Vadonatúj, 1 milliárdos takarmánykeverő üzemet építettek Baranyában

Több mint 1 milliárd forintos beruházással létesített új takarmánykeverő üzemet a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. A Baranya megyei Véménden létrehozott agrárüzem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 400 millió forintos támogatásával, több mint 400 millió forintos hitel és 266 millió forintos saját forrás felhasználásával valósult meg. A keverőtelepen korszerű technológiai berendezésekkel kiváló minőségű, granulált takarmánykeverékeket gyártanak.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a fejlesztésnek köszönhetően a haszonállatoknál a korábbi termékekkel szemben 10-15 százalékkal nagyobb testtömeg-gyarapodást és 5-10 százalékkal kedvezőbb takarmányhasznosítást tudnak elérni. A beruházás eredményeként a vállalat várhatóan a korábbi kétszeresére, évi 40-50 ezer tonna késztermék előállítására is emelni képes a termelését. A több műszakos munkarendben pedig akár 70-80 ezer tonnányi takarmányt is elő tudnak állítani az új üzemben. A fejlesztésnek köszönhetően óránként 15 tonnánál több takarmányt tudnak bekeverni Palotabozsokon. A Bühler technológiával megvalósított fejlesztéssel évente 50 ezer tonnát is tudnak termelni. Az új takarmánykeverő kivitelezési munkáit a tatai Multimix Kft. végezte.

Takarmánykeverő üzem létesült a Baranya megyei Palotabozsokon - Fotó: Magro.hu, CSZS, Páty, illusztráció
Takarmánykeverő üzem létesült a Baranya megyei Palotabozsokon – Fotó: Magro.hu, CSZS, Páty, illusztráció

Így működik az új takarmánykeverő üzem Palotabozsokon

A cég weboldalán azt írják, hogy a minőségi takarmánygyártás érdekében szigorú HACCP minőség-biztosítási rendszert dolgoztak ki, a hőkezelt takarmányok a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. A takarmány gyártás folyamatának nyomonkövetése Takarmányőr rendszeren keresztül történik. A gyártó szoftver elektronikusan vezérli és szabályozza a technológiai gépsort. A kezelőszemélyzet és diszpécser felügyeli a gyártási folyamatot, és ellenőrzi a legyártott termék minőségét. Az alapanyagok betárolva tartályokban találhatók, melyből a receptúrának megfelelően tartálymérlegekbe történik a komponensek összemérése. A gabonákat és iparilag feldolgozott takarmány-alapanyagokat ezután egy nagy teljesítményű darálóval ledarálják. A ledarált anyagokat és a mérlegekkel összemért mikrokomponenseket ezt követően egy szakaszosan működő lapátos gyorskeverővel homogénre keverik, és ezzel létrehoznak egy minőségi takarmánykeveréket, amely alapanyagát szolgálja a további feldolgozásnak. A technológia fontos eleme a takarmány granuláló berendezés: az alaptakarmányból, az úgynevezett „dercés tápból” gőzzel történő feltárást, hőkezelést követően préselési folyamattal jól szállítható, hosszan eltartható pellet készül.

Modern megoldások segítik a tökéletes üzemelést

Az IPAR 5.0 automatizálással épült, teljesen számítógépes, zárt rendszer a gyártás soha nem látott biztonságát adja. A gyártás folyamata távolról, akár telefonos alkalmazás segítségével is folyamatosan felügyelhető, vizsgálható és visszakövethető. Az új létesítményben az energiahatékonysági szempontok javítása érdekében napelemes rendszert építettek ki. A jelenleg 86 dolgozót foglalkoztató Palotabozsoki Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben közel 5,7 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 319 millió forint adózott eredményt ért el. A társaság közleménye alapján ideális időjárási körülmények és megfelelő élőállat felvásárlási árak esetén az idei eredményük meghaladhatja a tavalyit.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...