán mondta el véleményét az általa használt Pöttinger TERRASEM vetőgépről és a Steyr Terrus traktorról.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 206 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás