Veteményezés: a cél az, hogy egészséges és ízletes legyen a termés

„A veteményezést nem lehet elég korán elkezdeni. A magvetés, a növény fejlődése, majd annak étellé való elkészítése a gyermekek számára is érdekes folyamat. A mi családunkban már a legkisebbek is részt vesznek a vetési munkákban. Mondhatjuk inkább úgy is, hogy a 3 és 5 éves unokahúgaim élvezik talán leginkább a munkát.

Minden évben elvetjük a sárgarépát, petrezselymet, zöldborsót, babot, cukkinit, tököt, salátát, hagymát, és minden évben izgatottan várjuk, figyeljük azok fejlődését. Paprikát, paradicsomot és zellert palántaként szoktunk ültetni” – sorolja a saját kert adta teendőket a gazdablog.hu hasábjain Benedek Borbála kertészmérnök, növényorvos.

A sárgarépa- és a petrezselyemgyökér számára is kedvezőbb a könnyű, homokos
talaj (Fotó: Pixabay)

A spenótot és a sóskát szerinte olyan helyre kell vetni, ahol nem történik talajforgatás, mert mindkettő évelő növény, minden évben előbújnak a leveleik, és ezeket folyamatosan lehet szedni. A főzelék és a mártás a friss levelekből a legfinomabb.

A paradicsom- és a paprikapalánta ültetésével még lehet várni néhány hetet. Számos fajtából áll a választék, de amikor a piacon palántát válogatunk, ne feltétlenül a legmagasabb növendékeket válasszuk ki, hanem inkább az erős gyökérrel, vastagabb szárral rendelkezőket – figyelmeztet a szakember. A paradicsomot érdemes egy karóhoz kikötni, mert az a termés súlyánál fogva eldőlhet. A paprika önmagában is megáll. Ezek a növények meghálálják, ha öntözik is őket.

A saláta a leggyorsabb növény, ami először kibújik a talajból. Ez a növény gyorsan fejlődik ugyan, viszont hamar meg is öregszik. Ezért a salátát már 3-4 leveles állapotában betakarítják, így történik az egyelés. Tehát ha egy növényt eltávolítanak, a mellette lévőknek lesz helyük növekedni.

A sárgarépa- és a petrezselyemgyökér számára is kedvezőbb a könnyű, homokos talaj, a borsót és a babot mindig úgy vetik, hogy azt zölden, frissen be is takarítják. Nem várják meg, míg megszárad a bab, hanem még mikor zsenge, leszüretelik, a hüvelyeket feldarabolják és mélyhűtőbe teszik. A borsó betakarítási időpontjára nagyon oda kell figyelni – mutat rá egy fontos elemre Benedek Borbála.

Nem véletlenül hívják a nagyüzemi zöldborsó-termesztést perctechnológiának. A zöldborsó akár órák vagy egy nap alatt is képes megvénülni, azaz keserűvé, keménnyé válik a hüvelyben lévő mag. Ha a megfelelő betakarítás időpontját elhibázza valaki, akkor ténylegesen hiába dolgozott.

A fokhagyma náluk mindig dughagymaként kerül a talajba. Ezek aztán szépen meghíznak, és szinte egész télen felhasználhatók, ha megfelelő helyen tárolják őket. A vöröshagymát magról vetik, ez is kedveli az az öntözést.

A főzőtök és a cukkini igazán hálás növény, ezeket ún. fészekbe kell vetni, azaz 1 méterszer 1 méterre kell elvetni egy helyre 4-5 magot. Az ebből szárba szökkenő növényeken aztán szép számmal fejlődnek majd a termések. A tökfélék termesztése nem igazán bonyolult, meghálálják ugyan a csapadék mellett a kiegészítő öntözést, de ha kedvező a nyár elei csapadékeloszlás, öntözésre nincs szükség.

Benedek Borbáláék házi kertjében nem használnak növényvédőszereket. Nem azért, mintha biogazdálkodni szeretnének, hanem mert nincs rá szükségük. Az ember a saját kertjéből azt takarítja be – mondja a kertészmérnök, növényorvos –, ami éppen termett, a cél leginkább az, hogy egészséges és ízletes legyen a termés.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vetések, munkálatok – zalai körkép Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került már a mag. Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 498...
“Dolgozni csak pontosan, szépen… ...ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes." Az előző idézet, amely József Attilától származik, igaz a mezőgazdaságra is. Egy konyhakert is csak akk...
Végefelé közeledik a napraforgó betakarítása Zaláb... Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak. A nap...
A deflektor kötelező! Ez év elejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vet...
Később kezdődik a vetés a belvíz miatt Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra.  Amennyi...
Most vessen borsót, vagy sárgarépát Már márciusban is kellőképpen jó idő volt a tavaszi talajmunkák megkezdéséhez, de igazán csak áprilisban pezsdül fel az élet a földeken. Persze a kony...