Bőséges a vöröshagymatermés, olcsóbb lesz a halászlébe

Az EU-ban 2016-ban bőséges hagymatermést takarítottak be, ezért a hagyma ára csökkent. 2017-ben az előző évről áthúzódó készletek nyomást gyakoroltak a piacra. Ez az árak zuhanását okozta. Az előzetes becslések szerint 2017-ben várhatóan 1 százalékkal csökkenhet az uniós vöröshagymatermés az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a minősége gyengébb lesz. Magyarországon az átlagosnál jobb hagymatermést várnak mennyiségben és minőségben egyaránt.

Az Európai Unióban a 2016. évi hagymaszezonban bőséges termést takarítottak be, ezért a hagyma ára csökkent. A 2017. évi termés betakarításakor az előző évről áthúzódó hagymakészletek nyomást gyakoroltak a piacra. Ez az árak zuhanását okozta. Az előzetes becslések szerint 2017-ben várhatóan 1 százalékkal (6,01 millió tonnára) csökkenhet az unió vöröshagymatermése az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a minősége gyengébb lesz. Spanyolországban 11 százalékkal 1,30 millió tonnára csökkenhet, míg Hollandiában 7 százalékkal 1,28 millió tonnára, Lengyelországban 4 százalékkal 0,66 millió tonnára nőhet a betakarított vöröshagyma mennyisége.

Jó a vöröshagymatermés, de alacsony az ára (Fotó: Pixabay, Couleur)
Jó a vöröshagymatermés, de alacsony az ára (Fotó: Pixabay, Couleur)

Magyarországon az elmúlt három évben 2,1-2,4 ezer hektáron évente átlagosan 60 ezer tonna vöröshagymát termeltek. Szakértők az idén az átlagosnál jobb termést (60-65 ezer tonna) vártak mennyiségben és minőségben egyaránt.

Magyarországon nem elég a vöröshagymatermés

Magyarország a megtermelt belföldi vöröshagymtermés mellett jelentős mennyiségű behozatalra szorult az elmúlt években, évente átlagosan 9-16 ezer tonnát ért el az import mennyisége. 2017 első nyolc hónapjában 4 százalékkal kevesebb, 13,05 ezer tonna vöröshagymát importáltunk, mint egy évvel korábban. A legtöbb vöröshagymát Németország szállította, ahonnan 4,34 ezer tonna érkezett. Hollandiából 34 százalékkal kevesebb, azaz 2,42 ezer tonna vöröshagymát vásároltunk, ugyanakkor Ausztriából 59 százalékkal 2,55 ezer tonnára bővült a beszállított mennyiség. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős, mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként Romániába és Szerbiába. Az idei év első nyolc hónapjában 29 százalékkal 2,4 ezer tonnára nőtt a kivitel, amelynek 95 százaléka Romániába került.

A Budapesti Nagybani Piacon a 2016. évi tárolási időszakban (1–12. hét) a barna héjú vöröshagyma termelői ára 21 százalékkal alacsonyabb volt (94 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Januártól júniusig Ausztriából, valamint áprilistól júniusig Hollandiából érkezett vöröshagyma a Budapesti Nagybani Piacra. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára a 23–46. héten 28 százalékkal volt alacsonyabb (78 forint/kilogramm) a 2016. év ugyanezen időszakának átlagárához képest.

Csökkent a fejes káposzta importja

Az unió legnagyobb káposztatermelője Lengyelország, ahol a 2016. évi termés meghaladta az 1 millió tonnát. A poznani nagybani piacon az idei betakarítású fejes káposzta termelői ára – a kisebb kínálat miatt – emelkedett késő ősszel az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5-2,6 ezer hektár körül alakult az elmúlt években. A termés 52,9 ezer tonnára mérséklődött 2016-ban az előző évihez képest. A fejes káposztát döntően szabadföldön termesztik, a hajtatott fejes káposzta idei termőterülete 230–250 hektár között alakult.

Magyarország fejeskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt az elmúlt két évben. Az idei év első nyolc hónapjában a behozatal 41 százalékkal 2,39 ezer tonnára esett az elmúlt év azonos időszakához képest. A Németországból származó import 12 százalékkal 1,28 ezer tonnára, a Macedóniából érkező 278 százalékkal 676 tonnára bővült, ugyanakkor Hollandiából 80 százalékkal 229 tonnára és Lengyelországból 74 százalékkal 130 tonnára csökkent a beszállítás. Az export 37 százalékkal csökkent, 2,40 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada Romániába, valamint a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.

A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára a 2017. év elején alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A primőr fehér fejes káposzta április közepén tűnt fel a kínálatban, amelyet 8 százalékkal kínáltak magasabb áron (206 forint/kilogramm) a 16–24. héten, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban a kínálat hollandiai importtal egészült ki. A primőr termék kifutása után a szabadföldi fehér fejes káposzta ára a 26–46. héten 21 százalékkal 92 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: AKI és Magro.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vöröshagyma termelő nagyhatalmak az unióban A magyar konyha jellegzetessége, hogy nagyon sok vöröshagymát használ. De, vajon a termelésében is élen járunk-e? Ha nem, melyek a legnagyobb vöröshag...
A káposzta helyzete az unióban Mint oly sok mindent, az orosz embargó a káposztapiacot is negatívan befolyásolta mind Európában, mind az Európai Unió területén. Ez azért érdemel kie...
Elmarad az uniós átlagtól a fejes káposztánk termé... A magyar lakosság körében egyre jobban kezd háttérbe szorulni a káposzta fogyasztása. Helyette inkább a divatosnak számító karfiolt és brokkolit keres...
Elkeserítő, sok tonnányi élelmiszer rohad a földek... A káposztával foglalkozó gazdák nagy valószínűséggel szeretnék elfelejteni az idei szezont, pedig még a betakarítás hátra van. Épp ez az egyik legnagy...
A vöröshagyma hazai piacán folytatódott a szenvedé... Hiába épül rá az egész konyhakultúránk és hiába van belőle hungarikum, a vöröshagyma hazai piaca máig nem épült fel a 2000-es évek sokkjából. Ráadásul...
Lengyelország a káposztafejek hazája Európában közel 400 ezer hektáron termesztenek káposztaféléket: Oroszország (110 ezer hektár), Ukrajna (71 ezer hektár), Románia (48 ezer hektár), Len...