Védjük szőlőnket a kórokozóktól

A szőlőt számos kórokozó (baktériumok, gombák, vírusok) támadják évről-évre, ami mindig nagy kihívást nyújt a termesztők számára. Némely kórokozót könnyű hatástalanítani, de van, amelyik ellen kémiai védekezés nem is létezik.

A szőlő fitoplazmás betegsége

2013 őszén Magyarországon, Zala megyében leltek rá szakemberek a szőlő aranyszínű sárgaságáért felelős fitoplazmára. Ez, a kabócák által terjesztett kórokozó zárlati károsítónak számít, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vektor kabóca terjedésének megakadályozására. A fertőzött területeken lévő szőlőiskolákban kötelezően előírt a védekezés.

A szőlő fitoplazmás betegsége
A szőlő fitoplazmás betegsége

 

Szőlő agrobaktériumos golyva

Az Agrobacterium vitis a szőlő egy épp terjedőben lévő betegsége, amely sebparazitának számít. Amennyiben a seben keresztül bejut a növénybe, sejtburjánzást indít el, tumorok kialakulásához vezet. A tumorok alatt a szövetek elhalnak, tápanyag-ellátási zavar alakulhat ki, aminek akár tőkeelhalás is lehet a vége. A fertőzés nem marad egyhelyben, a növényi nedvek keringésével a növény bármely pontjára elvándorol. Érdekesség, hogy a fertőzés és a tünetek megjelenése között akár évek is eltelhetnek.

Agrobaktériumos golyva. Fotó: agf.gov.bc.ca
Agrobaktériumos golyva. Fotó: agf.gov.bc.ca
Megoldás lehet a szőlő újratelepítése?

Igen, ha kellő időt várunk az új tőkék elültetésével. A kivágott szőlő helyére az új tőkéket 8-10 éves talajpihentetést követően célszerű elültetni, ennél kevesebb idő negatív hatásokkal járhat. Amennyiben nem várunk ennyit az újratelepítéssel, a frissen ültetett tőkék nem fognak megfelelően fejlődni, akár ki is pusztulhatnak. Ennek oka az úgynevezett talajuntság, amely a még talajban lévő baktériumoknak, fonálférgeknek és parazita gombáknak köszönhető. Az említettek miatt célszerű megvárni a 8-10 évet az újratelepítéssel, valamint az ültetés előtt tápanyag visszapótlást és talajfertőtlenítés is indokolt lehet.

Integrált növényvédelem a szőlőben is!

Az egyik legfontosabb mozzanat a szőlőtermesztés megkezdésekor a megfelelő termőhely kiválasztása. Minél inkább a szőlő igényeinek megfelelő talajon kezdünk gazdálkodni, annál könnyebb a szőlőt megvédeni a betegségektől. Kerüljük a:

  • mély fekvésű, fagyzugos,
  • erdőhöz közeli, mélyedésekkel tarkított,
  • ingadozó talajvízzel ellátott területeket.

Amennyiben mégis az említett területek valamelyikére ültetjük a szőlősünket, készüljünk fel, hogy sokkal könnyebben fognak a betegségek felszaporodni az állományban.

A megfelelő körülményeket meghálálja a szőlő
A megfelelő körülményeket meghálálja a szőlő

 

A betegségek elszaporodása köthető a fürtzóna és a levélzet állapotához is. Minél inkább törekedni kell arra, hogy az eső, a hajnali pára minél előbb fel tudjon száradni a levelekről, fürtökről, mert a nedves környezet kedvez leginkább a szőlő betegségeinek terjedéséhez.

A szőlő zöldmunkáit ha időben elvégezzük, nagyban hozzá tudunk járulni a növény egészséges fejlődéséhez. Az időben végrehajtott levelezés hatására a fürtök jobb megvilágítást kapnak, a bogyók sejtfala megvastagszik és ellenállóbb lesz például a botritisz fertőzésnek.

Szőlő esetében is nagy segítség, ha olyan fajtát termesztünk, amely ellenálló a betegségekkel szemben. A kórokozókkal szemben toleráns, vagy éppen rezisztens fajták termesztésével nagymértékben csökkenthetjük a kémiai védekezések számát, ezzel pénzt és időt spórolunk meg és a gyümölcsünk minősége is jobb lesz.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...