Üvegbe rejtett kiskertek – már sok magyar otthonban van florárium

Mindenkinek akad olyan ismerőse, akinek a környezetében egyszerűen hanyatlásnak indul, kókadozik, majd elpusztul minden szobanövény. Az ő álmuk vált valóra a floráriumokkal, vagyis a palackba, üvegbe, edénybe zárt mini zöld kertekkel, amik néhány világos szabályt betartva gyakorlatilag tényleg kipusztíthatatlanok.

A mutatós beltéri „kiskertekről” a lassan 5 éve főállású floráriumkészítő Muhari Ritát kérdezte a hellovidek.hu. A zuglói műhelyében alkotó Muhari Rita a reklámszakmában szerzett tapasztalatait először egy változatos kínálatú webshopban kamatoztatta, majd mikor, látván, hogy a hobbiként készített floráriumokra mások is igényt tartanának, egyszerűen átnyergelt a minikertek készítésébe.

Ne vásároljunk meg olyat, ami már a kertészetben kókadozik, tetves, penészes vagy pedig szárad, tehát eleve beteg
Ne vásároljunk meg olyat, ami már a kertészetben kókadozik, tetves, penészes vagy pedig szárad, tehát eleve beteg (Fotó: Pixabay)

Nincs WAMP, segít az online

Az üvegbe zárt minikertek iránti kereslet évről évre növekszik, és ezt Muhari Rita szerint még a tavalyi évnek sem sikerült derékba törnie. Holott a koronavírus miatti intézkedések következtében az egyik jelentős értékesítési lehetőségtől, a WAMP-tól (Vasárnapi Művészpiac) is elestek, ezt azonban az online értékesítés tudta kompenzálni.

Mivel Muhari Rita kifejezetten párakedvelő trópusi növényekkel (például begóniákkal, fittóniákkal, borostyánokkal és kúszófikuszokkal), valamint mohákkal ülteti tele a floráriumokat, ezért a kezdő növényszett kapcsán nem a fajtára vonatkozó javaslat helyett egy ennél is fontosabb intéssel látta el a HelloVidék olvasóit.

Jó minőségű és egészséges növényt vegyünk!

Ne vásároljunk meg olyat, ami már a kertészetben kókadozik, tetves, penészes vagy pedig szárad, tehát eleve beteg, mert a floráriumban biztos, hogy nem fog föléledni. Ha pedig ott elpusztul, elkezd rohadni, akkor már nagy a baj. A nagybanitól kezdve a nagyáruházakon át bárhol be lehet ezeket szerezni, sőt házilag is lehet őket szaporítani némi utánajárást követően. Sőt utóbbi még jobb is, mert a mini növény gyakorlatilag belenő az adott körülményekbe, ellenben, ha a kertészetből hazaviszünk egy növényt, az mindenképpen egy nagy sokk a számára.

A hosszú élet titka egy hármas alapszabályban összegezhető: direkt napfény kerülése, ledes megvilágítás és mérsékelt öntözés. Az első pontot Muhari Rita a nyáron felforrósodó autó példájával érzékeltette, amihez hasonlatosan a növények is képesek megfőni az üvegben, ha azt közvetlen napfénynek tesszük ki. A plusz megvilágítás nem feltétlen törvényszerű, de a szakértő szerint erősen javallott, ugyanis hiába gondoljuk mi úgy, hogy a könyvespolcon éppen elég szűrt fény jut a floráriumhoz, kellő mennyiségű fény hiányában a növények vegetálni kezdenek.

Kevés vízzel locsoljunk!

Az utolsó, de nem kevésbé fontos pont a víz mennyisége, amely a floráriumoknál kardinális kérdés. A Mágikus kert tulajdona szerint csak rendkívül ritkán kell őket locsolni, akkor is kevés vízzel, mert az edényből utólag folyadékot kivenni már szinte lehetetlen, így a túlöntözés végzetes is lehet a növények számára. Nem árt állandó hőmérsékletet biztosítani a minikerteknek, mert a hőmérséklet-különbség pára formájában azonnal lecsapódik az üvegen. Ezért sem szabad a hideg ablakmélyedésbe tenni őket.

Nem kell megkérni rá a szomszéd lakót, hogy  járjon át locsolni
Nem kell megkérni rá a szomszéd lakót, hogy járjon át locsolni (Fotó: Pixabay)

Nem kérdés, hogy mivel növényekről van szó, a floráriumok is igényelnek törődést és odafigyelést, azonban biztos, hogy a hosszú és gyakori utazásoknak nem lesznek elrontói, mert sem a családtagokat, sem a szomszéd lakót nem kell megkérni rá, hogy bizonyos időközönként járjon át locsolni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Októberben sincs pihenés: metszés, betakarítás, ül... Októberben is sokat tehetnek a kiskert tulajdonosok. Ilyenkor aktuálisan jöhet a metszés a gyümölcsfákon, a zöldség betakarítása, és még ültetésre is ...
Otthoni kiskert télen is Egy zárt terű otthoni kiskert alkalmas lehet a saláta, a spenót, a gyógynövények és az endívia termesztésére is, de akár zöldpaprikával, babbal, csere...
Csökkentse kártevőriasztó növényekkel a növényvéde... Nem szükséges minden esetben vegyszerekkel védekezni a kertekben, kártevőriasztó növényekkel is sikeresen távol lehet tartani bajt. A kellő odafigyelé...
Az őszi kert művelése – ezekkel óvhatja és f... Erősen befolyásolja az időjárás a kiskertek művelését is. Az éghajlatváltozás következtében újonnan megjelenő kártevőkre és kórokozóra kell felkészüln...
5 hiba, amivel tönkreteheti a kertjét Néha még a tapasztalt kertészek is követnek el hibákat a kert gondozása közben. Ezek eredménye aztán gyakran lehet fejletlen, beteg növény, de akár an...
A tél alá vetés segít kijátszani a kártevőket... Némileg meglepő ugyan, de vannak olyan zöldségek, amelyeknek a magjait elvethetjük a kiskertben még november végén is. A késő őszi vetés neve a tél al...