Ultramodern kínai állattartás: pofa- és hangfelismerőt fejlesztenek a sertéseknek

Egyedi tulajdonságokat felismerő rendszerrel, szenzorokkal, robotokkal, kamerákkal és blockchain adatkezeléssel újít a sertéstartás technológiáján egy kínai állattenyésztő telep. Jilin tartományban, a Jingqishen Organic Agriculture Co. sertéstelepén egy különleges, fejmagasság felett rögzített 3D-s kamera fogja gyors felméréssel megállapítani azt, hány sertés tartózkodik a karámban. Az új, sertésekre szabott arc- vagy inkább pofafelismerő technológiának köszönhetően az etetőrobot képes lesz minden egyes sertést azonosítani. Ezzel megvalósítható lesz az állatokra szabott egyedi etetés.

A Shanghai Daily cikkére az Agrárszektor talált rá, ezt az anyagot szemléztük. Eszerint Sun Yanchun, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat a JD Digits csapatával dolgozott azon, hogy olyan intelligens tenyésztő rendszerré alakítsák a sertéstelepüket, amely úgy működik, mint egy éjjel-nappali állatorvosi ügyelet. A hangfelismerésért felelős szenzorok a malacok minden röffenését rögzítik és elemzik. Ez az egyéb begyűjtött adatokkal (mint például a testhőmérséklet vagy a táplálékfelvétel) együtt nézve előre jelezheti az állatok esetleges megbetegedését.

Ultramodern sertéstelep formálódik Kínában: az etetőrobotok mellett hang- és pofafelismerő rendszer segíti a precíziós állattartást - képünk illusztráció
Ultramodern sertéstelep formálódik Kínában: az etetőrobotok mellett hang- és pofafelismerő rendszer segíti a precíziós állattartást – képünk illusztráció

A cég telepein több mint 200 disznóólat szereltek fel az új intelligens rendszerrel. Évente 200 ezer sertést fognak nevelni, de a következő 3 évben el szeretnék érni az egymilliós termelést. A statisztikák szerint a fejlesztés eredményeként csökkentek a kiadások, és a cég évi 18 millió jüan (nagyjából 777 millió forint) extra megtakarítással számolhat.

Mintegy 10 százalékkal kevesebb tápot kellett adagolniuk, csökkent a munkabérköltség és jelentősen mérséklődtek a járványszerű megbetegedések által okozott károk is. Ezen felül javult a sertéshús minősége, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a tápanyagbevitel, az állatoknak pedig kevesebb gyógyszerre volt szüksége.

A disznók egyedi azonosíthatóságának kialakítása

Minden sertésnek van egy saját azonosítója, amelyhez hozzárendelik az egyed fajtáját, a tömegét, valamint a takarmányozási és az ivarzási adatait. Az ól hőmérséklete, páratartalma és világítása is módosítható lesz, és a rendszer a mért adatok alapján felállít egy növekedési görbét minden egyes malacra nézve. A sertéstelep területén elhelyezett kameráknak, szenzoroknak és az IoT eszközöknek köszönhetően az ideális állapotoktól való bármiféle eltérés azonnal észlelhetővé válik. A paramétereken pedig módosítani lehet a megfelelő állapot helyreállításához.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Észrevétlenül loptak el 500 malacot egy sertéstele... A kónyi sertéstelepen történt eset krimibe illő: több mint 500 malac tűnt el nyomtalanul, és észrevétlenül. A rejtélyes eset ismert részleteiről cikkü...
A pásztorélet múltját és jelenét mutatja be a Mező... Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos ...
Boldog malac és levendula Az Isztriai-félszigetről tudósít a Tudatos Vásárlók Egyesülete: hogyan születik meg a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma egy turistaparadicsomban. N...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Vakcinázás a kéknyelv-betegség ellen A kéknyelv betegség terjedésének megelőzése érdekében az országos főállatorvos kötelező vakcinázást rendel el. A tájékoztatás szerint a kötelező védek...