Vége a tavasznak, sarkvidéki hideggel és hóval visszatér a tél a jövő hét elején

A folytatásban csapadék érkezik, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keddtől pedig az éjszakai fagyoktól is tartani lehet.

Pénteken hajnalban jellemzően fátyolfelhős lesz ég, északkeleten középszintű felhőzettel. Csapadék nem várható. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3 és 10 fok között valószínű, de a fagyzugos völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet a hajnal.

Pénteken döntően fátyolfelhős idő lesz, majd délutántól főként az ország északi felében megvastagszik a felhőzet, néhol gomolyfelhők is kialakulhatnak. Napközben csapadék nem várható, estefelé az Észak-Dunántúlon és az északi határ mentén fordulhat elő kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati, délutántól a Kisalföldön már az északnyugati szél élénk, a Dunántúlon sokfelé erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 25 fok között alakul – írta előrejelzésében a met.hu.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A nap második felében a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik át. A nyugatias szelet többfelé erős lökések kísérik. Hajnalban 7, 12, délután 13, 18 fokot mérhetünk.

Vasárnap délelőtt általában gyengén vagy közepesen felhős időre számíthatunk, később viszont nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, késő estére már túlnyomóan borult lesz az ég. Estig csak néhol valószínű záporeső, utána viszont északon és nyugaton már több helyen előfordulhat eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél délire, délkeletire fordul, és időnként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 1 és 8, a csúcsérték 14 és 19 fok között valószínű.

Hétfőn jobbára borult idő lesz, majd délután nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és felhőátvonulásokra számíthatunk. Több helyen várható eső, zápor, a nap második felétől a hegyekben és északkeleten néhol havas eső, havazás is. Délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, a maximális széllökések a Dunántúl középső részén helyenként elérhetik a 100 km/h-t. A hőmérséklet hajnalban 4, 10, délután 7, 12 fok között alakul.

Kedden gomolyfelhő-képződés várható felhőátvonulásokkal, amelyekből helyenként előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, északi szelet sokfelé kísérik viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +2 fok között alakul, de a szélvédett részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A héten minden nap lehet csapadék Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de főként a délnyugati, déli megyékben szakadozottabb lehet a felhőzet. Északon elszórtan for...