Veszélyes betegség, mégsem támogatják a védekezést ellene

A tűzelhalás az almatermésűek egyik legismertebb betegsége, amely zárlati státuszú, így kötelező védekezni ellene. Súlyos károkat képes okozni, így célszerű már a megjelenés előtt elkezdeni a védekezést a betegséget termesztő kórokozó ellen.

A tűzelhalást egy baktérium, az Erwinia amylovora okozza. Elsősorban almán, körtén, birsen és naspolyán pusztít. A betegség leginkább az éppen virágzó fákat fertőzi meg, így a mostani időszakban virágzó fajok a leginkább veszélyeztetettek. Terjedéséhez lagalább 15 fokos hőmérséklet és nedves körülmények szükségesek. Terjedésében a rovarok, a szél és a csapadék is szerepet játszik, védekezni ellene igen nehéz feladat.

Ha ilyen tüneteket észlelünk a körtefán, ott már nagy a baj
Ha ilyen tüneteket észlelünk a körtefán, ott már nagy a baj

 

A baktérium a bibén keresztül jut be a növényi szövetekbe, de kisebb sérüléseken keresztül akár a leveleket és a fiatal hajtásokat is képes megfertőzni. A tűzelhalás jelenlétének egyértelmű bizonyítéka a virágok és hajtásvégek hirtelen elbarnulása, feketedése, a hajtásvég pásztorbot szerű meggörbülése.

Mivel egy zárlati károsító terjeszti a betegséget, így a 7/2001. (I.17.) FVM rendelet 7. számú melléklet 1.2.3. pontja értelmében kötelező ellene védekezni. A védekezés elsősorban megelőzésen alapul, aminek több módszere is van:

  • a fertőzött koronarészeket azonnal távolítsuk el, valamint a láthatóan beteg résszel együtt 40-50 centi egészséges részt is vágjunk le, mivel a baktérium gyorsabban terjed, mint ahogyan azt a tünetekből észlelhetnénk.
  • megelőzésre használhatjuk a Blossom Protect nevű készítményt, melynek alapjául élőlények szolgálnak. Ez a biológiai permetszer szabad forgalmú, házi kiskertekben is használható.
  • fontos a metszésre használt eszközök fertőtlenítése, így megakadályozhatjuk a betegség áthurcolását egyik fáról a másikra.
  • hanyagoljuk a nitrogén műtrágyák használatát, ezzel elkerülhetjük a szövetek fellazulását, a túlzottan gyors növekedést, ami kedvező a fertőzés kialakulásához.

 

Amennyiben a tűzelhalás megelőzésével elkéstünk, a fertőzést követően is permetezhetünk, de azt tudni kell, hogy a fertőzés utáni permetezés esetén a növényvédőszerek sokkal gyengébben hatnak, mint még a betegség megjelenése előtt.

Míg az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez igényelhetnek a gazdák támogatást, addig a tűzelhalás elleni permetezéshez, sajnos, nem jár állami támogatás.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...