Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába

Egy néhány éve Izraelben azonosított új paradicsomvírus terjed az olaszországi Szicíliában. Az újonnan megjelent faj a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A faj hivatalosan a Tomato Brown Rugose Fruit Virus elnevezést kapta.

A FreshPlaza olasz kiadásának tudósítására a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. Az először 2014-ben észlelt betegség tavaly Mexikóban és Németországban jelent meg, az idén pedig Szicíliában találták meg. Az eset azért is jelentős, mert az olasz növényállomány különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre. Olaszország ugyanis a világ második legnagyobb ipari paradicsom-termelője, az európai termés több mint fele származik onnan.

Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába, védekezni nem lehet ellene, az egyetlen megoldás a megelőzés - képünk illusztráció
Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába, védekezni nem lehet ellene, az egyetlen megoldás a megelőzés – képünk illusztráció

Az újonnan megjelent vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A fajnak egyelőre nincs magyar neve, hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virus-nak (ToBRFV) nevezik. A Tobamovírusok nagyon fertőzőképes és stabil szervezetek. Ez azt jelenti, hogy az új képviselőjük valószínűleg képes áttörni a rezisztens fajták védvonalát is, aminek következtében gyorsan terjedhet az európai paradicsomföldeken – írja a cikk.

A paradicsom, a paprika és a dohány van veszélyben

A betegség tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón az érés előrehaladtával nagy sárgás foltok jelennek meg. A levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon pedig barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki. A virágkocsányon és a kehely felszínén nekrotikus foltok képződnek, a levélen pedig olyan mozaikos foltok jönnek létre, amelyek később elszáradnak.

A vírus a művelőeszközökkel és a talajjal, illetve a mag felületén is könnyen átvihető. Ugyanakkor a mag belsejébe nem hatol be, és megfelelő eljárásokkal eltüntethető onnan. A természetben 2 évnél is tovább fennmarad a talajban, a termesztőközegben és a fertőzött növények gyökérmaradványain. Ugyanígy megmarad a munkagépek és a művelőeszközök felszínén is.

A megelőzés az egyetlen megoldás

A fertőzést csak megelőzni lehet, amire a hipóval és a jóddal történő fertőtlenítést javasolják, illetve az olasz termelők tejporoldattal is védekeznek a vírusok ellen. A már fertőződött területre legalább 2 évig tilos a vírus gazdanövényét ültetni. A munkaeszközöket gyakran és gondosan fertőtleníteni kell, a dolgozóknak naponta tiszta ruhát kell venniük és a fertőtlenített és minősített termékeket kivéve nem ajánlott szerves anyagokat kijuttatni a területre.

A tünetek felismeréséhez az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) weboldalán látható képek segítenek, amelyeket ide kattintva nézhet meg.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...
Éjszaka is képes növekedni a paradicsom Persze nem minden fajta. Kutatók egy csoportja létrehozott génkezeléssel egy olyan paradicsomfajtát, amely folyamatos megvilágítás mellett állandó növ...
Milyet termesszünk? – közkedvelt hazai paradicsomf... Rohamosan közeledik a palántázási szezon, bár jelenleg az időjárás nem ezt mutatja. Bő egy hónap múlva már bátran kiültethetjük a paradicsompalántákat...