Végre egy okos eszköz az afrikai sertéspestis elleni harcban

Az afrikai sertéspestis (ASP), mint téma 2018 óta folyamatosan jelen van a hazai médiumokban. Bár itthon – a hírek szerint – eddig csak vaddisznókban mutatták ki az ASP vírusát, a fertőzésveszély most is nagy, valós és zsebbe vágó. Elég csak arra gondolnunk, hogy tavaly áprilisban több ország importkorlátozást vezetett be a magyar sertéshúsra.

Magyarország számára a román és az ukrán helyzet jelentette ezidáig a legnagyobb kockázatot, azonban július végén Szlovákiában is bejelentették a betegséget kis létszámú házisertés-állományban. Romániában szintén házisertésekre is átterjedt a betegség és nincs olyan területe, ami ne állna korlátozás alatt. A határközeli járványkitörések nálunk is szükségessé teszik megfigyelési zóna kijelölését.

Az ASF COMBAT a Boehringer Ingelheim gyorsan és könnyen használható internetes eszköze a potenciális kockázati területek értékelésére (Fotó: Pixabay, bernswaelz)
Az ASF COMBAT a Boehringer Ingelheim gyorsan és könnyen használható internetes eszköze a potenciális kockázati területek értékelésére (Fotó: Pixabay, bernswaelz)

(Részletesebben az aktuális helyzetről a Nébih honlapján folyamatosan lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis)

A másik veszélyforrás a fertőzött országokból származó illegális élelmiszer behozatal, mivel a vírus hónapokig fertőzőképes marad a feldolgozott élelmiszerekben is, mint például a kolbászban, ill. akár a konyhai hulladékkal és maradékkal is tovább vihetjük a fertőzést.

A védekezés sikeréhez tehát az emberi tényező nagyban hozzájárul, szükség van a gazdálkodók felelősségteljes hozzáállására és a szabályok maradéktalan betartására.

Ebben segít a Boehringer Ingelheim vállalat által kifejlesztett, ASF COMBAT nevű, gyorsan és könnyen használható internetes eszköz a potenciális kockázati területek értékelésére. Az eléréséhez kattintson ide! (A kérdőív nyelvét a bejövő oldal jobb felső sarkában lehet magyarra állítani.)

Jelen helyzetben valamennyi sertéstelep és vadgazdálkodási egység veszélyben van, így a járványvédelem előtérbe került a hétköznapokban is – ennek a munkának lehet szerves része ez az eszköz.

A kérdőív segít azonosítani a javítandó területeket, amik az állatállománnyal, az állatszállítással, a menedzsmenttel, az emberi tényezővel, a takarmányozással vagy az állattartó telep elhelyezkedésével kapcsolatban felmerülnek. Az eszköz megmutatja, hogy a jelenlegi gyakorlat egyes elemei milyen kockázatot hordoznak magukban.

A probléma felelősségteljes kezeléséhez ráadásul nem elég, ha az előbb felsoroltak közül a fontosabbnak gondolt tényezők egyikére-másikára odafigyelünk, hanem mindegyik előírást, ajánlást maradéktalanul be kell tartani, mert csak így lehet a potenciális fertőzésveszélyt minimalizálni.

Szóval, milyen gyakran visznek malacokat, kocákat, kanokat vagy kocasüldőket a telepére?

És milyen a tenyésztési módszere, honnan szerzi be a spermát? A további kérdésekért és az ingyenes kérdőív eléréséhez kattintson ide!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Közel a sertéspestis a határainkhoz Ukrajna egy hazánk határától nem túl távoli megyéjében afrikai sertéspestis megbetegedést állapítottak meg a szakértők. Nem jó hír ez, adott esetben a...
A pestis már az országhatárnál van, de lehet-e ell... Ahogyan arról már beszámoltunk a hét elején, határunkhoz közel, de még Ukrajnában kimutatták a sertéspestis vírusát egy szálloda sertésállományában. A...
A középkor támad: a pestis már Magyarország határa... Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP). A vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznó tetemből mutatták ki. A betegs...
Meghódítja Európát a sertéspestis Nem sikerült megállítani az afrikai sertéspestis európai terjedését. Az eddigi megjelenéseket követően a napokban, Csehországban is kimutatták a beteg...
20 km-re a határtól bukkant fel a sertéspestis Az afrikai sertéspestis az utóbbi időben több európai országban is felütötte a fejét, a gazdák joggal aggódnak az állományukért. Hazánkban még nem jel...
Közeledik – Legutóbb 20, most már csak 10 km... Szinte pont egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy Kárpátalján sertéspestis esetet regisztráltak, így már csak 20 km választotta el a betegséget hazá...