A madárinfluenza legutóbbi megjelenése óta sokan félnek attól, hogy a fertőzött húsokból a boltok polcaira is kerülhet. Szakértők szerint azonban ettől nem kell tartani, nem kerülhet a boltokba veszélyes élelmiszer. A hőkezelés pedig egyébként is megöli a vírust, így a fertőzés veszélye szinte nulla.
Megnyugtató hírek érkeztek a Nébih felől, ugyanis véleményük szerint nem kell attól tartani, hogy madárinfluenzával fertőzött hús, vagy tojás került a boltok polcaira. Ugyan eddig a H5N8 szerotípus embert még nem fertőzött meg, de ettől függetlenül a kereskedelembe fertőzött madár húsa nem kerülhet. A szigorú intézkedések annak köszönhetőek, hogy ugyan emberre nem veszélyes a vírus, a fertőzött hússal kivihető még nem fertőzött területre is a betegség és ott tovább fertőzheti a helyi baromfiállományt.
Az influenzavírusok egyébként az érzékenyebb vírusok közé tartoznak. A H5N8 túlélőképessége hidegben nagyobb, mint melegben. Így fagyasztott, vagy hosszú ideig hűtőben tartott húsokban, tojásokban akár 20 napig is fertőzőképes marad a betegség. 70 fokon azonban a vírus elpusztul, így a főzés, sütés után biztonsággal fogyasztható a baromfihús.
Szintén ki kell emelni, hogy bár az influenzavírusok változékonyak, így könnyen új típusok jönnek létre, a jelenleg Európában levő H5N8 szerotípus az influenzavírushoz képest stabil, mutációra nem hajlamos. Ezzel együtt a betegség mielőbbi leküzdése kiemelten fontos.