Szinte hihetetlen, ami az itthoni sertéspiacon történt az utóbbi bő egy hónapban. Jócskán megdrágult az élő disznó ára: a 9. héten még 400 forintot adtak egy kiló hízóért, manapság már a 600 forinthoz közelít e summa.

Két év böjt után ismét jobb napokat élhetnek meg a sertéstartók. Pontosabban: talán elérték azt az árszintet, amelyen már nem veszteséget termelnek. A gabona- és energiaárak, a munkabérek növekedése eddig kilónként 40-50 forintos veszteséget okozott. Sokan fel is hagytak a tartással. Most az 570-590 forintos átvételi ár ezt a hónapokon át tartó jövedelemkiesést kezdi ellensúlyozni – írja Gazdanet rovatában a szabadfold.hu.

A 13. héten az összes levágott sertés átlagos átvételi ára elérte az 585 forintot, a legjobb minőségért pedig már 592-t adtak a vágóhidak (Fotó: Pixabay)

A németekre kell figyelni

Nagy kérdés, meddig tart ez a piaci fázis? A németekre kell figyelni, Európa ezen a felén is az ő áraik alapján szabják meg a helyi tarifát. Nálunk nemrégiben felfelé ívelő szakasz jelentkezett, amikor a malac-, illetve a hízóár is elindult felfelé. Nálunk a 13. héten az összes levágott sertés átlagos átvételi ára elérte az 585 forintot, a legjobb minőségért pedig már 592-t adtak a vágóhidak. Ez az egy évvel korábbi szinthez képest több mint 33 százalékos növekedést jelent. A drágulás az ólakban nagyjából az év 9. hetében indult: akkoriban az országos átlagár 402 forint volt, pedig a 8. héten alig lépte át a 370-es szintet.

Nem tudni, hogy az említett felvásárlók, illetve vágóhidak meddig bírják ezt a nyomást: az alapanyagért drasztikusan többet fizetnek, míg a kereskedők ezt még nem vették át. A boltokban tapasztalható ugyan drágulás, de nem azt a 30–45 százalékot látjuk, mint ami az élő sertés felvásárlási árában tapasztalható.

A húskészítményeknél is meg kell jelennie a drágább hízótartás hatásának

Ha a vágóhídi, húsfeldolgozói költségnövekedést befogadják a kereskedők, akkor a fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy nem 1500-1700, hanem vélhetően 2000 forintot kell adni egy kiló lapockáért. Más tőkehúsoknál is hasonló lesz a változás, miként a húskészítményeknél is meg kell jelennie a drágább hízótartás hatásának.

Bizonytalan, hogy ilyen hazai alapanyagárak mellett meddig tartható a számos bolthálózat által tett vállalás, miszerint csak magyar sertéshúst értékesít. Sok importforrás ugyanis valószínűleg sokkal olcsóbb, mint a hazai. Ha csak egy-két hónapra is, de biztos, hogy sokan felpörgetik majd a behozatalt.

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás