Marc Mascetti francia kertész 17 hektáros, agyagos talajú parcellája a franciaországi Marcoussisban az Európa nagy részét sújtó szárazság miatt rendkívül száraz. A szárazság ellenére Mascettinek mégis sikerült termesztenie tököt, babot, paradicsomot, hagymát és egyebeket – olvasható a The Connexion weboldalán megjelent cikkben. Mindezt öntözés és trágyázás nélkül tette. Ez hogyan lehetséges?
Marc Mascetti szerint a titok az, hogy a növényeket a felszín alatti talajban található nedvességgel táplálják.
Szerves hulladék
A föld előkészítését télen kezdi el, hagyja, hogy a gyomok nőjenek, összekeveri őket a termésből származó szerves hulladékkal, és a keveréket a föld alá temeti, hogy a férgek elfogyasszák.
„A mikroorganizmusok mindent, amit elástam, trágyává és nedves szerves anyaggá alakítanak át. Ezeket a növény hasznosítani tudja” – mondta.
Ezután, amikor esik egy kis eső, azon dolgozik, hogy átforgassa a talajt, hogy a felszíni nedvesség a föld alatt rekedjen.
“Meg kell próbálnunk megértetni a növényekkel, hogy nem adunk nekik semmit, amit a felszínről ihatnak, és arra kényszerítjük őket, hogy olyan gyökérrendszert alakítsanak ki, amely mélyen a föld alá hatol”.
Lusta növények
Szerinte a növényeknek tudniuk kell, hogyan boldoguljanak maguktól. Ehelyett lusták lettek. Hozzáteszi, hogy az a zöldség, amelyik nem kap vizet, kicsi marad, de koncentrált lesz. „Tápláló lesz. Jobb keveset, de jól termelni, mint sokat termelni és a felét kidobni.”