Van még mire pályázni – 130 milliárdot osztanak szét év végéig

Tovább tombol a Vidékfejlesztési Program! A tavaly nyáron elfogadott program 70 pályázatából idáig 41-et hirdettek meg és a maradékra sem kell sokáig várni. December 31-ig ugyanis új kiírások is érkeznek még, mintegy 130 milliárd forint értékben.

Rögtön itt van az új, 40 milliárd forintos keretösszegű AKG kiírás, amit a nagy érdeklődés miatt írtak ki egy év alatt már másodjára. A kérelmeket december 2-ig lehet benyújtani. Ezúttal elsősorban az állattartók és a kertészek juthatnak plusz pénzhez.

Az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázat is igen népszerűnek mondható. Az 5 kiírásból hármat már le kellett zárni keretkimerülés miatt, viszont az általános állattartó telep, valamint a juh- és kecskeágazat korszerűsítését célzó lehetőség továbbra is nyitva áll.

40 milliárd forint állt a borászatok rendelkezésére korszerűsítés címszó alatt. Ez a keret is kimerült már a nagy érdeklődés miatt, viszont december 12-ig még várják az igényeket. Eddig 562 támogatási kérelem érkezett be.

130 milliárdot kaphatnak még idén a gazdák
130 milliárdot kaphatnak még idén a gazdák

 

Csalódás viszont – legalább is idáig – az öntözésfejlesztésre vonatkozó kiírás. Ennek keretében 49,5 milliárd forintot kaphatnak a pályázók összesen, viszont a várt lelkesedés helyett közöny érződik a kiírás iránt. Mindössze 10 milliárd forintos összegre érkezett idáig kérelem a növénytermesztő gazdák irányából. A kertészetek korszerűsítését célzó kiírás is hasonló cipőben jár, mind a négy pályázati lehetőség nyitva áll a gazdák előtt.

A kisüzemek fejlesztésére beadott 882 kérelemmel a rendelkezésre álló 5 milliárdos keretből már több mint 4 milliárd forintot hívtak le. Az igénylők 3 százaléka szociális szövetkezetként pályázott.

A meglévőek mellett azonban nyílnak meg még új pályázatok is idén! Kertészeti gépbeszerzésre december 19-étől egy hónapon át lehet pályázni, a rendelkezésre álló keretösszeg 18 milliárd forint.

Várhatóan szintén decembertől válik elérhetővé az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatására elkülönített közel 5 milliárd forintos keret is. Szintén hamarosan megjelenik közel 38 milliárdos forráskerettel a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása pályázat.

Az MTI információi szerint az év végig megjelenik a tanyák háztartási léptékű villamos energia- és vízellátása, valamint a szennyvízkezelési fejlesztésekre vonatkozó pályázati felhívása több mint 8 milliárdos kerettel.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...
Ellentételezést kapnak a gazdálkodók Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatáscsökkentés gazdálkodókra gyakorolt hatásainak ellentételezéséről szóló kormány...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Gazdag Gazda Roadshow – 2. állomás Szeptember 2-án indult, és máris a roadshow felénél tartunk. Múlt hét csütörtökön Szegeden, az Agromehanika Kft-nél vendégeskedtünk. Sokat kérdeztek a...
Éljen a lehetőségekkel! – legújabb MVH közlemények... Tudta, hogy szárított takarmány előállításához, vagy vaj, sajt, sovány tejpor magántárolásához is igényelhet támogatást? Ha eddig nem találkozott a kü...
Mikro-, kis- és középvállalkozások Európai Uniós t... Megjelentek az első EU-s pályázatok a kkv-k számára, melyek többek között az eszközbeszerzéseket és az exportpiacra történő kilépést segítik. Természe...