Változik a klíma, változtatni kell a tápanyagpótlás technológiáján is

A csapadékhiány és a magas inputárak miatt elodázzák a döntéseket a magyar gazdálkodók, így csúszásban vannak az őszi vetési munkálatok. Az input anyag, vetőmag beszerzések késleltetése miatt félő hogy a kereslet egy időben jelenik majd meg a piacon, ami ellátási problémákhoz vezethet. Mindezen problémákról, valamint az aszályhelyzet okozta nehézségek megoldásáról Vázsonyi Lászlóval a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnökével beszélgettünk.

Milyen most a hangulat a magyar mezőgazdaságban?

Jelenleg a kivárás jellemzi a hazai agráriumot. A csapadékhiány miatt nagyon szárazak a talajok, emiatt csúszik az őszi vetés és zsákban maradtak a vetőmagok. Ilyen aszályos körülmények között nagyon nehéz vetni, és már most látjuk, hogy a repce vetőmag a zsákban maradt. Október elején a repcét pedig már nem lehet elvetni, mert hiányozni fog a szükséges hőösszeg a kifejlődéshez. Közép-Magyarországon és az Alföldön a legkritikus a helyzet. Az őszi növényeket ugyanakkor nem lehet elhagyni, mert tavasszal nem lehet 3 millió hektár kapásnövény.

Általános bizonytalanság uralkodik a gazdálkodók körében Nem tudják, hogy a learatott terményt mikor és milyen áron adják el, illetve megjósolhatatlan a kukorica várható mennyisége is.

A másik jelenség, ami lassítja a folyamatokat, az inputanyagok magas ára. Jellemzően itt is kivárnak a beszerzéssel a gazdák, ezért visszaestek az elővásárlások. A legtöbb termelő úgy gondolja, hogy ilyen magas áron 2-4 hónap múlva is lehet majd vásárolni.

A termelők – természetesen – örülnek a magas terményáraknak, de ha ez megjelenik a vetőmagárakban, input anyag és a növényvédő szer árakban, azt nem fogadják el. Sokan nem fognak 150-200 ezer forintért kalászos vetőmagot venni, hanem csávázás után visszavetik a saját terményt. Ez pedig később majd problémát okoz, mert a visszavetéstől nem lehet csúcsteljesítményt elvárni.

Napraforgó 2021 augusztus- Kisvárda. Folyékony NPK és talajjavítás után.Öröm ránézni

Miért nem előnyös ez a hozzáállás?

A gyártóknak és forgalmazóknak problémát okoz, hogy hiányzik az előtervezés és egyre magasabb a a prompt vásárlások aránya. A gazdálkodók a döntés után 2-5 nap múlva már szeretnének hozzájutni a megrendelt termékekhez, ennek azonban nem tud megfelelni a gyártás és a logisztika. Az általunk gyártott folyékony NPK-hoz, például, az alapanyag különböző forrásból érkeznek, amit lehetetlen hirtelen és egyszerre megjelenő megrendelési volumenek mellett összehangolni. Márpedig a keresleti csúcs valószínűleg egyszerre jelenik majd meg, azt senki nem tudja lekezelni. Átmeneti hiány alakulhat ki és lesznek, akik hoppon maradnak. A nagy gyártók nem tudnak tervezni a magyar piacra, ezért félő, hogy a kapacitásaikat máshol értékesítik.

Az inputköltségeket érdemes racionalizálni. Kevesebb tápanyaggal is lehet jó termésátlagokat elérni, ha figyeljük a fejlesztéseket. Sajnos a gazdálkodók nehezen látják be a talajok vízmegtartó képességének javításának szükségességét. Pedig nagy valószínűséggel jövőre is aszályos idő lesz, hosszabb vagy rövidebb ideig. Ezért el kell elérni, hogy a talaj, a földünk jó állapotban legyen, szolgáltasson vizet és tápanyagot, lehessen rajta dolgozni/teemelni.

Repce (4,1 tonna/ha), 2021-ben Folyékony NPK és meszezés után

Ilyen körülmények között mi lehet a megoldás?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol, például, vinasz-melaszt vagy folyékony műtrágyát alkalmaznak, sokkal jobb állapotban vannak a növények, tovább bírják az aszályt. Ez pedig azért van, mert a talaj biológiailag javul, több és többféle tápanyagot szolgáltat. A növény gyökere korábban átjárja a talajt a vízért és tápanyagért. Az erős lombozat árnyékolja a felszínt, tehát hűti is. Egyre több termelőnek technológiát kellene váltani és nem abban bízni, hogy előbb-utóbb majd lesz eső.

Beszélne egy kicsit részletesebben a melasz használatáról?

A melasz a cukorgyártás mellékterméke, amit néhány partnerünk kísérletként tett ki a földjére, hogy megvizsgálja, milyen hatása van. Kiderült, hogy 15-30-%-os termésnövekedést is lehetett elérni vele, miközben a talaj is művelhetőbbé vált. A melasz-vinasz gyorsan felpörgeti a talajt és vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat is juttat a talajba. Túlzásba azonban nem kell vinni, mert semmiből sem jó a sok. Lassan kell változtatni, és más tápanyaggal vagy egyéb talajjavító anyaggal (pl .mésszel) kiegészíteni a melasz-vinasz alapú talajjavítást.

Ilyen talajon mit várunk a kukoricától? Fejér megye, 2021 június

Milyen lombtrágyákat ajánlanának Önök a kínálatukból?

Azért hoztunk létre a különböző kultúrákra, repcére, kukoricása, kalászosra, … stb a komplex lombtrágyáinkat, mert minden évben sok száz levelet analizálunk és látjuk a tápanyaghiányokat.

A Vulcanagro Kft. egy termékfejlesztő cég is, ezért folyamatosan, az igényeknek megfelelően változtatjuk a hatóanyagot. A komplex lombtrágyáink használata azért előnyös, mert tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot is, de vannak benne az adott növénynek szükséges mikroelemek is. Pont úgy állítjuk össze a rengeteg levélanalízis alapján, amire egy magyarországi gazdálkodó növényének az adott növekedési fázisban szüksége van.

Annak tudatában, hogy sokan kivárnak a beszerzésekkel, hogyan sikerült a VulcanAgro számára az év eddigi időszaka?

A júliusi eladási akciónkban a valaha volt legmagasabb értékesítési számokat értük el és azóta is erős a kereslet. A granulált mész és kén eladásaink növekednek de kirobbanó mértékben a szerves anyag alapú folyékony NPK. Minden telephelyünk, még a nemrég megnyitott mezőszilasi is ebben az időszakban folyékony NPK-t gyárt.

Mi lehet ennek az óriási felfutásnak az oka?

Ez két dolognak köszönhető. Egyrészt a gazdálkodók látják, hogy az oldott és összetettebb tartalmú műtrágya, ami nemcsak nitrogént tartalmaz, hosszú távon jobban működik. Egy folyékony változat flexibilisebb, mint a szilárd műtrágya. A nitrogénoldatba tehetünk ként, mikroelemet, egy folyékony NPK-ba tehetünk több foszfort és/vagy káliumot, ként, cinket vagy magnéziumot. És árban ma már nem drágábbak a hagyományos változatnál.

A másik ok pedig arra a tényre vezethető vissza, hogy a száraz talajban éhezik a növény. A genetikája arra ösztönzi, hogy fejlődjön, de ha szilárd műtrágyát teszünk ki – víz hiányában – nem tudja azt hasznosítani. A növekedés másik oka, pedig a cég gyártási kapacitásának növelése, és a személyi állomány gyarapodása. Egyre több és komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező kolléga csatlakozik hozzánk és választja hivatássá a VulcanAgro Kft-t.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...