Virágok: a felhőtlen gyönyör forrásai – de vannak a szél szárnyán utazó ellenségeik is

Ki ne emlékezne a jelenetre a Dennis, a komisz című filmből, amelyben Wilson bácsi kertjében 40 évnyi törődésnek köszönhetően épp virágozni készül egy olyan ritka orchidea, amely aztán egy pár másodpercig tartó burjánzás után gyakorlatilag azonnal elhal? Vajon mi az oka annak, hogy úgy várjuk a növényeink virágzását, mint egy nagy eseményt, mint Wilson bácsi a különleges orchideájának nyílását?

A virágok sokszínűsége szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra is, pompázatos illatukkal szinte nem tudunk betelni. A virágba borulás a növények életének legszebb időszaka, amely nálunk, embereknél is egy létező életszakasz, amikor azt mondjuk, hogy a virágkorunkat éljük.

A virágok tapintása, illata és a nyugtató színük mind javítják a hangulatot, és lelket öntenek az emberbe
A virágok tapintása, illata és a nyugtató színük mind javítják a hangulatot, és lelket öntenek az emberbe (Fotó: Pixabay)

Ha van egy talpalatnyi zöldfelület, amit megműveltünk, ahol jól érezzük magunkat, az már a mi kertünk. Nem számít, hogy nagykert, hátsó udvar, ágyás, balkon vagy csak néhány cserép. A virágok tapintása, illata és a nyugtató színük mind javítják a hangulatot, és lelket öntenek az emberbe –fogalmaz a szabadfold.hu Gazdanet rovatának írása.

A növényeknek jól kell érezniük magukat a környezetükben

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a növényeink társaságában, a növényeknek is jól kell érezniük magukat a környezetükben. Ehhez elegendő néhány dologra odafigyelni.

Ha kert, akkor mostanság a fókuszban a növényegészségügynek kell lennie.

Virágcsemetéink fejlődése során a tápanyagok és a víz szakszerű biztosítása mellett a legfontosabb harmadik elem a növényegészségügyi higiénia betartása. Ez csökkenteni hivatott a gombabetegségek megjelenését. Ilyen célra szolgál ültetéskor a megfelelő virágföld megválasztása, ahol más egyéb szempontok mellett fontos annak jó vízelvezető képessége is. De ide tartozik a virágok összezsúfolását tiltó jó tanács is, mert ezek a tényezők a későbbiekben komoly megbetegedési kockázatot hordoznak magukban.

Növényvédelem-virágvédelem

A higiénés szabályok megtartása mellett is lehetnek olyan hajlamosító, főként időjárási körülmények, amelyek kedveznek a gombás fertőzésnek. Ha nem vesszük észre időben a tüneteket, és nem védekezünk ellenük, akár végzetesek is lehetnek növényeink számára. Ezért a felnevelésük és babusgatásuk mellett ma már szinte elengedhetetlen egy-egy növényvédelmi permetezés.

A legnagyobb veszedelem a szürkepenész (Botrytis cinerea)!

Mindenki által ismert a szőlőfürt rothadását is előidéző gomba, ugyanez a faj szinte valamennyi évelő, egynyári, balkon, cserepes és ágyás növényünket is képes megbetegíteni. A levegőből, széllel szállított spórákkal érkezik. Kiültetést követően egészen őszig fertőz, ezért fokozott figyelmet igényel.

A tőlevelek és virágtengelyek, -bimbók, megbarnulnak, fonnyadnak, a virágszirmon szürkés vörösessé válik. Vagy barna gyűrűfoltok jelennek meg, végső stádiumban rothadásnak indul a növény, és szürke molyhos, pókhálós bevonat jelenik meg rajta.

A betegség fő hajlamosító tényezője a hőmérséklet ingadozása és a levél-talaj hosszú idejű (8-10 óra) vízborítottsága. Ha hirtelen vagy jelentősen lehűl a levegő (pl. frontbetöréskor és utána), ugyanakkor a virágaink levélzete, talaja nedves, a fertőzés biztosan bekövetkezik.

Jó hír, hogy a szürkepenész betegségre van egy professzionális megoldása a Syngenta Kft-nek.

Virágcsemetéink fejlődése során a tápanyagok és a víz szakszerű biztosítása mellett a legfontosabb harmadik elem a növényegészségügyi higiénia betartása
Virágcsemetéink fejlődése során a tápanyagok és a víz szakszerű biztosítása mellett a legfontosabb harmadik elem a növényegészségügyi higiénia betartása (Fotó: Pixabay)

A virágok megmentője

A Switch 62,5 WG készítmény kimagasló hatékonyságot mutat a szürkepenész megbetegedés ellen dísznövényekben, virágokban. Nagy előnye, hogy blokkolni tudja a fertőzést, és a növényre permetezve nem hagy foltot.

Amennyiben a hajlamosító tényezők jelen vannak, kis kézi permetezőt használva védekezzünk. Összpontosítsunk a hajtás és a virágrészek védelmére.

Egy-egy jól időzített kezeléssel biztos sikert fogunk elérni, amit azután virágözönnel hálálnak meg növényeink.

A Switch 62,5 WG engedély nélkül megvásárolható termék, munka és egészségügyi várakozási idő a permet beszáradása után nincs.

Dozírozás: 15gr / 10 liter vízbe.

A gazdaboltokban, Oázis és Hermész áruházakban kis kiszerelésben (10 gramm) is kapható a Switch 62,5 WG.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben a napraforgó, ideje védekezni gomba ell... Úgy tűnik, a napraforgótáblákat megkörnyékezte a fehérpenészes rothadás. A primer tünetek már több helyen is megjelentek. Ideje megkezdeni a vegyszere...
Zöld föld: veszik, mint a cukrot Hatalmas mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund (jó alap) nevet viselő virágföld a vár...