A hangyákról ismert, hogy menedéket nyújtanak a rovaroknak, például a levéltetveknek és a fehérlegyeknek, és sok kárt okozhatnak a kertben. Ráadásul a hangyatelepek hatalmasak, és megakadályozhatják, hogy a pázsit egy részét használjuk! Szóval hogyan tegyünk ellenük? Olyan növények ültetésével, amelyek ellenségei a hangyáknak, és távol tartják őket.

Ezek a gyönyörű virágos, fényes virágú növények piretrint tartalmaznak, amely idegméreg – elpusztítja a rovarokat, például a hangyákat, a japán bogarakat, a bolhákat, a takácsatkákat és számos más rovart. (Fotó: Pixabay)

 

1. Gilisztaűző varádics

Botanikai név: Tanacetum vulgare

Dönthet úgy, hogy elülteti ezt a nem mindennapi növényt, ha olyan helye van, amely teljes vagy közvetett napfénynek van kitéve. Hamarosan apró sárga virágok fürtjei bújnak elő, ha jó vízelvezetésű, agyagos talajban neveljük őket. A gilisztaűző varádics virágai és levelei távol tartják a hangyákat a növénytől és a közeli területektől.

2. Levendula

Botanikai név: Lavandula spp.

Ez lehet az egyik legjobb növény, amely nemcsak eleganciát és bájt kölcsönöz terének, hanem segít távol tartani a hangyákat is. Az erőteljes illat hangya- és más rovarriasztóként szolgál. Kipróbálhatja bárki a francia levendulafajta termesztését, ha kezdő a kertészkedésben, mivel ez az egyik legkönnyebben gondozható növény.

3. Fokhagyma

Botanikai név: Allium sativum

Ha a hangyákat és más kártevőket távol kell tartani, semmi sem lehet félelmetesebb, mint a fokhagyma erős illata . Ezt a hagymacsaládból származó tagot a virágágyások körül termeszthetjük szegélyként, vagy a konyhakertben, saját friss főzéshez.

4. Menta

Botanikai név: Mentha

Ezt az erőteljes illatú és ízletes gyógynövényt nemcsak teák és cukorkák készítésére használják, hanem számos étel fűszereként is használják szerte a világon. Ami viszont finom a mi nyelvünknek, az pont az ellentéte a hangyáénak, és a menta erős illata elegendő ahhoz, hogy távol tartsa őket a kerttől.

5. Citromfű

Botanikai név: Cymbopogon citratus

A citromfű is kiváló választás a hangyák elriasztására, mivel citronellaolajat tartalmaz, és az erős illat miatt a hangyák elveszítik irányérzéküket. Még a zúzott citromfű leveleket vagy a főtt levelek kivonatát is szétterítheti a gyepen, ami akkor működik, ha nem akar hangyákat elriasztani.

6. Zsálya

Botanikai név: Salvia officinalis

Ez a népszerű gyógynövény természetesen kellemes illatával hatékonyan taszítja a hangyákat és más rovarokat. A zsálya világszerte az aromaterápia kedvencévé vált, otthonokban és konyhákban termesztik kulináris felhasználása és illatosítás céljából világszerte. Ráadásul sok zsályafajta közül lehet választani.

7. Közönséges cickafark

Botanikai név: Achillea millefolium

A közönséges cickafark is távol tartja a hangyákat. Ez az évelő illatával meglehetősen hatékonyan taszítja a bogarakat, hangyákat és legyeket. 10-12 centiméter magasra is megnőhet, a szárított virágokat potpourriban vagy virágkompozícióban is felhasználhatjuk. Kevés karbantartást igénylő hangyaellenes növények.

8. Krizantém

Botanikai név: Chrysanthemum indicum

Lehet, hogy szeretjük a krizantémokat, a hangyák viszont kifejezetten utálják ezeket. Ezek a gyönyörű virágos, fényes virágú növények piretrint tartalmaznak, amely idegméreg – elpusztítja a rovarokat, például a hangyákat, a japán bogarakat, a bolhákat, a takácsatkákat és számos más rovart.

9. Díszhagyma

Botanikai név: Allium

A díszhagyma egy másik jó választás egy gyönyörű növény termesztésére, amely egyszerre vonzó a szem számára, és természetes, széles spektrumú rovarirtó szerként is ismert. Ez a magas növény akár 1,5 méter magasra is megnőhet, és szinte bármilyen rovart képes távol tartani a kerttől és a háztól, beleértve a hangyákat, csigákat, legyeket és férgeket.

10.  Macskamenta

Botanikai név: Nepeta cataria

Egy másik mentafajta, amely hangyaellenes növényként szolgálhat, a macskamenta. Ez a gyógynövény nepetalaktont, egy olyan vegyszert tartalmaz, amelyről ismert, hogy vonzza a macskákat, de a rovarokat, például a hangyákat, legyeket és csótányokat taszítja az illata.

11. Bazsalikom

Botanikai név: Ocimum basilicum

Ennek a szent növénynek a levelei nemcsak ízletesek és aromásak, hanem az egyik legjobb növény, amely taszítja a hangyákat, legyeket, szúnyogokat és spárgabogarakat. Ez a természetes riasztó növény, ha otthonokban és kertekben termesztik, végül csökkentheti számos rovar és baktérium jelenlétét.

12. Gyömbér

Botanikai név: Zingiber officinale

Erőteljes aromájával és ízével a gyömbért a hangyák nagyon visszataszítónak találták, és a fűszeres íz javítja ezt a hatást. A gyömbér illata eltéríti a hangyákat az útjukról, és elveszítik az irányérzéküket.

13. Szegfűszeg

Botanikai név: Syzygium aromaticum

A szegfűszeget általában ízes ételekhez használják aromás íze miatt, és olyan fák rügyeiből származok, amelyek akár 10-12 méter magasra is megnőhetnek. Ha melegebb övezetekben él valaki, termeszthet szegfűszeget szobanövényként, mivel nagyon hatékonyan távol tartja otthonunktól és kertünktől a hangyákat. De ne feledjük, hogy körülbelül 5-6 évnek kell eltelnie az első betakarításig.

14. Üröm

Botanikai név: Artemisia absinthium

Ha aggódik a kertjében lévő hatalmas hangyatelepek miatt, akkor az üröm ültetése kiváló választás lehet. A hangyák megvetik a keserű ízt, ezért kerülik, és a növényeinkkel táplálkozó lepkék elriasztásában is hasznos.

15. Csombormenta

Botanikai név: Mentha pulegium

A csombormenta hangyariasztó növény is, de inkább az illóolajáról ismert, amely segíthet a légúti betegségek és a tüdőgyulladás kezelésében. De hangya- vagy szúnyogriasztás céljára is nagyszerű.

(Forrás: balconygardenweb.com)   

 

Megosztás

További híreink

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

A cirok lesz a főszereplő Magyarországon: nálunk lesz a következő európai cirokkongresszus

2024.07.23.

Magyarország ad otthont a negyedik európai cirokkongresszusnak 2025 októberében.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás