Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába

Egy néhány éve Izraelben azonosított új paradicsomvírus terjed az olaszországi Szicíliában. Az újonnan megjelent faj a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A faj hivatalosan a Tomato Brown Rugose Fruit Virus elnevezést kapta.

A FreshPlaza olasz kiadásának tudósítására a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. Az először 2014-ben észlelt betegség tavaly Mexikóban és Németországban jelent meg, az idén pedig Szicíliában találták meg. Az eset azért is jelentős, mert az olasz növényállomány különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre. Olaszország ugyanis a világ második legnagyobb ipari paradicsom-termelője, az európai termés több mint fele származik onnan.

Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába, védekezni nem lehet ellene, az egyetlen megoldás a megelőzés - képünk illusztráció
Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába, védekezni nem lehet ellene, az egyetlen megoldás a megelőzés – képünk illusztráció

Az újonnan megjelent vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A fajnak egyelőre nincs magyar neve, hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virus-nak (ToBRFV) nevezik. A Tobamovírusok nagyon fertőzőképes és stabil szervezetek. Ez azt jelenti, hogy az új képviselőjük valószínűleg képes áttörni a rezisztens fajták védvonalát is, aminek következtében gyorsan terjedhet az európai paradicsomföldeken – írja a cikk.

A paradicsom, a paprika és a dohány van veszélyben

A betegség tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón az érés előrehaladtával nagy sárgás foltok jelennek meg. A levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon pedig barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki. A virágkocsányon és a kehely felszínén nekrotikus foltok képződnek, a levélen pedig olyan mozaikos foltok jönnek létre, amelyek később elszáradnak.

A vírus a művelőeszközökkel és a talajjal, illetve a mag felületén is könnyen átvihető. Ugyanakkor a mag belsejébe nem hatol be, és megfelelő eljárásokkal eltüntethető onnan. A természetben 2 évnél is tovább fennmarad a talajban, a termesztőközegben és a fertőzött növények gyökérmaradványain. Ugyanígy megmarad a munkagépek és a művelőeszközök felszínén is.

A megelőzés az egyetlen megoldás

A fertőzést csak megelőzni lehet, amire a hipóval és a jóddal történő fertőtlenítést javasolják, illetve az olasz termelők tejporoldattal is védekeznek a vírusok ellen. A már fertőződött területre legalább 2 évig tilos a vírus gazdanövényét ültetni. A munkaeszközöket gyakran és gondosan fertőtleníteni kell, a dolgozóknak naponta tiszta ruhát kell venniük és a fertőtlenített és minősített termékeket kivéve nem ajánlott szerves anyagokat kijuttatni a területre.

A tünetek felismeréséhez az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) weboldalán látható képek segítenek, amelyeket ide kattintva nézhet meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...
Éjszaka is képes növekedni a paradicsom Persze nem minden fajta. Kutatók egy csoportja létrehozott génkezeléssel egy olyan paradicsomfajtát, amely folyamatos megvilágítás mellett állandó növ...
Milyet termesszünk? – közkedvelt hazai paradicsomf... Rohamosan közeledik a palántázási szezon, bár jelenleg az időjárás nem ezt mutatja. Bő egy hónap múlva már bátran kiültethetjük a paradicsompalántákat...