Közel 13,8 milliárdos nettó árbevétel, 408 milliós nyereség, 120 milliós osztalékfizetés, 3 milliós csúcsvezetői fizetés. A jelek szerint az évek óta tartó, az agrárium szereplőit kiemelten sújtó válságok sorozata idején is jól működik a Hód-Mezőgazda Zrt. gazdálkodása. Az egyik legnagyobb hódmezővásárhelyi cég a 2022-es esztendőben is tovább bővült, s komoly hasznot hajtott a tulajdonosi körnek – derült ki a nyilvánosan elérhető beszámolóból és annak mellékleteiből.

Miközben a magyar agrárium szereplőinek többségét súlyosan érintette az elmúlt évek válságsorozata – koronavírus-világjárvány, orosz–ukrán háború, energiaárrobbanás, brüsszeli szankciók, súlyos infláció, rendkívüli szárazság stb –, a jelek szerint a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek mindez gyakorlatilag meg sem kottyant - írta a Promenád.

Jól működik a Hód-Mezőgazda Zrt. gazdálkodása, az egyik legnagyobb hódmezővásárhelyi cég a 2022-es esztendőben is tovább bővült és komoly hasznot hajtott a tulajdonosi körnek – derült ki a nyilvánosan elérhető beszámolóból és annak mellékleteiből - Fotó: Harsányi Zsolt (középen, kalapban) ügyvezető és Antal Gábor vezérigazgató beszélget - Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely, 2023. május

Bevételek, forgalom és értékesítés

Míg 2021-ben 11 milliárd 616 millió forintos nettó árbevételt mutatott fel a Hód-Mezőgazda, addig 2022-ben már 13 milliárd 781 millió forintra nőtt a cég forgalma. Ebből a jelentősebben emelkedő belföldi értékesítés 10 milliárd 794 milliót, az exportértékesítés 2 milliárd 987 millió volt. A társaság adózott eredménye 287 millióról 408 millióra ugrott, jelentős haszonnal dolgoztak tehát tavaly is a több mint harmincéves múltra visszatekintő, fő profilként tejhasznú szarvasmarha tenyésztésében aktív vállalatnál. Figyelemre méltó, hogy jelentősen javultak a jövedelmezőségi mutatóik – 100 forint bevételre, saját vagyonra, munkabérre jutó adózás előtti eredmények – is.

A vállalkozás vezetése és a támogatások

A jól teljesítő Hód-Mezőgazdánál a nyereség egy része nem marad a társaságban. A közgyűlés – a többek között Antal Gábor vezérigazgató, Harsányi Zsolt ügyvezető, szavazatszámláló részvényes (AXIÁL Kft.) és Büksi János ügyvezető, jegyzőkönyv-hitelesítő részvényes (KHD-INVEST Kft.) által jegyzett dokumentum tanúsága szerint – 120 millió forint osztalékfizetésről rendelkezett a tulajdonosok részére. Egyébként is megéri vezető pozíciót betölteni a vállalkozásban, hiszen a kiegészítő beszámolóban olvasható, hogy a vezető tisztségviselőnek – minden bizonnyal Antal Gábor vezérigazgatóról van szó – 2022-ben összesen 36 millió forintnyi javadalmazás járt.

Az ingatlanok között a legjelentősebb beruházások, melyeket aktiváltak: a vajháti szarvasmarhatelep korszerűsítése 374 millió forintból, a paléi sertéstelep korszerűsítése 455 millió forintból, valamint a vendégház felújítása 315 millió forintból. A műszaki berendezések, gépek és járművek között is jelentős beruházások történtek. A növénytermesztés gépeit 135 millió, a vajháti szarvasmarhatelep eszközeit 191 millió, a paléi sertéstelep berendezéseit 259 millió forintból fejlesztették. A tenyészállataik nettó értéke 114 millió forinttal nőtt tavaly - írták.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás