Vadhúsfeldolgozó üzem létesült 814 millióból a szabolcsi Napkoron

Vadhúsfeldolgozó üzemet adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. A 814 millió forint értékű beruházásból elkészített gyár elsősorban a vadászati szezon alapanyagait dolgozza majd fel. Az itt előállított friss és fagyasztott vadhús lesz az egyik fő termék. A szezonalitást prémium kategóriás sonkafélékkel, füstölt szalámival, kolbásszal, érlelt marha- és vadhúsokkal, illetve szuvidált (vákuum alatt főzött) termékek gyártásával egyensúlyozzák, a gyár egy másik üzemrészében a tervek szerint lőtt szárnyasvadat és más baromfiféléket dolgoznak fel.

A 70-100 tonnás kapacitású, 10 munkavállalót foglalkoztató vadhúsfeldolgozó üzem a Vidékfejlesztési program 401,5 millió forintos támogatásával, több mint 814 millió forintból épült fel – írta az MTI. Az üzemet a miniszterelnök-helyettes adta át a Nyíregyházához közeli községben. Az eseményen Semjén Zsolt arról beszélt, hogy a kormány támogatja a vadhús fogyasztását, mert biológiai szempontból ez a legtisztább, legértékesebb és legegészségesebb húsféle, ízvilága miatt pedig különlegesnek számít. A politikus hangsúlyozta: Magyarország vadászati nagyhatalomnak, a magyar vadászat pedig hungarikumnak számít, valamint az osztrákkal, a bajorral, a csehvel és a szlovákkal együtt a világ legmagasabb vadászati kultúrái közé tartozik.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a napkori vadhúsfeldolgozó üzem átadó ünnepségén 2020. augusztus 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a napkori vadhúsfeldolgozó üzem átadó ünnepségén 2020. augusztus 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Semjén Zsolt azt is elmondta Napkoron, hogy a vadásztatás, a falusi turizmus és a vadhúsfeldolgozás, illetve a gasztronómia kapcsolata az ország számára nemzetgazdaságilag is fontos. Szélesebb értelemben tehát nagy bevétel kötődik a vadászathoz.

Ezzel foglalkozik a vadhúsfeldolgozó üzem

A családi vállalkozásban megépített üzem elsősorban a vadászati szezon alapanyagait dolgozza majd fel. Az egyik fő termék az itt előállított friss és fagyasztott vadhús lesz. A kínálatban prémium kategóriás sonkafélék, füstölt szalámi, kolbász, érlelt marha- és vadhúsok, illetve szuvidált (vákuum alatt főzött) termékek szerepelnek. A gyár egy másik üzemrészében a tervek szerint lőtt szárnyasvadat és más baromfiféléket dolgoznak fel.

A vadhúsfeldolgozó üzem összesen 98 helyiségből áll. Késztermék kiadót, csomagolót, érlelő- és füstölőkamrákat, technológiai folyosókat, géptermet, csontozó-darabolót, hűtőhelyiségeket, vadhúsfogadót, és irodát is magába foglal.

Zöldben Támba Miklós, a Nativus tulajdonosa, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (elöl, j) és Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (k, hátul) a napkori vadhúsfeldolgozó üzem átadó ünnepségén 2020. augusztus 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Zöldben Támba Miklós, a Nativus tulajdonosa, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (elöl, j) és Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (k, hátul) a napkori vadhúsfeldolgozó üzem átadó ünnepségén 2020. augusztus 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A legfontosabb, hogy innen csak olyan termékek kerüljenek ki, amelyek a legkiválóbbak – mondta a házigazda, Támba Miklós. Közölte: vendéglátósként is igazolhatja, hogy ahol vadhús van a kínálatban, ott sorok állnak. Azt kérte hallgatóságától, hogy úgy tekintsenek a vadászatra, mint egy génjeinkben hordozott szenvedélyre, ami kulturális érték is, melyet kötelességünk őrizni, és komoly gazdasági erőt jelent, amiről nem mondhatunk le – számolt be róla a SZON.hu.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csökkenteni kell a nagyvadállományt Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja ...
Vadkár megelőzése a mezőgazdaságban A mezőgazdaságban a vadkár folyamatosan jelentkezik. Tudjuk azt is, hogy tulajdonképpen egész évben jelen van. A búza betakarítása után a szarvas már ...
Hol van a vadászati etika? Nagy indulatokat váltott ki közösségi oldalakon a nagyvadállomány csökkentéséről szóló hír. Napokon át izzottak a kommentek, a vélemények pedig sokszo...
Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015... Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyz...
Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciój... Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciója, amelyet csütörtöktől széleskörű társadalmi vitára bocsátanak - mondta a Földművelésügyi Minisztér...
Még két hétig véleményezhető a vadgazdálkodási tör... A Földművelésügyi Minisztérium két héttel meghosszabbítja a vadgazdálkodási törvény koncepciójának véleményezési határidejét és egyúttal társadalmi vi...