Zümmög? Csíp? Meg lehet szabadulni a szúnyogoktól!

Semmi sem rontja el úgy el az emberek hangulatát a nyári melegben, mint egy kínzó szúnyogcsípés. És nem csupán kellemetlen vérszívók, de betegségeket is hordozhatnak. A legtöbb háztulajdonos minden évben keresi a módját, hogyan lehetne ezektől a kártevőktől végleg megszabadulni. Szerencsére számos mód van erre – a rovarölő szerektől a természetes és organikus lehetőségekig.

Számos módszerrel kísérleteznek, de nem mindegyik egyformán hatékony. A This Old House Reviews csapata (www.thisoldhouse.com) összegyűjtötte a legjobb módszereket a szúnyogoktól való megszabadulásra és a rovarcsípésmentességre.

Sajnos ezek a repülő kártevők maláriát, nyugat-nílusi vírust, dengue-vírust, sárgalázat, zikavírust és még sok mást is hordozhatnak
Sajnos ezek a repülő kártevők maláriát, nyugat-nílusi vírust, dengue-vírust, sárgalázat, zikavírust és még sok mást is hordozhatnak (Fotó: Pixabay)

A szúnyogok veszélyei

A világ szinte minden országában több mint 3000 szúnyogfaj él, csak az Egyesült Államokban nagyjából 200 faj. Sajnos ezek a repülő kártevők maláriát, nyugat-nílusi vírust, dengue-vírust, sárgalázat, zikavírust és még sok mást is hordozhatnak. Ez a veszély az emberre nézve akkor jelentkezik, amikor a szúnyogok lenyelik a betegséget, a véráramukban hordozzák, majd átadják a következő embernek, akit megcsípnek.

Gyakori tévhit, hogy a szúnyogok táplálékként vért szívnak. A szúnyogok azért nyelnek vért, hogy táplálják a testüket, hogy egészséges petéket tudjanak lerakni és kikölteni. A szúnyogok egyszerre 100 tojást is képesek lerakni, így e kártevő populációi gyorsan kicsúszhatnak az ellenőrzés alól. A szúnyogok irtásakor kulcsfontosságú, hogy többféle módszert alkalmazzunk, hogy a szúnyogokat az életciklus minden szakaszában elpusztítsuk.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a szúnyogok elriasztása és elpusztítása nem ugyanaz a dolog. A szúnyogok elriasztása távol tartja őket valakitől azáltal, hogy kevésbé vonzóvá teszi őt számukra. Vonzzák őket a leheletünkből származó szén-dioxid és az izzadságunk elemei. A szúnyogokat az állóvíz is vonzza, és olyan helyekre rakják le tojásaikat, mint a madáritatók, nedves virágföld, konyhai állóvíz, pocsolyák és más helyek.

A szúnyogok megölése csábító lehetőségnek tűnhet, de nem mindig a mi – vagy a környezet – érdekünk. A szúnyogok ugyanis ellenállóvá válhatnak a rovarirtó szerekkel szemben, így idővel nehezebb lesz elpusztítani őket. Először természetes módszerekkel érdemes próbálkozni – ha a fertőzés kisebb mértékű. Akkor kell a profikhoz fordulni, ha valaki komoly szúnyogproblémákkal küzd.

Hogyan szabaduljunk meg a beltéri szúnyogoktól?

Valószínűbb, hogy a szúnyogprobléma az udvaron jelentkezik, mint magában a lakásban, de az, hogy lefekvéskor szúnyogok zümmögnek valaki körül, igen frusztráló lehet.

A zümmögő szúnyogokat nappal könnyebb észrevenni, mint éjszaka. Ha későre jár, és szeretné felkutatni őket, kapcsoljon be egy lámpát, zseblámpát vagy az okostelefonját, és várja meg, amíg a fény odavonzza őket.

Égessünk el valamennyi kávézaccot egy kávés tálcában vagy tojástartóban, és a füst elriasztja a kártevőket
Égessünk el valamennyi kávézaccot egy kávés tálcában vagy tojástartóban, és a füst elriasztja a kártevőket (Fotó: Pixabay)

Bogárriasztó: A rovarriasztók érintésre megölik a szúnyogokat, és jó megoldást jelentenek, ha csak néhány kóbor bogárral kell szembenéznie.

Gyertyák: A levendulás gyertyák égetése természetes szúnyogriasztó, és még kellemes illatot is kölcsönöz az otthonunknak.

Kémiai repellensek: A hagyományos kémiai szúnyogriasztó spray alkalmazása távol tartja a kártevőket a csípéstől. Olyan termékeket kell vásárolni, amelyek 30-50% DEET-et tartalmaznak. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megállapította, hogy a DEET megfelelő használat esetén továbbra is megfelel a biztonsági előírásoknak.

Kávézacc: Égessünk el valamennyi kávézaccot egy kávés tálcában vagy tojástartóban, és a füst elriasztja a kártevőket. Óvatosan végezze ezt olyan helyen, ahol esetleg kárt okozhat, vagy elindíthatja a tűzjelzőt.

Illóolajok: Nem biztos, hogy olyan hatékonyak, mint a hagyományos rovarirtók. Keverjen össze néhány csepp levendulát, citromot vagy eukaliptuszt egy csésze vízzel, öntse egy szórófejes flakonba, és rázza össze.

Szúnyogcsapdák: Többféleképpen is beszerezhetők szúnyogcsapdák – rendelhető az interneten, vásárolható az élelmiszerboltban vagy a barkácsboltban. De akár maga is készíthet valaki egyet cukros vízből és élesztőből.

Oszcilláló ventilátorok: A szúnyogok nem tudnak jól repülni a széllel szemben. Kapcsolja be a ventilátort, és figyelje, ahogy a szúnyogok szétszélednek, és végül feladják.

Kültéri szappan: Egyes kültéri szappanokat kifejezetten a szúnyogok elriasztására terveztek. A 100%-ban természetes, nem mérgező szappannal, például a Skin Armour Deep Woods Outdoor szappannal való fürdés után az izzadság illata elűzi a szúnyogokat.

És a kertben?

Most, hogy már tudja, hogyan szabadulhat meg a szúnyogoktól otthonában, íme néhány módszer, hogy távol tartsa ezeket a kártevőket az udvarától. A szabadban a szúnyogoktól való megszabadulás leghatékonyabb módszerei közé tartoznak ezek:

Természetes ragadozók vonzása

Gyertyák égetése

Cédrusfa-mulcs

Az állóvíz megszüntetése

Szúnyogcsapdák

Kültéri kémiai repellensek

Természetes elriasztók ültetése

Thermacell

Medencék és tavak kezelése

Sárga LED-világítás

Kémiai repellensek alkalmazása

A kültéri használatra tervezett kémiai rovarriasztó szerek alkalmazása megbízható módja a szúnyogoktól való megszabadulásnak. A repellensek akár nyolc hétig is védelmet nyújthatnak a gyep, a hátsó kertek és a kertek peremén. Hagyományos, biztonságos szúnyogriasztót is fújhat a bőrére.

Állítson fel szúnyogcsapdát!

A szúnyogcsapdák praktikus módja a szúnyogpopuláció megfékezésének. Ezek a csapdák úgy működnek, hogy utánozzák azokat a vizuális és szagingerületeket, amelyek az emberhez vonzzák a szúnyogokat.

A szúnyogcsapdáknak számos fajtája létezik. Egyesek úgy működnek, hogy a szúnyogokat egy ragacsos felületre fogják, míg mások elektromos ráccsal áramütést okoznak nekik. A szúnyogmágnes az egyik legnépszerűbb csapda – úgy működik, hogy felszívja a szúnyogokat.

Ki kell üríteni minden állóvizet, például a vödrökben, ereszcsatornákban, árkokban és állattartó tálakban összegyűlt vizet
Ki kell üríteni minden állóvizet, például a vödrökben, ereszcsatornákban, árkokban és állattartó tálakban összegyűlt vizet (Fotó: Pixabay)

Ennél a módszernél a csapdákat árnyékos helyre kell elhelyezni. Lehet, hogy mozgatni kell őket, hogy megtalálják az optimális elhelyezést a szúnyogok behálózásához. Érdemes megjegyezni, hogy a különböző szúnyogfajok másképp reagálnak a csapdákra, így ez nem egyformán alkalmazható megoldás.

Állóvíz megszüntetése

A nőstény szúnyogok az állóvízbe rakják le petéiket, és ott kelnek ki a lárváik. Ki kell üríteni minden állóvizet, például a vödrökben, ereszcsatornákban, árkokban és állattartó tálakban összegyűlt vizet. Frissítse fel a vizet a madárfürdőkben, és ellenőrizze, hogy a cserepes növényeknek van-e elegendő vízelvezetésük.

Medencék és tavak kezelése

Az olyan állóvizek esetében, amelyeket nem tud megszüntetni, alkalmazzon lárvaölő mártást vagy folyékony lárvaölőt, és rendszeresen futtassa a szűrőt. Annak megakadályozására, hogy a szúnyogok a medencében petézzenek, éjszakára és azokban a hónapokban, amikor nem használja a medencét, mindenképpen fedje le.

Gyertyák égetése

A citronella gyertyák régóta a rajongók kedvencei a szúnyogok elriasztására. Vásárolhat méretes gyertyákat, amelyeket elhelyezhet az udvara körül, és biztosíthatja, hogy a szúnyogok távol maradjanak.

Állítson ki termálcellát!

A Thermacell készülékek permetezés nélküliek, és egy kompakt tartályban bocsátanak ki egy nem zavaró repellens szúnyogriasztót. Teljesen illatmentesek és könnyen újratölthetők.

Növényi természetes riasztók

A szúnyogok elriasztásának nem kell csak praktikusnak lennie – lehet szép is. Természetes elriasztók ültetésével feldobható a kert, miközben távol tartja a gyakori kártevőket. Fontolja meg a következő növények ültetését a szúnyogok távoltartása érdekében:

 Tulsi

 Levendula

 Körömvirág

Citromfű

 Citronella

 Macskamenta

Bazsalikom

 Fokhagyma

 Borsmenta

 Rozmaring

 Geránium

 Zsálya

Cédrusfa-mulcs

A cédrusfa-mulcs felszívja a felesleges nedvességet, így az a talajban marad, és megakadályozza, hogy a szúnyogok megtelepedjenek a növényzetben.

Számos madár természetes szúnyogragadozó, köztük a lila partifecskék, a vízimadarak, a fecskék és a vándorló énekesmadarak
Számos madár természetes szúnyogragadozó, köztük a lila partifecskék, a vízimadarak, a fecskék és a vándorló énekesmadarak (Fotó: Pixabay)

Természetes ragadozók vonzása

A ragadozók nem tudják teljesen felszámolni a problémát, ha elárasztanak  valakit a szúnyogok, de ha csak itt-ott akad néhány nemkívánatos jószág, érdemes megpróbálkozni a vonzásukkal.

Számos madár természetes szúnyogragadozó, köztük a lila partifecskék, a vízimadarak, a fecskék és a vándorló énekesmadarak. A madáretető felállítása biztos lépés e madarak vonzásához. A denevérház telepítése szintén segíthet. A denevérek felfalják a szúnyogokat, bár nem biztos, hogy valaki szeretné a denevéreket az otthona közelébe csalogatni.

Ha van kerti tó, akkor olyan ragadozókkal, mint az aranyhalak, a koi és a vörösfülű csúszóteknősök is jól járhat.

Használjon sárga LED-es világítást!

A szúnyogokat vonzza a hagyományos izzók fénye. A meleg, sárga LED-fények kevésbé vonzóak számukra az American Association for the Advancement of Science szerint.

Professzionális szúnyogirtás

Bár a barkácsmódszerekkel lehet némi sikert elérni, ha rengeteg szúnyoggal van dolga valakinek, akkor profi kártevőirtó céget kell hívnia. A professzionális kártevőirtó cégek rendelkeznek a szúnyogok életciklusának minden szakaszában történő elpusztításához szükséges szakértelemmel, és jobban ismerik a vegyszerek alkalmazásakor követendő biztonsági gyakorlatokat.

Íme, a professzionális szúnyogirtásra vonatkozó ajánlás a This Old House Reviews csapatától:

Terminix

A Terminix szúnyogirtó megoldása gyors hatású, speciális kezeléssel ígéri a szúnyogok elpusztítását. Polimerrétege megvédi a termék hatóanyagát az időjárás és a gyep öntözésétől, így hetekig tartó szúnyogmegelőzést tesz lehetővé.

Először a Terminix megvizsgálja a kertet szúnyogok után kutatva. Ezután a szakember egy kezelési tervet készít, amely egy védőkörzetet foglal magában. A Terminix egyszeri alkalmazást és havi kezelést kínál.

Orkin

Ez a megbízható kártevőirtó cég célzott szúnyogirtási eljárást követ, amely magában foglalja a havi kezelést és a szúnyogok által terjesztett betegségek, például a nyugat-nílusi és a zikavírus elleni további védelmet.

Egy alapos vizsgálat elvégzése után az Orkin szakembere konkrét kezelési tervet készít.

Az Orkin három elsődleges kezelési módot alkalmaz – mikrobiális rovarölő szereket, amelyek gátolják a vízben való szaporodást, rovarölő szereket, amelyeket olyan növényekre alkalmaznak, amelyeket a kifejlett szúnyogok menedékként használnak, és rovarnövekedés-szabályozókat, amelyek megakadályozzák a szúnyogok fejlődését az állóvizekben.

Hawx

A Hawx kártevőirtó cég személyre szabott szúnyogirtási tervekkel dolgozik, és a szúnyogok tenyészőhelyeit és fészkelőhelyeit is megszüntetik az udvar körül. A Hawx egy szemlével kezdve azonosítja a problémás területeket, célzott szúnyogirtást alkalmaz ködképző segítségével, és egyéb lépéseket javasol, hogy az otthon szúnyogmentes maradjon.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

8 növény, amivel garantáltan az őrületbe kergetjük... Az egész ország életét megkeserítik jelenleg a szúnyogok. Várjuk az önkormányzatok és az egyéb, a témában érintett szervek segítségét, pedig mi magun...
A sárgalázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyog megjel... Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog. Az ázsiai tigrisszúnyog aktívan csípi az embert, a házi és vadáll...