Vetőmag tisztítása a sikeres növénytermesztésért

A vetőmag sokak képzeletében csak úgy jelenik meg, hogy egy zsáknyi betakarított szemtermés, amelyet szaporítási célzattal a talajba juttatunk. Igen ám, de a vetőmag előállítás egy hosszú folyamat, amelynek során tisztítani és osztályozni kell a magokat ahhoz, hogy egyöntetű, azonos értékű vetőmaghalmazt állítsunk elő.

Ennek a folyamatnak az egyik fő lépéséről, a tisztításról következik most néhány érdekes információ. A tisztítás tulajdonképpen az a folyamat, amely során a vetőmagot megtisztítjuk minden szennyeződéstől, idegen magvaktól, kártevőktől és kórokozóktól. A tisztítás már a kombájnban elkezdődik, a szennyeződés java már ilyenkor eltávozik a magok közül, de szükség van később a további tisztításra is.

A vetőmagtételek tisztítása történhet egymenetben, kétmenetben, illetve összetett módon. Egymenetes tisztítás során méret és aerodinamikai tulajdonságok alapján szeparálják el a vetőmagtól a szennyeződéseket és idegen magvakat. Kétmenetes tisztítás során az egymenetes tisztítási folyamaton túl plusz egy műveletre még szükség van. Hosszúság, sűrűség, felületi minőség alapján tovább tisztítják a magvakat. Összetett tisztítás alkalmazásakor az egymenetes eljárást egymás után többször alkalmazzák, valamint néhány speciális művelettel egészítik ki a tisztítási folyamatot.

A magtisztítók elengedhetetlenek a minőségi vetőmag előállításához (Fotó: gabonatisztitok.hu)
A magtisztítók elengedhetetlenek a minőségi vetőmag előállításához (Fotó: gabonatisztitok.hu)

 

A két legnépszerűbb magtisztító berendezés a légáramos és a szelelő rosták.

Légáramos magtisztítók

Az ilyen elven működő tisztítóberendezések áramlási (aerodinamikai) tulajdonságok alapján választják szét a magokat a szennyeződésektől és az idegen magvaktól. A módszer működésének követelménye, hogy az alkotórészek lebegtetési sebessége különböző legyen.

Legyen szó ferde légáramú, vagy függőleges légáramú magtisztítóról, jellemzően rostával építik egybe a hatékonyság növelése miatt. Előfordulnak ugyan esetek, amikor a függőleges légáramú tisztítókat csak önállóan, rosta nélkül használják, megbízható hatásfokkal.

A légáramos magtisztítók úgy működnek, hogy a tisztítandó magokhoz kalibrálják be a légáramlat erősségét. A magvak épp csak lebegni kezdenek, a szennyeződések viszont a légáramlattal tovább haladnak, így tisztul ki a vetőmagtétel.

Szelelőrosták

A szelelő rosták működése hasonlít a légáramos magtisztítóéhoz, de mégis különbözik tőle. Általánosságban ezt a módszert alkalmazzák a legtöbb esetben. Tisztító és osztályozó munkáját a magok mérete és azok aerodinamikai tulajdonságai alapján végzi.

Jellemzően több rostával dolgoznak a gépek és egy elő-, valamint egy utószélcsatornával rendelkeznek. A rosták több féle lyukazattal rendelkeznek. A rostanyílások lehetnek kör, négyzet, téglalap, valamint különleges alakúak is. A szelelőrosták többnyire síkrostákkal dolgoznak, de megtalálhatók a henger és csonkakúp alakú rostákkal rendelkező gépek is.

Látható, hogy a magtisztító gépek összetett, bonyolult elven működnek. Nélkülük azonban elképzelhetetlen lenne a megfelelő minőségű vetőmag előállítása, ami nélkülözhetetlen a sikeres növénytermesztésben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...