A vadkár elleni védekezés módszerei – 2. rész

A vadállatok által okozott kár nem új keletű probléma, már évszázadok óta küzd vele a mezőgazdaság. Azonban még soha nem állt rendelkezésünkre annyiféle módszer, mint napjainkban. Az alkalmazott technikákat elsősorban hatásmechanizmusuk szerint szokták csoportosítani. Napjainkra sokféle mechanikai, optikai, elektromos, kémiai és biológiai módszer terjedt el.

Speciális riasztószeres zacskók, ampullák

A vegyi megoldások egyik alapverziója az általában könnyen beszerezhető vegyszeres ampulla. Ezeket az egyedi előírásoknak megfelelően kihelyezve akár 2, de legfeljebb 3 hétig is érezhető a hatása. Ezután azonban újabb adagot kell kiaggatni kb. mellmagaságban elhelyezkedő karókra. Célszerű ezt már más típusú vegyszerrel tenni, hogy ne szokjanak hozzá a vadak. Hosszú távon azonban drága megoldás. Pont ezért nem is túl elterjedt.

Speciális csávázószerek alkalmazása

A túráskár elleni egyik legjobb megoldás olyan speciális csávázószerek alkalmazása, melyek rossz ízükkel elriasztják az állatokat. Még csak kísérleti stádiumban van, de várhatóan a jövőben nagyobb szerepet kaphat ez a módszer a vadkárok elhárításában. Hátránya, hogy néhány magot mindenképp ki fog túrni az állat, amíg megkóstolja a magot. Ára kísérleti stádiuma miatt még elég magas, beszerzése nehézkes, és csak az értékesebb magoknál fog megtérülni az alkalmazása, így lehetséges, hogy a kukorica túráskár elhárítására a jövőben is más módszert fognak alkalmazni.

Védőcső

Facsemeték esetén a kéregrágást megelőzendően gyakran alkalmaznak úgynevezett kartonplaszt csövet. Ez alapvetően a rügyeket és friss hajtásokat hivatott védeni, de kisebb facsemetéknél a törzs védésére is alkalmas. Figyelembe kell venni, hogy milyen magas az állat, ami megrágná a fát, különben mihelyst kinövi a csövet a növény, a vad megtámadja. Azonban használata rejt magában veszélyeket is. Vigyázni kell a csőben kialakuló párával, mert egyes betegségek kialakulásának (pl. lisztharmat) kedvezhet, ám a növést is gyorsíthatja. Alapvetően drága módszer, melyet, ha körültekintéssel használunk, szinte 100%-os védelmet biztosít gyümölcsfák esetén.

Kartonplaszt cső Fotó: 4mmarkabolt.hu
Kartonplaszt cső Fotó: 4mmarkabolt.hu

 

Természetes eredetű biológiai anyagok

Manapság a vegyszerek negatív hatása miatt sorra fedezik fel újra a biológiai eredetű vadriasztó szereket is. Ezek természetes úton, nem kedvelt szagukkal riasztják el a vadakat. Egyszerű módszerek a vágóhídi hulladékok, mezőgazdasági melléktermékek (ürülék, vér, vizelet) felhasználásával készülnek. Régebben például a véralbumin alapú vegyszerek voltak elterjedtek, melyek gyártását mára beszűntették. Emberi eredetű anyagokat (pl. haj) is használnak, amiknek a szagától (esetenként ruhadarabok szagától) riadnak vissza az állatok. Azonban ez csak 1-2 napig tartó hatás. És ezalatt se túl hatékony. Csak ott működik, ahol napközben nem jár ember.

Favédő szerek

Ezek olyan kellemetlen ízű anyagok, melyeket a fára kell felkenni. Ezzel elérhetjük, hogy már az első találkozáskor rossz ízt érezzen az állat, így komolyabb kár nélkül továbbáll. Erősebb vegyszerek az állatnál fogíny vérzést és irritációt is kiválthatnak. Akár 4 év védelmet is biztosíthatnak az ilyen jellegű módszerek. A vegyi anyag azonban általában drága és csak egy-egy kifejezett vadra van hatással. Ezért inkább csak értékes facsemeték esetén alkalmazzák.

Karbidágyú

Ez egy kissé drága, de egyre népszerűbb módszer, mely lényegében azt takarja magában, hogy egy acélcsőben egy túlméretezett riasztópuskát alakítanak ki. Ennek a tüzelőanyagát egy gázpalack adja. A gázt mozgásérzékelők jele alapján, vagy távvezérlésre gyújtják be. Manapság még ritkán alkalmazzák, és előfordulhat, hogy ez így is marad, hiszen sok törődést igényel, gyakran napi feltöltést, gázpalackcserét. És bármilyen meglepő, de ehhez is hozzá tudnak szokni az állatok, rövid ideig tartó hatása miatt. Egy készülék ára is százezer forintos nagyságrendű, nem számolva még az elégetett gázpalackokat. Nem mellékes, hogy meghibásodása esetén akár tüzet is tud okozni.

Karbidágyú Fotó: panoramio.com
Karbidágyú Fotó: panoramio.com

 

Őrzésen alapuló módszerek

Persze, egyértelműen ez a leghatékonyabb módszer, azonban a folyamatos emberi jelenlét miatt idő- és erőforrásigénye magas. Egy kis vadászat persze remek kaland lehet, ám a legfőbb problémája, hogy egy-két nap kihagyással kárba veszhet minden, amiért addig dolgoztunk.

Még több vadkár elleni védekezés módszerért KATT IDE.

A következő részben megnézzük, mi alapján érdemes vadkár elhárítási módszert választani, valamint azt, hogy kinek a kötelessége a vadkár elhárítása.

Forrás: Vadalarm

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csökkenteni kell a nagyvadállományt Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja ...
Vadkár megelőzése a mezőgazdaságban A mezőgazdaságban a vadkár folyamatosan jelentkezik. Tudjuk azt is, hogy tulajdonképpen egész évben jelen van. A búza betakarítása után a szarvas már ...
Hol van a vadászati etika? Nagy indulatokat váltott ki közösségi oldalakon a nagyvadállomány csökkentéséről szóló hír. Napokon át izzottak a kommentek, a vélemények pedig sokszo...
Szigorúbban szabályozzák a vadkár megtérítését... Ahogyan arról már hírt adtunk, 2016-tól érkezik az új vadgazdálkodási törvény. Az új törvényben sok újdonság kapott helyet, többek között új alapokra ...
A vadkárok fajtái A vadkár a mezőgazdaság egy állandó problémája, mely, ha nem figyelünk oda, komoly terméskiesést is okozhat. A probléma sokféle formát ölthet, melyek ...
A vadkár elleni védekezés módszerei – 1. rész... A vadállatok által okozott kár nem új keletű probléma, már évszázadok óta küzd vele a mezőgazdaság. Azonban még soha nem állt rendelkezésünkre annyifé...