Űrhajósok eledele készül a tiszaszigeti hangárban

Indiánok több ezer éves eledelét, űrhajósok „szuperfoodját” termesztik egy magyar faluban, a szerb határ mentén. Tiszasziget azonban nemcsak a csodaélelmiszerről híres, amely komoly segítséget nyújthat a gyógysze­részeknek a rák megelőzésében, sőt a gyógyításában is. A településen található az ország legmélyebb pontja, bár ezt már vitatják a Tisza túlsó felén.

Neonzöld és bíbor színű fények alatt melegedő üvegtartályokban űrhajósok eledele készül egy hangárban. Pontosabban mesterséges körülmények között nevelkedik és szaporodik itt egy élőlényfajta, amely részévé vált a kozmonauták ellátmányának, mert számos különleges tulajdonsággal rendelkezik.

Több ezer éve ismeri az emberiség mint ennivalót, már az aztékok is
 fogyasztották
Több ezer éve ismeri az emberiség mint ennivalót, már az aztékok is
fogyasztották (Fotó: Pixabay)

Étel is, gyógyszer is

Miközben óriási a tápértéke, vitaminokkal, ásványi anyagokkal növeli az életerőt és erősíti az immunrendszert is, ha kiegészítjük vele az étrendünket. Egyes kutatások szerint pedig csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Sokat profitálhat belőle továbbá a mezőgazdaság, jobb termést segít elő a gabonaföldeken, helyettesítheti az állatok takarmányába kevert, sokszor génmódosított növényekből származó fehérjeadalékokat, a kockázatos hatású antibiotikumokat. A szabadfold.hu a csodalényt előállító üzemben tett látogatást.

A spirulina alga, amelyet eredetileg a dél-amerikai, dél-afrikai sós vizű tavakban fedeztek fel, nálunk nem létezik természetes körülmények között. Több ezer éve ismeri viszont az emberiség mint ennivalót, már az aztékok is fogyasztották. Akkor vált azonban világhírűvé, amikor a NASA beválasztotta azon táplálékok közé, amelyeket az űrbe is felvihetnek magukkal a Földön kívülre hajózók.

Hétezer literes edényekben víz forog

De hogyan kerülhetett az indiánok hosszú életének varázslatos titka, az űrhajósok ebédje Tiszaszigetre? A falu egyik építőanyag-telepén keresztül jutunk el a több száz négyzetméter alapterületű, fémszerkezetes csarnokhoz, a Globál 21 Kft. mikroalgaüzeméhez.

Az üzemben teljes tisztaságnak, rendnek és technológiai fegyelemnek kell lennie, egy kicsit más ez a világ, mint az építőipar, ahonnan Papos László, az algaüzem megálmodója és vezetője érkezett.

Az eredeti szakmáját tekintve építészmérnök, építési vállalkozó ügyvezető először egy melléképületbe vezeti a látogatókat, magas, henger alakú acéltartályok közé. A hétezer literes edényekben víz forog, amelyet a beérkezése után egy különleges eljárással (ozmózissal) megtisztítanak, de UV-lámpákkal kiölik belőle a baktériumokat is. A vízhez ezután szervetlen sókat adagolnak, majd egy laborban algatörzseket kevernek. Az így elkészített folyadék ezt követően jut el az üzemcsarnokban, állványokon egymás mellé és fölé elhelyezett reaktortartályokba, ahol további vízzel, szén-dioxiddal és oxigénnel is dúsul.

Az algák elszaporodásának elengedhetetlen feltétele a fény. A tartályok fölött ezért lilásvörös színnel égő lámpák szabályozzák a hőmérsékletet, amelynek állandóan 30-32 Celsius-fokosnak kell lennie. A lámpák fényerősségének változtatásával olyan hatást érnek el az élőlények számára, mintha olykor nappal és éjszaka lenne, 16 órát „ébren”, 8 órát pedig „édes álomban” tölthetnek el így az algák a tartályokban.

Kezdődhet a szüret

Amikor pedig kellő sűrűségű lesz a folyadék, kezdődhet a szüret. Ez sem olyan egyszerű feladat azonban, mintha szőlőfürtöket csippentgetnénk. A szüretelők mikroszűrőkkel, illetve egy speciális centrifuga segítségével választják el a termést a víztől, majd vákuumos zacskókba teszik és lefagyasztják, illetve kiszárítják, hogy algapor legyen belőle.

Komoly tudomány tehát az algatermelés Tiszaszigeten, amelyet a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejlesztettek ki, egy K+F pályázaton elnyert, 240 millió forintos támogatás segítségével. Az üzemet létrehozó cég ehhez az összeghez még hozzátett több mint 200 millió forintot, de Papos László tervei szerint ezentúl is sok pénzt fognak áldozni erre a célra. A világon egyedülálló ugyanis, ahogyan Tiszaszigeten előállítják a jövő élelmiszerét, tápanyagát, gyógyké­szít­ményét.

Aminek az ára az aranyéval vetekszik

A Tiszaszigeten dolgozó csapat két gyógyszerészének sikerült kivonniuk az algából egy olyan anyagot, amelynek az ára a világpiacon az aranyéval vetekszik. A különleges szérum, vagyis a fikocianin fokozhatja a csontvelőben levő őssejtek funkcióit és a leukémiás sejtek pusztulását is, vagyis nagy szerepe lehet bizo­nyos daganatos betegségek gyógyításában.

A gyógy­szeripar egyik keresett terméke azért is, mert élénk kék színe miatt az emberi szervezet által jobban tolerált kontrasztanyagként áttörést jelenthet az orvosi diagnosztikában, illetve olyan gyógyszerhordozó rendszereket készíthetnek belőle, amelyekkel a tumorellenes hatóanyagokat eljuttathatják a rákos sejtekig.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Mire figyeljen sonka vásárlásakor Ugyan már nagypéntek van és a boltok ma zárva tartanak, de holnap még mindenki megveheti az ünnepi asztalra való finomságokat. Sonkát és tojást azonba...
Csendes penészgyilkos jelent meg Ausztráliában Megpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől. A Perth városában lévő Murdo...