A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák majd a baromfitermékek Japán piacra szállítását. Ez jelentős mértékben csökkentheti a magyar vállalatok esetleges exportkiesését. A magyar baromfiágazat ezzel előnyre tesz szert.
Az európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különböző baromfi termékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán. A szakdiplomáciai sikerről a japán országos főállatorvos, dr. Norio Kumagai tájékoztatta hivatalos levelében hazánk országos főállatorvosát, dr. Bognár Lajost. A hírről az Agrárminisztérium számolt be.
A terület alapján történő döntéshozás jövőbeni gördülékeny alkalmazását az agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, az országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos kezdeményezte a japán hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járvány után. A főállatorvosok személyes egyeztetésein túl japán szakértők is hazánkba látogattak 2017 augusztusában, hogy megvizsgálják a megállapodáshoz szükséges feltételeket. A látogatás jó eredménnyel zárult, a regionalizáció bevezetése a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését is jelenti. A döntés következtében a japán exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások egy jövőbeni járvány esetén európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak.
A termelésmennyiség Kelet-Európába tolódik, hatalmas lehetőség előtt a hazai baromfiipar
Bizakodó hangulatban telt az ötödik alkalommal megrendezett Baromfi Világnap, mivel a Baromfi Termék Tanács (BTT) által szervezett konferencián a világ baromfiiparát ismerő két külföldi előadó is a hazai baromfiipar számára kedvező globális fejleményekről számolt be – erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.
Adrian Westrate, a RaboResearch Food & Agribusiness ügyvezető igazgatója már inkább a középtávú tendenciákat vázolta fel. A hazai ágazati szereplőknek az egyik legfontosabb hír, hogy az EU-n belül a nyugati tagállamok egyre inkább a mennyiség korlátozása mellett teszik le a voksukat. Inkább új, sokszor állatvédelmi jellegű koncepciókat alkotva igyekeznek megtartani a piacaikat – ilyen például az antibiotikumok használatának visszaszorítása, vagy a fogyasztóknak jobban tetsző hosszabb hizlalási idő.
Ezek miatt a termelésmennyiség egyre inkább Közép- és Kelet-Európa felé tolódik, ami hatalmas lehetőséget jelent a magyar mellett a lengyel, a román és az ukrán baromfiszektornak is.