Zöldségszalámi és okostojás: két új élelmiszeripari fejlesztés mutatkozott be Mosonmagyaróváron

Két innovatív terméket is bemutattak egy sajtótájékoztatón a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron. A zöldségszalámi és az okostojás feltalálása minden agráregyetem hallgatóinak példa lehet, mert megmutatja azt, miként lehet modern élelmiszerekkel a hazai és a nemzetközi piacra kerülni. A rendezvényen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója, Csurka Tamás termékeit ismertették: az okostojást és a Saladmit, a zöldségszalámit.

A Kisalföld számolt be róla, hogy a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint a Blue Seven Group Zrt.-vel együttműködésben arra törekszik, hogy az agráregyetemek hallgatói a tudásukat a gazdaságban is kamatoztassák, fejlesztéseikkel pedig piacra léphessenek. Nagy István agrárminiszter szerint az, aki a leggyorsabban reagál a piaci változásokra és innovatív termékeket tesz le az asztalra, komoly üzleti sikereket tud elérni. Az Óváron bemutatott termékek után reméljük, továbbiak következnek majd, akár itt, a mosonmagyaróvári karon is – mondta el a sajtótájékoztatón a politikus.

Hús helyett zöldségekből készült különleges szalámi-szabadalom
Hús helyett zöldségekből készült különleges szalámi-szabadalom

Okostojás és zöldségszalámi bemutatója volt Óváron

Az eseményen bemutatták a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója, Csurka Tamás innovatív termékeit: az okostojást és a Saladmit, avagy a zöldségszalámit. A magas rozs- és fehérjetartalmú zöldségszalámi érdekessége, hogy nem úgy készítik, ahogy a hagyományos hentesárut. Ebben az esetben egy olyan szalámit hoznak létre, ami hozzájárul az egészséges életmódhoz. Egyik összetevője ráadásul a fiatal feltaláló másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó okostojás, amely elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálhatja. 

Ezt üzeni a fiatal feltaláló

Csak biztatni tudom a kar hallgatóit arra, hogy legyenek bátrak és legyenek jó, innovatív ötleteik. A szorgalom és tanulás mellett fontos, hogy a gyakorlatban is használják a tudásukat. A kutatás-fejlesztés és a hallgatók együttműködése hozhat létre olyan terméket, ami sikeres lehet és piacra is kerülhet – fogalmazott a lapnak Csurka Tamás hallgató, az okostojás és a zöldségszalámi feltalálója.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...