Bár a bőr öregedése elkerülhetetlen, bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Egyes élelmiszerek fogyasztása gyorsabb bőröregedést és fokozott gyulladást eredményezhet, így el kell búcsúzni az üde megjelenéstől.

A túlzott cukorfogyasztás, a mértéktelenül habzsolt nassolnivalók, a sült ételek, az alkohol és a magas sóbevitel gyulladást válthat ki, lebontja a kollagént, és kiszáradást okoz, ami ráncokhoz, fakó bőrhöz és fáradt kinézethez vezethet.

Ha ragyogó, hidratált bőrt szeretne valaki tavasszal, „érdemes kerülnie a sós ételeket, például a hasábburgonyát.” (Fotó: Pixabay)

Egy érdekes Instagram-videóban Robert Love, neurológus és közösségi médiás véleményvezér, aki az Alzheimer-kór megelőzésére és táplálkozási tanácsokra specializálódott, három olyan ételt mutatott be, amelyek „öregítik” a bőrt, valamint „gyulladást és kiszáradást” okoznak.

1. Üdítők

Love kifejtette, hogy az üdítők „nagyon rosszak” a szervezet számára, és „öregebbnek láttatnak”, mivel „rengeteg cukrot tartalmaznak, de rostot nem.” Fogyasztásuk, „hirtelen nagyon magasra emeli a vércukorszintet.”
Ez „felgyorsítja az öregedést, mert elősegíti a súlygyarapodást, és gyulladást okoz a szervezetben.” Love hangsúlyozta, hogy a gyulladás a „korai bőröregedés egyik fő oka.”
A cukros üdítők fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatot azáltal, hogy rövidíti a telomereket, károsítja a kollagént és az elasztint, és további egészségügyi problémákat okozhat.

2. Hasábburgonya

A neurológus szerint a hasábburgonya „dupla csapás” a bőr számára, mivel „öregíti” azt a magas sótartalma miatt, „kiszárítva a szervezetet.” Love elmagyarázta, hogy „olajban sütik ki”, és ha egy ételt „magas hőmérsékleten” készítenek, akkor úgynevezett AGE-k (Advanced Glycation End-products, azaz előrehaladott glikációs végtermékek) keletkeznek.
Ezek káros anyagok, amelyek akkor jönnek létre, amikor a cukrok fehérjékkel vagy zsírokkal kombinálódnak a szervezetben vagy az élelmiszerekben. A kiszáradás pedig az egyik „fő oka” a bőr idő előtti öregedésének és a ráncosodásnak.
Love azt is kiemelte, hogy ha ragyogó, hidratált bőrt szeretne valaki tavasszal, „érdemes kerülnie a sós ételeket, például a hasábburgonyát.”

3. Hot dog és feldolgozott húsok

Love szerint a hot dog és más feldolgozott húsok túlzott fogyasztása szintén „felgyorsíthatja” a bőr öregedését, és gyulladást okozhat. „A feldolgozott húsok szulfitokat tartalmaznak” – magyarázta Love, hozzátéve, hogy ezek „kiszárítanak, és nagyon magas a sótartalmuk.”
A szulfit, más néven kén-dioxid, tartósítószerként szolgál bizonyos feldolgozott húsokban, például a kolbászokban. A szakértő kiemelte, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása felgyorsíthatja a bőr öregedését.
Ennek oka a magas nátrium-, telítettzsír- és tartósítószer-tartalmuk, amelyek gyulladást, kiszáradást, valamint a kollagén és elasztin károsodását okozhatják – ezek felelősek a bőr rugalmasságáért és feszességéért.

Egészségesebb alternatívák

Bár érdemes csökkenteni az üdítők, feldolgozott húsok és hasábburgonya fogyasztását a bőr simaságának és ragyogásának megőrzése érdekében, a bőrgyógyászok szerint még mindig rengeteg ízletes ételt élvezhetünk anélkül, hogy veszélyeztetnénk a bőrünk állapotát.
Például a tojásfehérje természetes módon tartalmaz kollagént és más, a bőr számára előnyös aminosavakat, emelte ki Dr. Anna Chacon, bőrgyógyász, a My Psoriasis Team szerzője. „A kollagén kulcsfontosságú az apró ráncok és barázdák megelőzésében, és úgy vélik, hogy a tojásfehérjéből származó természetes kollagén segíthet a szervezet kollagéntermelésében” – hangsúlyozta.
Dr. Enrizza P. Factor, bőrgyógyász, a My Eczema Team szerzője hozzátette, hogy biztosan hallotta már mindenki a mondást: „az vagy, amit megeszel.” Ez különösen igaz arra, „hogy mennyire jól öregszik a bőröd” – mondta. Szerinte a gránátalma „gazdag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokban,” amelyek „javíthatják a bőr rugalmasságát, és védhetnek a bőrkárosodás és a korai öregedés ellen.”

A ráncok elkerülhetetlenek az öregedés során, de a bőrgyógyászok szerint az étrendünk és a bőrápolási rutinunk csökkentheti azok láthatóságát. Fontos, hogy elfogadjuk az öregedést, de ugyanakkor bármilyen életkorban törekedhetünk arra, hogy jól nézzünk ki, és jól is érezzük magunkat.

A bőr egészségének megőrzése jelentősen javíthatja az általános közérzetünket. A szakértők azt javasolják, hogy fogyasszunk tápanyagban gazdag ételeket, például avokádót, paradicsomot, tojásfehérjét, gránátalmát, zsíros halakat és spenótot, mivel ezek mind elősegítik a kollagéntermelést a bőr optimális egészségéért.

(Forrás: shefinds.com)

Megosztás

További híreink

A korábban csapadékban bőséges vidékek is küszködnek az aszállyal Székelyföldön

2025.04.30.

Az elmúlt években komoly gondot jelentenek az évről évre visszatérő, egyre hosszabban tartó aszályos időszakok Romániában

Új digitális korszak küszöbén a magyar mezőgazdaság – AXIÁL-NEXT néven indul az agrárdigitalizáció zászlóshajója

2025.04.29.

A hazai agrárdigitalizáció felgyorsítására új márkát indított útjára az AXIÁL Kft. Az AXIÁL-NEXT egy újfajta szemléletet és rendszert is képvisel a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazásában.

Több ezer milliárd forintnyi támogatás, új finanszírozási lehetőségek és sürgető kihívások alakítják a magyar mezőgazdaság jövőjét

2025.04.29.

A 2024-es év számos nehézséget hozott a hazai mezőgazdaság számára, a 2025-ös év azonban fordulópont lehet a szektor modernizációjában és fejlődésében.

Kártérítés és felvásárlás – mentőövet dob az állam a sertéstartóknak

2025.04.29.

Felvásárlással és pénzügyi kompenzációval segíti a kormány azokat a sertéstartókat, akiket közvetlenül érint a ragadós száj- és körömfájás miatt bevezetett hatósági korlátozás.

Törpeszúnyog terjeszti a kéknyelv-betegséget Ausztriában

2025.04.29.

Egyre több helyen jelenik meg a kéknyelv-betegség (Blauzungenkrankheit) Ausztriában, a vírus a törpeszúnyog közvetítésével terjed.

Partnerhírek
Partner

A növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban

2025.04.29.

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft., a Magyar Talajtani Társaság tisztelettel meghívják Önt a Növény- és talajélettanról, a terepi talajvizsgálatról a gyakorlatban Szántóföldi Szemlekörök Szakmai Továbbképzés a gyakorló növénytermesztők számára című szakmai továbbképzésére.

Partner

Green Last Veg és Natural Force – a minőségi búzatermésért

2025.04.29.

Létezik univerzális és biztonságos nitrogénpótlás lombon keresztül perzselés nélkül? Erre alkalmas a Green Last Veg, amely többféle nitrogén-összetevőjének köszönhetően azonnali és hosszú távú támogatást biztosít a növények számára. Gyors segítség a kritikus fenofázisokban, valamint lassú feltáródással a felkészülés, feltöltődés idején.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 199 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás